Quantcast
Channel: Mihai Jurca » Slider
Viewing all 357 articles
Browse latest View live

TRAVEL DESIGN. Punta Cana, Republica Domincana, cu 563 de euro

$
0
0
punta-cana
[image name=line]
Iata un exemplu interesant, spun eu, de a merge in Dominicana, in a doua jumatate a lunii ianuarie 2015. De baza este zborul Bruxelles - Punta Cana, operat de Jetairfly, o companie belgiana care face parte din operatorul TUI. Pana la Bruxelles poti ajlege intre mai multe companii low cost. Am ales Wizz Air - 33 de euro, cu bagaj de mana. Daca mai pui un bagaj de cala, pretul total ajunge la 62 de euro. Pe zborul spre Punta Cana este permis in tariful de baza un bagaj de 20 de kilograme. Mai trebuie sa mentionez ca la dus, trebuie sa dormi o noapte la Bruxelles.   TOTAL cu bagaj de mana : 33+530=563 euro TOTAL cu bagaj de cala : 62+530=592 euro dominicana-2 dominicana-1 * Foto: © Feedough | Dreamstime.com - Beach With Straw Umbrellas In Punta Cana Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Price of Travel. Un site de unde afli ce preturi sunt intr-un anumit oras

$
0
0
nota-plata
[image name=line]
Stiti de site-ul PriceofTravel.com? Daca nu, ati aflat acum. E unul din cele mai bune site-uri pe care le stiu eu cu preturi. Fii atent! Aleg capitala Estoniei, spre exemplu. Asta asa, ca sa fie un oras mai "exotic". tallinn-preturi-1 tallinn-preturi-2 Aflu rapid ce preturi o sa gasesc in orasul baltic la transport, mancare si atractii turistice. Adica aproape 90% din ce ma intereseaza in calitate de calator. Si iti pot confirma ca preturile se apropie foarte mult de ceea ce am vazut acum 2 ani acolo. In plus, mai sunt si alte statistici interesante. Spre exemplu, o ierarhie cu 51 de orase europene, ordonate de la cel mai ieftin spre cel mai scump, in functie de suma pe care un turist o plateste pentru:
  • o noapte de cazare intr-un hotel decent de 3 stele situat in zona aproape centrala si comentarii pozitive;
  • 2 curse de 3 kilometri cu taxiul;
  • intrarea la un muzeu important pe zi;
  • 3 mese pe zi si 3 beri.
Pentru ca am tras cu ochiul , va spun ca ordinea e Sofia, Bucuresti, Budapesta, Belgrad, Cracovia. Cele mai scumpe sunt Stockholm, Londra, Zurich. Zii ca nu e cool! :) price-of-travel   * Foto header: © Eziogutzemberg | Dreamstime.com - Italian Bill In A Restaurant Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Atena. Microlimano, unul dintre cele mai frumoase locuri de luat masa in Pireu

$
0
0
mikrolimano
[image name=line]
Dupa mine, fotbalul este cel mai bun ambasador al unui oras, al unei regiuni sau tari. Imi aduc aminte ca am invatat geografia Romaniei dupa echipele de fotbal. Stiam ca Nitramonia (combinatul) e la Fagaras, ca la Campia Turzii se face sarma (Industria Sarmei Campia Turzii), iar fabrica de locomotive Electroputere e la Craiova. Vara aceasta am ajuns cateva zile in Atena. Cine nu a auzit de Olympiacos Pireu - cel mai titrat club elen de fotbal? Uite asa traiam eu cu impresia ca marele port Pireu - unde apropo, se spune ca s-ar fi inventat piureul de cartofi - este ceva wow! Numai ca s-au cam dus, daca or fi existat vreodata, zilele de glorie ale Pireului - portul in care ajungea nava Penelopa, codusa de capitanul Anton Lupan, in Toate panzele sus. Totusi, un loc mi-a atras atentia intr-un mod placut. Este vorba despre zona Microlimano. Unde micro inseamna mic, iar limano - port. Este un mic golfulet pe care se leagana fel si fel de barcute, mici vaporase, sau yachturi luxoase. Unele dintre ele sunt de agrement, altele sunt operate de pescarii locului. [wpsgallery] Pitorescul locului e dat de multimea de taverne grecesti, aflate exact pe malul "lacului", aidoma restaurantelor de fite din Herastrau. Pot spune ca se recreeaza in mare atmosfera din insule. Cred ca sunt pe putin 15-20 de localuri pe malul apei, multe dintre ele fiind dublate de o a doua incinta, aflata peste drum. Este locul unde sunt amplasate bucatariile si, eventual, cateva mese in plus. Daca ajungi in zona, iti recomand sa dai o tura la pas prin port, pentru a vedea ce iti face cu ochiul. O caracatita, o farfurie cu hamsii, sau un alt peste la gratar, o salata greceasca, ori un iaurt cu nuci si cu miere pe post de desert. Cei care te intampina la intrare sunt destul de insistenti, daca te vad turist. Mai mai ca te-ar lua de o aripa si te-ar pune la masa ca sa te indopi. Preturile in port nu sunt mari. Cu 15 euro un om mananca pe saturate si bea si vinul casei. Atentie, pentru cei stransi la punga! In Grecia, apa "varsata", la carafa este gratuita. Aici ti se aduc sticle imbuteliate, pentru care se plateste. Mai bine bei vin, ca de la apa ruginesti. :P Din Atena ajungi la Micolimano cu metroul (linia 1) pana la statia Faliro. De acolo, pe jos, mai faci aproximativ 10-12 minute, in functie de cat de repede mergi.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti bilete ieftine de avion (4). Aeroporturi, transferuri si multa fantezie

$
0
0
lax-airport
[image name=line]
Harta, fantezia si flexibilitatea sunt aproape totul cand vine vorba de gasirea rutelor ideale si a tarifelor care sa te faca sa vrei, si sa si poti sa pleci cat mai des in vacanta. Harta - Stii unde vrei sa ajungi. Cauta alternative - aeroporturi apropiate de "tinta" finala a calatoriei tale. S-ar purea sa fie mai ieftin sa aterizezi intr-un alt oras si sa faci transferul cu trenul sau cu autobuzul. Fantezia - Nu te feri sa faci fel si fel de combinatii. In fond, esti in vacanta si nu te alearga nimeni. Poti vedea, chiar si pentru cateva ore, locuri in care altfel nu ai ajunge. Flexibilitatea - Nu fii batos atunci cand vine vorba de transferuri sau escale. In fond, vrei sa ajungi in siguranta, intr-un timp rezonabil si la cel mai bun tarif posibil intr-un loc. Nu? Hai sa iti dau un exemplu. In luna martie am fost la Venezia. Cum compania cu care am zburat opera un singur zbor pe zi catre aceasta destinatie, automat plecai dimineata si erai nevoit sa te intorci tot dimineata spre Bucuresti (avionul zboara dus-intors din Bucuresti). In loc sa plec luni dimineata si sa revin joi dimineata, cu inca o noapte suplimentara de cazare la Venezia (miercuri spre joi), am ales ca miercuri, in jurul pranzului, sa iau trenul spre Verona, de unde era cursa spre Bucuresti seara tarziu. Trenul a facut putin peste o ora, a costat in jurul a 8 euro si mi-a oferit posibilitatea unei plimbari prin Verona. Altfel, nu stiu cand ajungeam si pe acolo. verona-venezia Ideea pe care vreau s-o desprindem din articolul de astazi este aceea ca spre anumite destinatii nu vei gasi niciodata tarife mici. Oricat ai cauta. Ti-am mai dat exemplul Bratislava. Unde aterizeaza si decoleaza zilnic in jur de 12-14 curse. Varianta viabila, din punct de vedere al costurilor, e sa zbori la Viena, apoi sa mergi cu autobuzul vreo 55 de kilometri. La fel Sevilla, Gibraltar sau Zurich, unde daca nu gasesti o oferta Swiss Airlines, ma tem ca vei plati destul de mult. Niste baieti (mult) mai destepti decat mine au inventat site-ul Rome2Rio.com. Introduci punctul de plecare, destinatia finala, iar site-ul iti spune cum ajungi intre punctele A si B, dar si care este costul orientativ al traseului. Si revin la exemplul zbor prin Viena, cu transfer la Bratislava. rome-2-rio-viena rome-2-rio-viena-1 Rome 2 Rio imi spune ca exista linia de autobuz 7010, care ajunge in 45 de minute de la aeroportul din Viena la Bratislava. Preturile afisate nu sunt intotdeauna exacte, dar iti permit sa iti faci o idee despre ce urmeaza sa faci. Asa ca jucati-va cu tarifele, aeroporturile si rutele pe care le alegeti. Pana in Florenta, trenul face doar 37 de minute din Bologna si costa 15 euro. De ce sa te mai complici sa zbori cu escala prin Milano, cand poti ajunge direct cu un low-cost si un tren. Bafta!   * Foto header: © Boarding1now | Dreamstime.com - Los Angeles International Airport LAX Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

TRAVEL DESIGN. Cum ajungi in Caraibe cu mai putin de 500 de euro

$
0
0
guadeloupe
[image name=line]
Inspirat fiind de povestile din proaspat incheiata vacanta a doamnei Tatoiu in Guadeloupe (Caraibe), pe care am avut-o invitata astazi in emsiune, am trecut la cautat. Si la calculat. Si am gasit un traseu care imi face rau de tot cu ochiul. Actiunea se "petrece" in martie 2015. Plecare: Bucuresti. Destinatie: Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). Escala: in Paris. Ideea acestei vacante e ca nu ai nevoie de pasaport si viza ca sa intri in Guadeloupe, fiind teritoriu francez. Compania XL Airways opereaza zboruri pe relatia Paris - Guadeloupe, cu avioane Airbus 330, la pretul de 408 euro (dus-intors). In acesi bani este inclus si un bagaj de cala de 23 de kilograme. Mai multe detalii despre XL Airways gasesti aici. guadelupe-1 guadelupe-2 Pana la Paris am gasit un tarif de 48 de euro cu Blue Air, in dimineata zilei de 11 martie, zi cand pleci si mai departe catre Guadelupe. guadelupe-3 La retur trebuie sa stai o noapte in Paris. Drumn cu Wizz Air. guadelupe-4 Pret total: 409 + 48 + 40 = 497 euro La aceasta suma va mai trebui sa adaugi bagajul de cala pentru cursele low-cost, daca ai nevoie si transferul intre aeroportul Paris CDG si Beauvais. Bagajele de cala costa inca 18 euro la Blue Air si 14 euro la Wizz Air.   * Foto header: © Eyewave | Dreamstime.com - Beach And Rocks At Pointe Des Châteaux, Guadeloupe Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Pariu ca nu poti canta mai prost decat mine?

$
0
0
mos-craciun-colind
[image name=line]
Eram in clasa a V-a, intr-o joi. Vine profa' de muzica in clasa si zice: maine seara, dupa ultima ora de curs, sunteti asteptati in sala de sport, facem preselectie! Sa vedem cine are voce si cine nu. "Desteptul" de mine, care trebuia sa fie in orice echipa, formatie, gramada, spontana sau ordonata - cred ca m-as fi dus si in echipa de traforaj a scolii 27, daca exista - hai la preselectie. Trebuia eu sa demonstrez ca nu mai e altul ca mine, ca dau gol si daca nu trag la poarta. :P Si uite asa am ajuns in corul scolii. Vocea a 2-a. Desi habar nu aveam sa cant. Pe bune! Cred ca cel mult doua saptamani mi s-a parut cool ideea. Pana am constientizat ca timpul trece, baietii joaca fotbal dupa program, iar eu merg ca "femeile" sa cant in cor! Ca sa-mi citez amicii. Un an mi-a luat sa redevin "baiat de comitet", si sa ies din corul scolii. Nu ma lasa profesoara. Am luat si la note de 4 la muzica de nu le mai stiu numarul. Poate ca e unul dintre motivele care m-au facut sa nu mai iau mai mult de mentiune din clasa a V-a incolo. Si de atunci mi-am zis - EU NU MAI CANT! Urasc sa cant! Totusi, la invitatia celor de la ING, care m-au invitat sa fiu parte din campania care doreste sa ajute copiii de la Fundatia Copii in Dificultate, am spus da din prima. Cant Mos Craciun cu plete dalbe! M-am filmat cantand acest colind si am publicat clipul pe platforma ING. Pentru fiecare utilizator care incarca un astfel de filmulet, un copil va primi o pereche de ghetute din partea ING si a celor implicati in campanie. Crestineste, nu? Ce te rog eu pe tine:
  1. Razi de mine si spune-mi daca poti canta mai prost ca personajul de mai sus.
  2. Filmeaza-te cantand Mos Craciun cu plete dalbe si incarca filmuletul pe platforma. Ai toate indicatiile AICI: http://www.celmaimarecolind.ro.
  3. Hai sa strangem cele mai multe ghetute pentru copii.
La finalul campaniei, vom aparea toti in videoclipul record realizat de ING Bank, „Cel Mai Mare Colind”. Multumesc! :) * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Ce preturi sunt in Amsterdam. Cat te costa o vacanta in capitala Olandei

$
0
0
amsterdam
[image name=line]
La ce te gandesti cand auzi cuvantul Amsterdam? In cazul in care esti mai petrecaret din fire, raspunsul se inscrie usor in triunghiul fete-iarba-bere. Amatorii de arta ar putea spune Van Gogh-Rijmuseum-Stedelijk. Cert e ca in Amsterdam, indiferent de fire si de preferinte, gasesti ceva de facut. Iti trebuie doar o bicicleta sau pingele bune la incaltari, ca sa bati zona centrala, care apropo, nu e atat de mare pe cat te-ai astepta. La toate astea trebuie sa se adauge o doza mare de noroc. Adica sa nu ploua. Nu-mi aduc aminte sa fi fost vreodata in Amsterdam sa nu prind macar unul din cele 3 fenomene - ceata, ploaie sau burnita. Si am ajuns de vreo 7 ori. ploaie-amsterdam Cat costa avionul spre Amsterdam Din Romania spre Amsterdam nu exista, cel putin deocamdata, curse aeriene low-cost. Asa ca pentru a zbura fara escala, trebuie sa alegi intre TAROM si KLM. Pretul unui drum, dus-intors, cu toate taxele incluse si bagaj de cala, porneste de pe la 150-160 de euro. Cel mai probabil vei plati in jurul sumei de 180 de euro. Partea buna e ca olandezii de la KLM fac mai mereu promotii, fortandu-i si pe cei de la TAROM sa reactioneze si viceversa. klm-amsterdam   Cat costa transferul de la aeroport catre oras Aeroportul Schiphol, unul dintre cele intuitive din Europa, despre care am scris aici, se afla la mai putin de 20 de minute de mers cu trenul de Amsterdam Centraal. Mai exact 15-17 minute. Un bilet one-way spre oras te va costa 5 euro, iar daca vei cumpara dus-intors vei plati numai 9 euro. Deci un pret de bun simt. In fine, taxiul te duce din centrul Amsterdamului la aeroport pentru 40-50 de euro. In mod cert nu merita, pentru ca trenul ajunge mai repede si e mult mai ieftin. In plus ai internet gratuit in compartimente. aero-amsterdam   Cat costa cazarea in Amsterdam Pe langa faptul ca nu exista curse low-cost catre Amsterdam, si preturile la cazare sunt piperate, ceea ce face ca pentru un city break in capitala Olandei sa ai nevoie de macar 400 de euro. Pentru o camera dubla la un hotel de 3 stele aflat la 15-20 de minute de centru vei plati cel putin 70-80 de euro. Preturile cresc pe masura ce te apropii de centru. Spre exemplu, Hotelul Ibis, aflat exact deasupra Garii Centrale, percepe pentru 3 nopti de cazare in perioada 12-15 martie 2015 un pret de 497 de euro. Deci daca vrei sa stai in zona centrala, pune-ti deoparte macar 100 de euro/noaptea de cazare. eu-amsterdam Cat costa biletele si abonamentele de transport in comun in Amsterdam  Iti spuneam ca Amsterdamul, zona care te intereseaza ca turist nu e mare. De la Gara Centrala pana in zona unde sunt amplasate muzeele Van Gogh, Rijmuseum si Stedelijk (periferia zonei centrale) sunt 3 kilometri, deci nu faci mai mult de 35-45 de minute. harta-amsterdam In concluzie, daca nu stai pe nu stiu unde, iti recomand sa iei orasul la pas, fara abonament de transport in comun. Totusi, daca ai obosit, poti lua tramvaiul cateva statii (singurul mijloc de transport care merge prin zona centrala). Abonamentele de calatorie au urmatoarele preturi:
  • 24 de ore - 7,5 euro
  • 48 de ore - 12 euro
  • 72 de ore - 16,5 euro
  • 4 zile - 21 euro
  • 5 zile - 26 euro
  • 6 zile - 29,5 euro
  • 7 zile - 32 euro
In afara de tramvai, in Amsterdam mai poti merge cu autobuzul sau cu metroul, toate fiind curate si civilizate. tramvai-amsterdam   Cat costa o masa la restaurant in Amsterdam Cel mai bun peste spada l-am mancat in Amsterdam. Sa fi fost de vina oboseala? Mirosul apetisant al cartofilor prajiti serviti ca granitura? Sau faptul ca dupa un drum lung as fi ros si o bucata de tabla asezonata cu o mana de rugina? In fine, o poveste traita pe unul din zecile de mini-canale ale Amsterdamului, intr-o carciuma de cartier. Daca m-ai pune sa o mai gasesc acum, as cauta-o trei zile si trei nopti fara succes. Desfatarea m-a costat vreo 13 euro. Cred ca v-am mai povestit despre Bogdan, un amic bun care s-a stabilit de mai bine de 2 ani in Olanda. Imi spunea ca "bastinasii" sunt al naibii de zgarciti. La pranz, aproape tot corporatistul mananca un ... sandwich. Ca e comod si ieftin. Masa de baza e cea luata alaturi de familie, seara. Cu 3-5 euro iti poti cumpara un sandwich cu cele mai ciudate ingrediente. Preferatul meu e cel cu ton si mar ras. Un echilibru perfect intre gustul sec al tonului si compozitia fresh, zemoasa, dulce-acrisoara a marului. Totul intre 2 felii de paine neagra, incredibil de bine "vopsite". Ca pun pariu ca nu ai cum sa ii scoti natural culoarea aia inchisa numai din faina. Daca totusi olandezul nostru ar vrea sa ia masa la restaurant, intr-un local normal (fara mari pretentii), ar gasi in meniu urmatoarele preturi:
  • un fel de mancare - intre 10 si 15 euro
  • o pizza - incepand de la 10 euro
  • desert - aproximativ 5 euro
  • o bere - tot 5 euro
  • apa, cola - in jurul a 3-4 euro
  • meniul zilei (sunt destul de rare) - circa 15-20 de euro
In Amsterdam, ca de altfel si in Belgia, e o dementa totala cu cartofii prajiti. Pe Damrak, bulevardul central care pleaca de la Gara Centrala spre Dam Square, sunt mai multe "cartofarii" unde, pentru 3-5 euro, primesti un coif de hartie plin cu cartofi cu maioneza sau ketchup. cartofi-prajiti   Ce preturi sunt in supermarketurile din Amsterdam In mod cert, supermarketul este si in Olanda varianta cea mai buna pentru a te alimenta, daca dispui de un buget redus de vacanta. Preturile sunt, sa zic, in medie, duble fata de ceea ce vezi in magazinele din Romania. Fructele si legumele sunt de cateva ori mai scumpe decat la noi. Unde crezi ca mai gasesti cartofi la 70 de bani kilogramul (16 centi) si mere la 2 lei? Sigur nu acolo.
  • sticla de Coca - Cola 1,5 l – 1,5 euro
  • sticla de Coca - Cola 0,5 l – intre 0,80 si 1 euro
  • o cutie de bere 0,3 l - de la 0,50 euro (e destul de ieftina pentru ca se produce in Olanda)
  • o doza de Heineken 0,5 l - aproximativ 0,80 euro
  • o bagheta - in jurul a 1 euro
  • mezelurile - aproximativ 20 de euro / kilogram
restaurant-amsterdam   Cat costa intrarea la muzeele din Amsterdam Intrarile la muzeele din Amsterdam sunt destul de scumpe, asa ca va trebui sa te gandesti bine ce vrei sa vizitezi. Totusi exista o modalitate prin care poti sa salvezi cativa euro din preturile afisate mai sus. Am scris despre ea AICI. amsterdam-muzeu-1   Preturi pass-uri si alte tururi vaporas-amsterdam Calatoria mea spre Amsterdam a fost realizata cu sprijinul Air France KLM RomaniaKLM opereaza 2 zboruri zilnice spre Amsterdam – Schiphol. Detalii pe KLM.com. avion-stewardesa * Foto header : © Mapics | Dreamstime.com - Sunny Morning In Amsterdam, Netherlands Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Unde mi-as duce iubita, la prima iesire impreuna in strainatate

$
0
0
folo
[image name=line]
De cand e lumea asta, barbatul a fost cel care a trebuit sa-i faca domnitei curte. Sa o faca atenta, sa o impresioneze, apoi sa o cucereasca - proces care poate dura mai mult, sau mai putin, in functie de dibacia masculului si de disponibilitatea doamnei. Asa cum pentru (aproape) toate cuplurile e existat o prima intalnire, ar trebui sa figureze in galeria cu amintiri si o prima iesire in strainatate. Acel city break in care cei doi isi descopera reciproc primele defecte si apucaturi deranjante, se iau un pic la harta, ca nu e usor sa stai 3 zile "bot in bot" (scuzatie expresia) cu cineva nou, de unde erai obisnuit(a) cu iesiri de cateva ore la film, teatru, bar sau la restaurant. Practica de bune maniere spune ca baiatul ar cam trebui sa-si asume, financiar vorbind, excursia. Domnisoara are voie sa comenteze, sa te contrazica din cand in cand si sa mai ceara o portie de desert. Asa ca dragii mosului, mare atentie ce planuri faceti! cupola-9 De ce ar trebui sa tii cont inainte sa pleci:
  • Daca toate cheltuielile sunt suportate de baiat, totul se inmulteste cu 2. La fel si invers.
  • Zborurile mai lungi de 2 ore sunt moartea pasiunii. Pleci intr-un city-break sa te simti bine, nu sa stai in avion.
  • Zborurile cu conexiune (escala) sunt de asemenea falimentare pentru un week-end romantic. Mai repede de 4-5 ore nu ajungi niciunde cu conexiune.
  • N-o trezi devreme! Eu ma trezesc usor. Femeile, nu!
  • Nu alege sa zbori pe aeroporturi aflate departe de oras. Cum ar fi sa mergi pe Paris Beauvais, si sa mai faci inca o ora si jumatate pana la hotel?
  • Pretul la cazare. Daca iesi 3-4 statii cu metroul din zona centrala, vei vedea ca poti sta civilizat la un pret mult mai mic.
  • Nu alege orase mari, cu multe obiective turistice. Te duci in vacanta sa "cimentezi" o relatie, nu sa alergi din muzeu in muzeu. Zic si eu! :p
gondola-venetia-3 Acestea fiind spuse, iata locuri unde as pleca azi, daca situatia ar cere-o.
  • Viena. E un oras elegant si cu istorie bogata. Iubesc zborurile spre Viena pentru ca nu sunt agolmerate, dureaza putin (o ora si vreo 20 de minute), iar de la aeroport ajungi rapid in oras. In plus, reteaua de transport in comun e bine pusa la punct si poti ajunge cu usurinta in orice punct al orasului. O plimbare prin gradinile Palatului Schonbrunn, o tura cu tramvaiul seara pe Ring, o masa in restaurantul aflat in varful Turnului Dunarii sau o bere bauta in curtea interioara MuseumsQuartier sunt must-uri. Ador shopping-ul facut intr-o zi insorita pe Karntner Strasse si Graben, fix in centrul orasului.
museumsquartier

Foto : mqw.at

  • Como & Lecco. Doua orasele superbe aflate pe lacul Como, la 3 sferturi de ora de mers cu trenul de la Milano. Iar pana la Milano zbori mai putin de 2 ore cu o cursa low-cost. Iti recomand sa mergi la Lecco cu trenul, apoi sa iei un autobuz care face o ora pana la Como, mergand tot pe malul lacului. Como e o bijuterie. Genul de oras aflat la munte, linistit, cu batranei fistichiu imbracati chiar daca ies sa cumpere o paine. In 4 kilometri ajungi in Elvetia, la Chiasso. Cand te saturi de Como, revii la Milano.
lecco como
  • Venezia. Cred ca un oras in care a stat timpul in loc. Nu te duce acolo neaparat ca sa te dai cu gondola si sa hranesti porumbeii in Piata San Marco. Asta face toata lumea. Ia-o tu frumos la pas pe stradutele mici, intortocheate, legate intre ele prin fel si fel de podete, ca sa vezi cum traieste venetianul de rand. O vizita la Murano si Burano este absolut necesara. Sunt asezari mai linistite si ferite de galagia din centrul Veneziei. Stai in Mestre, e mai ieftin - la 15 minute de mers cu autobuzul de Venezia.
venetia-7 burano-2
  • Nisa. O zona a elegantei, impreuna cu Monte Carlo, in care ajungi in mai putin de 20 de minute cu trenul. Dimineata, iesi sa iei micul dejun la un bistro local, apoi urci pe Colline de Chateau ca sa vezi Promenade des Anglais si portul plin ochi cu yachturi, la pranz iei masa in orasul vechi, dupa care dai o fuga pana in Monte Carlo. Seara, la revenirea in Nisa, e musai sa te plimbi pe Promenade des Anglais. Daca mergi in cealalta parte, ajungi rapid in Cannes sau Antibes.
nisa-6
  • Malmo. Nu va mai luati dupa clisee! Ca in Suedia e frig, ca oamenii sunt tristi, ca e plictiseala. Si surprinzator nu zbori mult pana in acest oras aflat in sudul Suediei (2 ore). Din Malmo poti face un tur de toata frumusetea - Around the Sound, despre care am scris acum ceva timp. Pozele sunt, in ordine, din Malmo, Helsingborg, Helsingor si Copenhaga. Din Malmo pana in Copenhaga faci 30 de minute cu trenul.
malmo-3 helsingborg-2 helsingor-3 copenhaga-2 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

24 de ore in Bruges. Ce e de vazut si de facut in Bruges, Belgia

$
0
0
bruges-cover
[image name=line]
Dintotdeauna, oamenii au simtit nevoia comparatiilor. Orasul A e mai frumos decat orasul B. In punctul C gasesti mai multe lucruri de facut decat in D. Acolo e asa, dincolo e pe dos. Si e perfect normal sa existe un sistem de raportare, in functie de care plasam intr-o ierarhie, experientele traite de fiecare dintre noi. Si iata o comparatie cu care nu sunt deloc de acord. Orasul Bruges (Brugge) este supranumit Venetia Nordului. Unu la mana ca Belgia nu prea e in nord. In nordul Frantei da, in nordul Europei, putin spre deloc. Si doi la mana, daca ai fost in Venetia, ai vazut ca orasul e intesat de canale. Aproape oriunde te-ai afla, la mai putin de 100 de metri este apa. In Bruges sunt cateva canale, de bun simt, dar pana la a spune ca topografia locului este venetiana, e cale lunga. Si cum lucrez cu dovezi, iata harta Bruges-ului. bruges-1 Bruges e un oras mic pe care il vizitezi fara niciun fel de problema intr-o singura zi. Zona ovala pe care o vezi in centrul hartii, inconjurata aproape in totalitate de apa, reprezinta zona de interes. Este orasul vechi - centrul istoric al Bruges-ului, inclus in Patrimoniul UNESCO. De la nord la sud, ajungi in aproximativ 35 de minute, in timp ce de la est la vest, strabati pe jos distanta de 2 kilometri in ceva mai mult de 20 de minute. Ti-am spus toate aceste lucruri pentru a-ti face o ideea asupra numarului de zile pe care sa le iei in calcul atunci cand iti organizezi excursia. Nefiind distante mari, e de la sine inteles ca nu ai nevoie de bilete sau abonamente pe transportul in comun. Gara Centrala, unde te lasa trenul de Bruxelles, se afla la vreo 10-15 minute de mers pe jos de centrul vechi. gara-bruges autobuze-bruges Grote Markt (Piata Centrala). Ziua ta in Bruges incepe, sau trece la un moment dat, prin Piata Centrala. Este locul in care cred ca se fac cele mai multe poze din oraselul belgian. Cu siguranta ca fatadele viu colorate ale cladirilor iti sunt cunoscute. grote-markt-1 grote-markt-2 Piata se intinde pe o suprafata de aproximativ un hectar, si pe multe laturi ale sale sunt numai restaurante si cafenele. Privelistea e de zile mari in zilele cu soare, numai ca si preturile sunt pe masura. Dai un ban, dar stai in fata! Sau dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai! :P Farmecul pietii de dat de pavajul din piatra cubica si de faptul ca pe acolo nu circula masini. E o zona aproape in totalitate pietonala. S-a luat aceasta masura in 1995, cand piata a fost renovata, iar parcarea din Grote Markt a fost eliminata. Tot in Grote Markt se afla si Provincial Court - o cladire in stil neogotic in care se intalnea in trecut Guvernul Flandrei de Vest. Iar turnul se numeste Belfry (Belfort), are vreo 83 de metri inaltime si "numai" vreo 366 de scari pe care trebuie sa le urci pana in varf. De acolo trebuie sa se vada tare bine orasul. Dar cum la mine, urcatul scarilor si durerile de burta nu au facut casa buna, v-am lasat voua placerea de a experimenta acest lucru. bruges-13 bruges-12 Fix in centrul pietei, si cu asta am terminat, este statuia bravilor luptatori Jan Breydel si Pieter de Coninck, de care eu nu am auzit. :P Si cateva trasuri trase de cai, cu care te poti plimba. "Caca" de cal pe strada si mirosul sunt ... gratuite. Plimbarea costa vreo 39 de euro / 35 de minute. bruges-11 Si cam gata cu piata! Aaaa. Ca uitam! E o "cartofarie" pe acolo pe undeva (langa restaurantele de la casutele colorate) ce se cere incercata. Cartofi prajiti in tone de ulei si maioneza cum ii place ficatului. Dar asta e Belgia. Si din piata incepem sa ne pierdem pe stradutele cochete ale orasului. E de la sine inteles ca in Bruges nu se merge cu harta. Mai repede sau mai tarziu, vei ajunge peste tot. Problema e ca la un moment dat iti vei da seama ca ai ajuns si de cate 3 ori in acelasi loc. Dar nu ne enervam. Suntem in vacanta. Fii atent aici. Se numeste The Beer Wall si e Raiul pe Pamant. E foarte aproape de centru. Cel mai tare bar de bere din Bruges pe care l-am intalnit. Intrarea in local se face, cum altfel, pe covorul gri. Doar esti, cum spunea Puya, actorul principal in rolul principal. In stanga si in dreapta, toate neamurile de bere. Calci cu incredere. Nu stii ce bere sa alegi. Majoritatea sunt beri belgiene de abatie. Intrebi. Doamna de acolo iti spune ca toate sunt bune. O crezi pe cuvant. Si iata-te cu paharul in mana. Iesi pe terasa. Privelistea face toti banii. bar-bruges-1 bar-bruges-2 bar-bruges-3 bar-bruges-4 De pe terasa barului se vede canalul din spate si un "restaurant de fite". E potrivit pentru o cina romantica speciala. bar-bruges-5 bar-bruges-6 Nu pleca inainte de a vizita si magazinul barului. Provizii nu are sens sa-ti faci, pentru ca berile belgiene sunt pe toate drumurile in Bruges. bar-bruges-7 Un must al Bruges-ului sunt gofrele cu ciocolata, capsuni si frisca. E simplu de gasit un loc pe strada unde sa mananci asa ceva. Mergi dupa mirosul de vanilie. gofra-bruges-1 gofra-bruges-3 gofra-bruges-3 Mai sunt magazinele de ciocolata. Aici am un pont pentru tine. Si comerciantii belgieni sunt unsi cu toate alifiile. Daca vrei sa mananci ciocolata 100% belgiana, facuta in Bruges, trebuie sa te uiti dupa mentiunea "Hand made Chocolate" sau "Home made Chocolate". Altfel risti sa intri intr-un magazin cu ciocolata la duzina. La fel de bine poti intreba ce cumperi. bruges-14 bruges-15 Iti mai spun ca trebuie sa mananci si o portie de "mule" (midii) cu cartofi prajiti la una din multele terase/restaurante din Bruges. La capitolul terase cei din Bruges stau foarte bine. Problema e ca daca nu e soare, s-ar putea sa-ti fie destul de racoare. terasa-bruges-1 terasa-bruges-2 terasa-bruges-3 terasa-bruges-4 terasa-bruges-5 terasa-bruges-6 terasa-bruges-7 Plimbare cu vaporasul pe canale. Daca vrei sa dai o "tura" cu barcuta, poti sa alegi una dintre companiile care opereaza pe canalele orasului. Un tur costa in jurul a 7-8 euro. bruges-vaporas-1 bruges-vaporas-2 Poza din Rozenhoedkaai. Asa cum fiecare om are un unghi din care "da bine" in poze, asa si un oras. Trebuie sa stii inainte de a pleca intr-o excursie, care sunt punctele de unde se fac cele mai bune poza. Daca vei cauta pe Google poze din Bruges, vei vedea ca multe sunt facute din Rozenhoedkaai. Se putea sa nu am si eu una? :P Rozenhoedkaai Morile de vant. Cel mai mult mi-au placut insa morile de vant. Sunt parca din alta lume. Nu stiu, te astepti ca in fiecare moment, timpul sa se dea inapoi cu cateva sute de ani, iar ele sa redevina functionale. In total se spune ca ar fi fost cam 25 de mori de vant in jurul Bruges-ului, dar acum au mai ramas numai cateva. Le gasesti exact la limita de est a orasului vechi. Unele se pot si vizita - din aprilie pana in septembrie - iar taxa de intrare e de 2-3 euro. Cum eu am mers in martie, m-am limitat la a ma catara pe scarile lor foarte abrupte. mori-vant-bruges-1 mori-vant-bruges-2 mori-vant-bruges-3 mori-vant-bruges-4 Kruispoort. La doi pasi de morile de vant este o poarta de intrare in oras, construita prin anii 1300. Evident ca a fost distrusa si reconstruita, dupa asaltul din 1382, cand orasul a fost capturat de militia din Ghent. Canalul din fata portii, face parte din canalul Ghent - Ostende, asta insemnand ca daca o iei cu o barcuta pe el, ajungi pana la mare. bruges-16 bruges-17 bruges-18 bruges-19 Si tot in partea de vest a orasului, dar imi e imposibil sa va spun pe ce stradute, o sa gasiti si aceste case superbe din caramida, varuite in alb. 1-bruges 2-bruges 3-bruges 4-bruges In concluzie, Bruges e un oras superb. Romantic, asezat, cu o gastronomie care are multe de oferit celor care il viziteaza. Mai jos iti voi face o lista cu alte locuri dragute de vazut, iar voi va alegeti, dupa propriile preferinte: bruges-20 Cand pleci spre gara, e musai sa mergi pe strada Boeveriestraat, plina de casute facute in anii 1800. Sunt joase, foarte bine intretinute, un adevarat cadru de film, ce sa mai ... Daca aveti nelamuriri, intrebati. Da? :) boeveriestraat-1 boeveriestraat-2 boeveriestraat-3 boeveriestraat-4 boeveriestraat-5 Linkuri utile * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Portugalia LIVE (ziua 1). Din Lisabona spre Algarve, pe malul Atlanticului

$
0
0
portugalia-ocean
[image name=line]
Pana acum, Portugalia nu imi spunea mare lucru. Poate si pentru ca aveam tendinta sa o compar de fiecare data cu vecina Spania, o tara mai mare, mai bogata - dar nu cu mult - si cu o limba groaznica. Si mereu iesea pe minus. Cat despre limba, nu imi sariti in cap, dar portugheza mi se pare ca face casa buna cu sapa si cu culturile agricole. :P O sa incerc in zilele care urmeaza sa fac un jurnal (aproape) LIVE al vacantei mele de o saptamana in Portugalia. Totul cu delay de o zi, ca nu am cum scrie in avans, fara sa vad. Desi era bine. :) Asadar, luni dimineata am plecat de pe Otopeni, cu destinatia Lisabona. Avionul, un Airbus 319 al companiei TAP Portugal, aproape plin, semn ca romanii sunt interesati de aceasta destinatie. Ora plecarii, aproape imposibila - 4.50. Partea buna e ca aterizezi la Lisabona la 7 dimineata si ai timp de o gramada de lucruri in ziua respectiva. portugalia-1 portugalia-2 Aterizarea la Lisabona e interesanta, dar iti da si o senzatie ciudata. Aeroportul fiind situat chiar in oras, pe linia finala inainte de aterizare, ai impresia ca avionul va agata varful unui bloc sau al unei cladiri de birouri. Totul se succeda prin fata ochilor cu o viteza naucitoare. Mai condimentam cu cateva rafale de vant la aterizare si ... am ajuns. Touch down aproape perfect. Ajungem la control pasapoarte. Langa noi, la non-EU, "prietenii" din Angola, care venisera cu un avion al companiei nationale.  Tin sa va spun ca nu am vazut niciodata atatia cetateni de culoare la un loc mai aranjati si cu figuri intelectuale. Parca erau scosi din cutie. Daca ma intreba cineva de Angola acum 2 saptamani ziceam ca e o tara nu din lumea a 3-a , ci a 4-a. Acum inteleg de ce Cristina, prietena mea, imi spunea ca atunci cand lucra la Emirates, cand avea zbor de Angola primea una din cele mai mari diurne (300 USD). Pentru Lisabona se primeau 47 de euro, spre exemplu. Si ca in Angola a dat 25 de dolari pe o Coca Cola. Trebuie cercetat, pentru ca e ceva putred in ... Angola. In fine. Trecem de control. Aeroportul e nou si spatios. Luam bagajele si mergem sa ne enervam la biroul de rent-a-car. Pe scurt, mai platim inca vreo 175 de euro pentru nu stiu ce asigurari suplimentare, plinul de benzina si taxa de transponder. Asta e un mic dispozitiv lipit pe parbrizul masinii, care permite cititoarelor de pe autostrada sa te taxeze. La final, cand revii cu masina, se citeste transponderul si platesti taxele. Exista si zone pe autostrada unde se plateste "la mana". Dar voi reveni altadata cu povestea amanuntita. Si cum dintr-un Audi diesel m-am trezit cu o puturosenie de Fiat Punto, pe benzina, motor de 1.2.   Drumul spre Algarve, pe coasta Pentru a ajunge in sudul Portugaliei, ai cam 2 variante. Autostrada, cu 3 benzi, si foarte putine masini pe ea, pentru ca se plateste sau drumurile nationale, pe alocuri cu aspect de drumuri judetene. Am ales drumul national pentru ca merge pe langa coasta si doream sa vedem Oceanul cat mai repede. In mare, aceasta e ruta aleasa.
Ce am vazut de la Lisabona la Portimao (Algarve) nu poate fi usor reprodus in cuvinte. Cred ca in cei aproape 300 de kilometri pe care i-am facut, peisajul s-a schimbat de cel putin 15 ori. Este de necrezut cum treci de la zona de campie parlita de vant si de soare, la zone cu vegetatie montana, de la sol alb la sol portocaliu, exact ca zgura. La fiecare 15-20 de kilometri, ceva se schimba. Dupa ce am trecut de Setubal, am ajuns pe langa un parc natural. Solul era alb, parca presarase cineva cenusa pe jos, iar copacii aveai impresia ca erau carbonizati de foc, dar totusi mai stateau in picioare. Imi imaginez ca asa e pe Luna. :P portugalia-3 portugalia-4 Nu mai trece mult timp si ajungem intr-o zona cu pamant rosu caramiziu. Cred ca asa e pe Marte. portugalia-5 portugalia-6 Drumurile din Portugalia sunt exact ca cele din Romania. Gasesti portiuni foarte bune, unde asfaltul e de buna calitate, dar si gropi de nu stii daca mai iesi cu planetarele intregi. Si ei alearga cu masinile si depasesc riscant. Singura diferenta e ca daca un sofer iese de pe o strada perpendiculara pe directia ta de mers, si ma refer aici la drumul parcurs spre sud, nu iese cu jumatate botul masinii in calea ta. Are rabdare si asteapta sa treci. In rest sunt multe semafoare si sensuri giratorii, mai ales in Algarve. Cat despre satele portugheze prin care am trecut, senzatia pe care multe mi-au lasat-o a fost de saracie. Casele sunt mici - multe dintre ele au numai parter - vopsite in culori deschise. Predomina albul si pastelurile. Sunt obitoare in combinatie cu lumina puternica a soarelui. Sunt zone in care parca esti in Mexic, la propriu nu la figurat, dar sunt si sate care seamana mult cu Santorini din Grecia - case bagate unele in altele pe un deal. portugalia-7 portugalia-8 portugalia-9 portugalia-10 portugalia-11 Si am vazut extrem de multe case abandonate sau de vanzare, dar intr-o strare avansata de degradare. Primul loc unde am vazut Atlanticul este la Sines, un port industrial din vestul Portugaliei. Pe langa promenada cu foarte mult bun gust amenajata - pesemne era noua - am nimerit si intr-un port pescaresc 100% portughez. E prima oara cand vad pe viu custi cu grilaj pentru prinderea crabilor. Si daca tot aveam privelistea asta, era pacat sa nu facem si un mic picnic. portugalia-12 portugalia-13 portugalia-14 portugalia-15 portugalia-16 portugalia-17 Urmatorul loc vizitat a fost Vila Nova de Milfontes - un loc iubit de surferi datorita valurilor mari pe care le face apa oceanului. Acolo am avut efectiv impresia ca am ajuns la capatul pamantului. Un sens giratoriu si hopaaa oceanul. Nu era nimeni pe plaja, asa tot ce se vedea erau urmele mele. portugalia-18 portugalia-19 portugalia-20 portugalia-21 portugalia-22 portugalia-23 portugalia-24 In fine, dupa o alta repriza sanatoasa de mers cu masina am ajuns si la Sagres, cel mai sud-vestic orasel al Europei. Privelistea nu mi s-a parut iesita din comun. In schimb, impresioneaza zgomotul pe care il fac valurile cand se sparg de stanci. La Sagres este si o fortareata. Cu 3 euro intri in ea, ca sa vezi o biserica si un shop. Nu merita deloc! portugalia-25 portugalia-26 portugalia-27 portugalia-28 portugalia-29 portugalia-30 Ziua am incehait-o in Portimao, unde ne-am si cazat si de unde voi continua maine povestea. Ma "joc" in vacanta cu un aparat Sony RX 10. Dar m-a ajutat din plin si peisajul! :)   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Portugalia LIVE (ziua 3). Alvor, cetatea Silves si superba plaja din Portimao

$
0
0
portimao-beach
[image name=line]
E a treia zi in care mi se intampla cam acelasi lucru - in drum spre un oras/plaja e innorat, poate si picura din cand in cand, iar cand ajung la destinatie, iese soarele ca sa pot face poze. Ciudat, dar nu ma deranjeaza. Ziua cu numarul 3 a vacantei in Portugalia a inceput cu o vizita la Silves, un orasel aflat la 15-20 de minute de mers cu masina de Portimao, locul unde ne-am cazat. Pe vremuri, Silves a fost capitala regiunii Algarve, fiind un oras fondat, se pare, de romani. Dupa anii 700, cand maurii au invadat Peninsula Iberica, Silves devine parte a Emiratului de Cordoba, ramanand sub stapanirea arabilor pana in 1242. Dar nu vreau sa ma apuc aici sa fac istorie. silves-1 silves-6 silves-6 silves-6 silves-6 silves-6 Silves este mic si - asemenea multor locuri pe unde am trecut prin Portugalia rurala - era aproape pustiu. Nu inteleg unde sunt oamenii de acolo. Daca era canicula, daca eram in tarile germanice seara, mai intelegeam, dar si latinii ... !? Oraselul este destul de saracacios, cu strazi pavate cu piatra cubica, case joase, tip vagon, la usa fiecaraeia gasind un numar facut din bucati de faianta vopsita, ca in Andaluzia (sudul Spaniei). In varf se afla Castelul Silves, cel mai bine pastrat castel din regiunea Algarve. In total sunt 7 turnuri, 4 dintre acestea fiind modificate in timpul reconstructiei. Mai multe despre castel poti citi AICI.   Alvor, un soi de 2 Mai al portughezilor Urmatoare oprire a zilei a fost in oraselul Alvor. Tot pe langa "casa". Citisem undeva ca e unul dintre cele mai intime locuri din Algarve. Este un orasel pescaresc cu o istorie veche in spate. Istoria spune ca King Joao II a murit chiar in Alvor. Desi nu este la fel de vechi ca Silves - bazele sale fiind puse de cartaginezi "de abia" in anul 436 - Alvorul a avut cam aceeasi soarta. Cucerit de mauri in 716, eliberat in 1189 cu ajutorul Cruciadelor. Plaja in Alvor e de 5 stele, fara comentarii. Extrem de lata, cu nisip foarte fin, lunga cat vezi cu ochii. alvor-1 alvor-2 Ma gandeam ce bine trebuie sa fie de pensionarii nordici, britanici si din vestul Europei, care vin aici cu rulote cu absolut tot ce le trebuie si stau cateva saptamani pe an. Mai ales iarna, cand in tarile lor nu sunt 12-14 grade la amiaza. alvor De pe plaja am mers in oraselul vechi, situat chiar langa portul pescaresc, ca sa mancam. Nu cred ca erau mai mult de 5-6 turisti la mese. Gol. Pustiu. Ca dupa bomba atomica. Un nene pescar a prins cativa saci de crabi. Ii desarta din sacii de rafie in custile speciale din sarma. Trimite-i bre la Bucuresti, ca mai prinzi maine altii! :P alvor-4 alvor-5 alvor-6 alvor-7 La cativa pasi e o mica faleza amenajata cu bun gust si incepe orasul vechi, ingramadit pe o coasta. Mai mai ca iti sare stiuca in farfurie daca iei masa la una dintre terasele de langa apa. alvor-9 alvor-8 alvor-10 alvor-11 alvor-12 alvor-13 alvor-14   Portimao, o destinatie cu "de toate" Acum ca am vazut aproape toata coasta regiunii Algarve, incep sa intocmesc in minte fel si fel de topuri. Unde e apa cea mai curata, care e plaja cea mai pitoreasca, unde m-as duce sa privesc apusul, s.a.m.d. In Portimao as reveni pentru 4-5 zile, vara. Mi se pare unul din cele mai complete orase vazute. E destul de maricel, insa foarte putin populat. In total sunt vreo 40 si ceva de mii de suflete care traiesc "rarefiat" in Portimao. Nici in cel mai bun mall, seara, la ora 7, nu prea erau oameni. Sufla vantul pe holurile centrului comercial. In Portimao s-a construit fantastic de mult. Peste tot sunt blocuri noi (5-10 ani) de apartamente care isi asteapta oaspetii vara. Iarna e ca un oras fantoma. Inteleg din discutiile cu localnicii ca vara lucrurile se intorc cu 180 de grade. Britanicii, danezii si suedezii vin in numar mare pentru una-doua saptamani de distractie. De ce am spus ca as alege Portimao? Pai:
  • plaja e superba - foarte lata, lunga, cu nisip fin rosiatic
  • pe plaja gasesti si faimoasele stanci care au facut regiunea Algarve atat de cunoscuta in lume
  • daca intr-o zi nu ai chef de plaja, poti merge in oras sa faci si altceva, nu stai izolat ca in Alvor, spre exemplu.
La final va las cu cateva fotografii de pe Praia da Rocha si Praia dos Tres Castelos. Sunt una langa alta. portimao-1 portimao-2 portimao-3 portimao-4 portimao-5 portimao-6 portimao-7 portimao-8 portimao-9 portimao-10 portimao-11 portimao-12 portimao-13 portimao-14 In vacanta portugheza, ma "joc" cu un aparat Sony RX 10. Recunosc ca ma ajuta din plin si peisajul! :)   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Portughezii sunt nebuni cu mancarea. Cat costa o masa in Lisabona

$
0
0
mancare-lisabona
[image name=line]
Sa explic titlul articolului. Cu cateva intrebari, evident. 1. Asta e portie de om sanatos? O bucata de fleica de porc mai lunga decat palma mea, o ceafa de porc "sanatos", o bucata de vita cat ceafa (porcului), un carnat (mai mic decat cele 3 carnuri enumerate anterior). 2. Cum sa mananci si orez si cartofi la aceeasi masa? Nutritionistii ne spun sa mancam carnea cu salata, iar cartofii sau orezul la alta masa. Ei le servesc impreuna. Fie. 3. Ce cauta oul ochi peste friptura si garnitura? mancare-lisabona-20 mancare-lisabona-25 Acesta este genul de platou pe care-l vei intalni in majoritatea restaurantelor lusitane. Si daca masa incepe si cu o supa - de obicei din legume, sau cu carne de pui, ori cu bucatele de carnat - indigestia pare o chestiune iminenta. Uriase, asa as caracteriza intr-un singur cuvant portile care ti se servesc. Sa luam un alt exemplu. Caracatita cu cartofi noi fierti, ulei de masline, ceapa si usturoi. 3 tentacule mari, cred ca la suta de grame cel putin, fiecare. Pai la noi caracatita are doar un rol decorativ in farfurie, pe unde am mai mancat. Dar e lesne de inteles de ce. mancare-lisabona-19 Meniurile carciumilor din Lisabona contin vreo 5 sectiuni mari si late - antreuri (startere), carne, peste, bauturi si deserturi. Nu e o bucatarie fina. Langa garniturile de orez fiert (care se fierbe dimineata si se serveste reincalzit) si cartofi prajiti, se arunca niste bucati de carne parpalite pe gratarul incins si 2 linguri de salata - de obicei cu ceapa. Pesemne ca e un popor care iubeste carnea. Sunt doua  lucruri care nu mi-au placut: ceapa pusa aproape in orice salata si oul ochi cocotat deasupra fripturii. La capitolul peste, bacalhau (cod) este regele. Citeam undeva ca sunt cam 365 de retete cu bacalhau, cate una pentru fiecare zi a anului. Sunt populare crochetele/chiftelele din cod, codul uscat - pe care-l gasesti in magazine, dar si sardinele si fructele de mare. Despre preturi acum. Primul mix grill - 8,50 euro la o bodega normala, fara pretentii de restaurant de fite. Caracatita a fost fix 11 euro, in acelasi loc, un restaurant tinut de o familie de localnici. Ca bauturi, nu recomand berile locale Sagres si Super Bock, mi s-au parut proaste. O bere costa pana in 3,8 euro (500 ml) la bodega. O gasesti si cu 2 euro, in zonele non-turistice. Dar o medie ar fi pe la 3 euro. Vinho verde e un vin proaspat - cu vechime sub un an - asemanator prosecco-ului italienesc. E genial intr-o zi torida de vara. Evident ca poti alege si vinuri albe, rose sau rosii, Portugalia fiind o tara vitivinicola. Un vin al casei costa cam 4-5 euro la jumatate de litru, dar pretul poate creste in functie de locul unde il bei. Sticla incepe de la 10 euro. Iti recomand sa incerci sangria cu vin alb. mancare-lisabona-14 Zona cea mai cunoscuta de restaurante si bodegi este Bairro Alto. Este cartierul petrecaretilor din Lisabona. Multe restaurante sunt inchise aici la orele pranzului. Cele peste medie au preturi care pornesc de la 12 pana spre 20 de euro pentru un fel de mancare. La mall preturile sunt putin mai mari decat la noi. Cu 6-7 euro mananaci insa linistit un meniu (garnitura, fripturica si salata). image007 Mercado da Ribeira Acesta a fost primul loc unde am mancat in Lisabona. Nu ma puteam abtine. Si ti-l recomand si tie din suflet. Care e ideea? Cea mai mare piata a orasului, aflata chiar langa apa, una dintre cele mai vestite piete de peste din Europa pe vremuri, a fost transformata intr-o hala de restaurante. S-a facut o licitatie in 2010 pentru "schimbarea la fata" a halei, iar cei de la Time Out au transformat-o in ceea ce vezi mai jos. Au rasarit vreo 35 de restaurante, care servesc fel si fel de tipuri de mancare. Unii vand tapasuri spaniole, altele sunt specializate in mancare asiatica, altele se axeaza pe peste si fructe de mare, gasesti si un magazin numai de conserve (despre care iti voi povesti la final), deserturi, vinuri, etc. Nu e un loc ieftin, comparativ cu alte carciumi din oras. Dar mancarea e "altfel". Servesti multe feluri "reinterpretate", cum ar spune concurentii de la Master Chef. Noi am incercat, si nu regret, un fel cu bacalhau (un fel de piure cu legume, peste si sos bechamel) si ceva asiatic cu somon gatit foarte putin, de ramane crud la interior. Cam 8-9 euro portia. La final am degustat si doua beri Super Bock, pe care, dupa ce platesti, ti le torni singur in pahar. Masinaria o vezi in poza mare a articolului. mancare-lisabona-3 mancare-lisabona-4 mancare-lisabona-6 mancare-lisabona-5 mancare-lisabona-7   Preturile din supermarket In supermarketuri, mancarea costa cu 10-20% mai mult decat la noi. dar exista si o groaza de produse mult mai ieftine decat in Romania. Calamar inghetat la 2 euro kilogramul, peste la 3 euro ... Mai rar. In general, fructele de mare si tot ce se "culege" din mare este bun la pret. Am vazut intr-un Auchan (care se numea altfel, dar avea sigla Auchan), reduceri de 50% la mancare. 4 sticle de Coca-Cola la 2 litri, de la 6 euro, la 3 euro. In Romania n-am vazut niciodata asa oferta la cola. Lidl este "tatal" lor in Portugalia. Sunt multe asemenea supermarketuri si in sud, in Algarve. Unele preturi mi s-au parut mai mici decat in Romania. Si ca sa va faceti o idee ce puteti face cu 13 euro in Lidl, priviti poza de mai jos. Sunt cumparaturile pe care le-am facut din Sagres, pentru ca aveam un apartament inchiriat in Portimao. Berea nu era cine stie ce. Am crezut ca e un brand local, dar dupa aceea mi-am dat seama ca e o bere mai slabuta, care se gaseste si pe la noi. In poza sunt: 1 kg mix fructe de mare, unt sarat, 200g cascaval/mozarella, bere la un litru, vin rosu, suc natural de portocale la 0,75 l, bagheta, 2 limes, sare, 4 creme de zahar ars. mancare-lisabona-21   Pasteis de Belem Daca ajungi in Portugalia si nu mananci pastel de nata, un sfert din farmecul excursiei e eliminat din start. Portughezii sunt experti in deserturi pe baza de gabenus de ou. Si o sa iti spun si de ce, pe scurt. Pasteis de Belem, sau pastel de nata, sunt tarte din ou. Ele au fost create de calugarii catolici de la Jeronimos Monastery din cartierul Belem al Lisabonei. Pentru ca foloseau multe albusuri de ou pentru a scrobi vesmintele calugaritelor, ramanea o parte din ou neutilizata - galbenusul. Si asa au inceput sa faca diverse deserturi pe baza de gabenus, retete care s-au raspandit rapid in toata Portugalia. Intre pastel de nata si pasteis de Belem nu e nicio diferenta. E ca si cum ai spune pepeni de Dabuleni si pepeni rosii. Interiorul este cam ca o budinca din vanilie, iar exteriorul seamana mult cu foietajul de la pateurile cu branza. Dupa ce manastirea s-a inchis (1834), pasteis de belem au fost produse intr-un local aflat la cateva sute de metri de ea (din 1837). Reteta se pastreaza si astazi, iar locul este vizitat de sute de mii de turisti anual. Trebuie sa stai la coada ca sa te asezi la masa. dar si cand ajungi ... Ceri 4 tarte si un ceai cald. O tarta costa 1,05 euro. Intr-o zona a localului care are mai multe incaperi, poti vedea si cum sunt scoase din cuptor si asezate in cutii. Se servesc calde, cu zahar pudra sau scortisoara pe deasupra si multa voie buna. :) mancare-lisabona-8 mancare-lisabona-9 mancare-lisabona-10 mancare-lisabona-11   Pastelaria Va spuneam ca portughezii au un cult pentru deserturi. Pastel de nata gasesti si in alte pastelarii din oras (ceva intre cofetarie si patiserie), dar parca nu sunt la fel de bune. Poate si pentru ca am mancat originalul mai intai. Cel mai bine e sa nu iti iei desert in localul unde mananci masa de pranz si sa te opresti la o pastelaria pentru ceva dulce. O sa gasesti ceva si pe placul tau. Multe produse se aseamana cu tartele, biscuitii sau cu fursecurile de la noi. mancare-lisabona-1 mancare-lisabona-12 mancare-lisabona-13 O ciudatenie sunt Ovos moles de Aveiro (oua moi de Aveiro). E genul de desert care ori iti place, ori ti se face rau de la el. Nu (prea) exista cale de mijloc. Sunt niste gogosele mici, cu o crusta foarte subtire, ca un servetel alimentar, iar umplutura e facuta din ou crud, zahar si faina. Exact cum amesteca mamele noastre gabenusurile cu zahar si faina, pentru diverse creme. mancare-lisabona-15   All U can Eat Exista si asa ceva. Cu 7-8 euro ai acces la un bar plin cu salate. Carnea se serveste direct de la rotisor si este de vita, porc, pui si peste. mancare-lisabona-24   Magazinul de conserve Te-ai fi gandit vreodata ca poti face arta din ... conserve de peste? Explozia aceasta de culoare se produce intr-un magazin numai cu conserve, aflat pe drumul care duce din Cais do Sodre in Praca do Comercio. Conservele sunt puse pe fabrici, pe zone geografice, toate cu etichete viu colorate. Parca sunt piese de colectie. mancare-lisabona-16 mancare-lisabona-17 mancare-lisabona-18   Feluri traditionale portugheze de mancare Ce mai poti cere daca te asezi la masa in Lisabona. Acum depinde si de gusturi.   Portocalele din sud Cele mai zemoase si mai dulci portocale pe care le-am mancat vreodata au fost cele din sud, din Algarve. Asa cum la noi se vand mere, cartofi si ceapa pe marginea drumului, in sud se comercializeaza citrice. Preturile sunt modice. 40 de centi kilu' de portocale. mancare-lisabona-22 mancare-lisabona-23   Concluzii Portugalia este o tara ieftina. Asa ca nu-ti face mari probleme la capitolul mancare. Vrei sa mananci de 5 euro, gasesti mancare de 5. Vrei de 15, gasesti de 15. Ai un euro si jumatate la dispozitie, intri in supermarket, iti iei o conserva de calamar la 1 euro si un codru de paine la 50 de centi si aia ti-e masa. Mai vrei si apa? :P De la teava, desi am citit ca miroase a clor sau cu 16 centi sticla de 2 litri.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Promotie KLM. Preturi bune spre Asia, America de Sud, Caraibe si SUA

$
0
0
klm-big
[image name=line]
E din nou perioada de "sales" la KLM, pana pe 10 februarie. Nici nu stiu de unde sa incep, pentru ca pe fiecare continent sunt cateva destinatii care-l au pe "vino-ncoa"! "Alegerea capitanului" este reprezentata de tripleta:
  • Johannesburg - 599 de euro
  • Kuala Lumpur - 609 euro
  • Rio de Janeiro - 649 de euro
E excelent si pretul spre Buenos Aires, capitala Argentinei, 649 de euro. Mai ales ca in emisfera sudica este vara. Coasta de vest a Statelor Unite este la 706 euro - Los Angeles, Las Vegas, San Francisco si Seattle. India incepe de la 499 de euro, iar Japonia de la 609 (Osaka). Perioadele de calatorie se intind pana spre finalul lui iunie 2015, in functie de destinatie, cu cateva perioade de blackout (in care nu se poate zbura). Zborurile sunt operate in parteneriat cu Air France. Toate preturile le gasesti AICI. Ele sunt orientative. In multe cazuri poti gasi bilete cu 5-10 euro chiar mai ieftine decat pretul de lista. Sa fie primite! :) captains-choice   * Foto header: © Ijzendoorn | Dreamstime.com - Airplane At Airport Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum transformi o escala de cateva ore intr-un mic city break

$
0
0
brussels-shuttle-bus
[image name=line]
Nu exista oras in Europa pe care sa nu-l poti vedea in 12 ore, de dimineata pana seara. E drept ca nu mai intri in muzee, nu probezi 6 bluze in mgazinele de pe artera comerciala a orasului, nu mai stai la cafele sau sa admiri pescarusii de pe plaja. Esentialul poate fi vazut fara probleme. In economie exista regula 80/20. 80% din venituri iti sunt aduse de 20% din clienti. Eu as extrapola si as spune ca 80% dintre obiectivele turistice ale unui oras sunt cuprinse in 20% din suprafata lui. Plus sau minus. O sa incerc, si sigur o sa reusesc, sa-ti creionez o lista de ponturi de care ar fi bine sa tii cont intr-o escala de cateva ore intr-un oras european. Doar nu o sa stai 5 ore in aeroport pana pleaca zborul de conexiune. Nu? semne-paris   Pregatirea detaliilor legate de zbor Pornim de la un rationament logic - daca ai escala intr-un aeroport, in 90% din cazuri inseamna ca zbori cu o cursa de linie. Acestea, in majoritatea cazurilor, aterizeaza pe aeroporturile principale ale oraselor. Si din nou, in majoritatea cazurilor, aeroporturile principale sunt situate mai aproape de oras si au legaturi mai bune cu urbea respectiva decat aeroporturile unde aterizeaza low-costurile. Bucurestiul era, pe vremuri, cand se zbura si pe Baneasa, un caz fericit pentru cei care ajungeau cu companiile low-cost. La check-in, doamna amabila de la ghiseu te intreaba, in cazul in care ai o escala respectabila (de la 3-4 ore in sus), daca vrei bagajul de cala la destinatia finala sau in aeroportul de conexiune. Pesemne mai sunt persoane care nu se simt confortabil in a-si lasa valiza timp de 6 ore la "mana" firmei de handling din aeroportul unde face escala. Daca vrei sa dai fuga rapid in oras, ia valiza la destinatie, fara a pune in ea lucruri de valoare, care trebuie sa stea in bagajul de mana. Cand faci check-inul la Bucuresti, trebuie sa stii ca esti inregistrat automat si pentru urmatorul zbor. Deci, daca mergi rapid pana in centrul orasului in care faci escala, te vei intoarce cu un ceas, o ora si un pic, inainte de decolarea urmatorului zbor. Va trebui sa mai treci doar de controlul corporal si eventual de cel de pasapoarte, daca nu zbori din Schengen in Schengen. Boardingul se face in general cu 40-45 de minute inainte de plecarea cursei. Daca zbori transcontinental, trebuie sa fii mai repede la poarta de imbarcare. io-klm   Ce trebuie sa faci inainte de a pleca in calatorie Toate detaliile legate de city break-ul fulger (escala de 4-5 ore) trebuie stabilite de acasa. Stii de ce? Pentru ca o sa ajungi pe aeroportul cu pricina, n-o sa stii incotro sa o iei, nu o sa-ti mearga bine netul din aeroport, nu o sa ti se deschida nu stiu ce harta pe mobil, si asa pierzi timp. 1. Afla cum ajungi cel mai rapid si avantajos in centrul orasului, sau unde ai nevoie. Pentru asta te poti folosi de site-ul aeroportului respectiv, unde vei gasi informatiile de care ai nevoie. Iti dau ca exemplu Aeroportul Schiphol din Amsterdam, de unde afli cum trenul face numai 15 minute pana in oras. O alta varianta este Rome2Rio.com. Introduci punctul de plecare (aeroportul) si destinatia finala (care poate fi primul obiectiv vizitat), iar site-ul iti arata majoritatea variantelor posibile. 2. Daca vrei sa vezi esentialul intr-un oras, intra intr-un ghid sau intr-un articol de genul "top 10 things to do / to see in ...". Cauta locurile respective in Google Maps si adauga-le la favorite (bifeaza steluta care apare in dreptul fiecaruia). Iti dau exemplu tot Lisabona, pentru ca mi-au ramas locurile semnate pe harta. Acum analizeaza harta. Unde sunt cele mai multe obiective concentrate? Vrei restaurante, baruri si magazine, mergi in zona rosie. Vrei sa vezi apa (raul Tejo), alege zona galbena. Daca esti rapid, treci prin amandoua. mapa-lisbon 3. Afla cum ajungi la primul obiectiv! Tot Rome2Rio te ajuta. Presupunem ca suntem la Paris si vrem sa ajungem la Turnul Eiffel pentru un selfie.
  • Mergi cu RER de la Paris CDG Airport pana la statia St-Michel. Durata voiajului este de 37 de minute.
  • De la St-Michel/Notre Dame pana la Champ de Mars/Tour Eiffel iei un alt RER, care face 10 minute.
  • Apoi mergi 567 de metri - 6 minute - pe jos si ai ajuns la turn. Tot traseul dureaza 56 de minute.
Si poti proceda identic, "unind" toate punctele de pe harta. turnul-eiffel-paris 4. Daca ai putin timp la dispozitie si crezi ca nu are sens sa mergi pana in oras, cauta ceva prin zona. Ramanand la Paris, TGV-ul face 9 minute de la Aeroportul Charles de Gaulle pana la Disneyland Paris. Iar langa Disneyland este si un outlet - cel din Marne la Vallée. Gandeste-te ca in strainatate multe mall-uri, castele, palate, sunt la periferia marilor orase. Poate fi un avantaj pentru tine. 5. Autobuze Hop-On, Hop-Off. Poate fi cel mai bun mod de a vedea un oras. Daca ai timp sa cobori, o faci, daca nu, dai o tura si vezi esentialul. In orasele cu apa/canale, te poti orienta si catre un tur pe apa, cu vaporasul, care nu dureaza mai mult de o ora. vaporas 6. Ce bilete, ce abonamente folosesti. In unele orase, pentru a ajunge de la aeroport in centru, ai nevoie de un bilet simplu de autobuz sau metrou. In altele sunt tarife speciale pe rutele catre si dinspre aeroport. Si voi lua ca exemplu Viena. Un bilet simplu costa 2,20 euro. Un abonament pentru o zi - 7,60 euro. Asta inseamna ca daca folosesti 3 bilete esti sub pretul abonamentului. La al 4-lea bilet, deja treci peste cei 7,60, deci abonamentul este solutia mai avantajoasa. Si acum sa socotim. Un drum de la aeroport in centru - 1 bilet. Intorsul - al doilea bilet. Crezi ca nu te mai urci 2 statii intr-un tramvai sau metrou, pentru a castiga timp, in Viena? Eu zic ca da. Mai trebuie sa fac o mentiune. Fiind in afara orasului, pentru aeroport se mai platea (acum 3 ani) un supliment. Inca un bilet. Dar asta nu-ti afecteaza planurile. Si cu abonament, si cu bilet simplu, tot trebuia sa cumperi suplimentul. bilete-viena

Sursa : wienerlinien.at

Cam acestea ar fi liniile de care tin cont. Daca aveti si alte ponturi, le ascult cu placere, doar suntem aici ca sa "facem bine", sa fie toata lumea multumita. Si va recomand unul dintre site-urile mele preferate - 12hrs.net. Uite ce poti face in 12 ore in orase precum Copenhaga, Paris, Londra, Helsinki, Vancouver, Barcelona, Berlin sau San Francisco. Superbisim! * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Promotie TAROM. Bilete la 99 de euro catre toate destinatiile externe

$
0
0
avion-tarom-2
  E promotie din nou. TAROM a scos la vanzare bilete dus-intors la preturi de la 99 de euro,  catre orice destinatie externa. In banii astia intra toate taxele, plus bagaj de mana, bagaj de cala si o masa la bord. Poti cumpara biletele de pe site-ul mobil m.tarom.ro, de la agenţiile proprii TAROM şi agentii autorizati IATA, in perioada 2-15 Februarie. Cu această ofertă, pasagerii pot călători  oricând, cu excepţia următoarelor perioade: 9-16 aprilie 2015, 1-31 august 2015, 21 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016. În cazul în care cel puţin un tronson de călătorie este într-unul dintre intervalele menţinonate, oferta nu se aplică. Oferta TAROM se supune unor termene şi condiţii: - La această ofertă locurile sunt limitate - Perioada minimă de şedere la destinaţie este de 4 zile sau noaptea de sâmbătă spre duminică ; perioada maximă de şedere la destinaţie este de 14 zile. UPDATE Am confirmat, pentru luna iunie, destinatiile Atena, Munich si Stockholm, la 99 euro, dus-intors. De mentionat ca oferta este valabila pe m.tarom.ro, adica site-ul TAROM pe mobil. atena stock munich * Foto header: © Ice962 | Dreamstime.com - Tarom Airbus A318 Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!  

Cele mai bune locuri de unde poti vedea si fotografia Lisabona, de sus

$
0
0
transparenta
[image name=line]
Fiind un oras construit pe coline, nici nu e foarte greu sa gasesti un loc de unde sa vezi Lisabona in (aproape) toata splendoarea sa. Spun "in aproape", fiindca o priveliste de ansamblu asupra capitalei portugheze o ai daca treci dincolo de raul Tejo. De acolo se vede toata. Recomandarea mea, daca vrei sa (iti) faci poze bune, e sa mergi dimineata sau seara, cand lumina este foarte buna. De asemenea, apusul trebuie sa te prinda undeva la inaltime. E de nedescris in cuvinte. castel Miradouro da Senhora do Monte - Un punct care se afla in nordul cartierului Alfama. De sus, se vede bine partea de vest si nord-vest a orasului, dar si estuarul raului Tejo si podul 25 Aprilie.  Vei gasi si o harta pictata pe faianta, pentru o mai buna orientare in spatiu - ce vezi si unde. Se ajunge acolo cu tramvaiul 28 si inca 4-5 minute de urcat pe jos. priveliste-lisabona-1 priveliste-lisabona-2 Castelul Sao George. Castelul in sine nu e prea spectaculos. Privelistea, in schimb, da. Din curtea interioara a castelului si de pe zidurile sale, se vede cea mai mare parte a orasului. Doar asta era scopul lui in vremurile demult trecute. Observatie si aparare. castel-1 castel-3 castel-2 Portas do Sol. Cum cobori de la castel, dupa cateva statii de tramvai ajungi in acest loc. Exista acolo o platforma de unde se vede cartierul Alfama, dar si navele de croaziera din port. priveliste-lisabona-6 priveliste-lisabona-5 priveliste-lisabona-4 Jardim Julio de Castilho. Si daca mai mergi putin pe jos, ajungi in aceasta gradina. Coloanele sunt de nota 10, dand un aer de Mediterana locului. priveliste-3 priveliste-2 priveliste-1 Liftul Santa Justa. Cartierele Baixa si Rossio se vad foarte bine daca urci cu acest "elevador" construit in 1902. Totusi, exista o mica smecherie care sigur iti va fi de folos. Daca urci de jos, cu liftul, platesti 5 euro. Daca urci pe strada, spre Muzeul Arheologic, ajungi, pe o platforma de fier, la hai sa-i spunem penultimul etaj al liftului, de unde orasul se vede foarte bine. Si e gratuit. elevador-1 elevador-2 elevador-5 elevador-4 elevador-3 Funicularul Gloria. In Lisabona sunt mai multe funiculare (seamana cu tramvaiele galbene). Cel mai "turistic" este Gloria, aflat chiar in centrul orasului. Face legatura intre Restauradores si cartierul Bairro Alto. Pana sus se fac cam 3 minute. Privelistea nu e la fel de spectaculoasa ca in locurile enumerate mai sus. gloria-1 gloria-2 Din avion. Da, nu te uita mirat. Pentru ca aeroportul este situat in interiorul orasului, ultimele 2-3 minute, inainte de aterizare, ofera o priveliste splendida. Pacat ca am zburat noaptea. tap-5 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza weekend 6-8 februarie. Incepe sa viscoleasca, inclusiv in Capitala

$
0
0
zapada-bucuresti
[image name=line]
Iarna revine in Romania, in perioada urmatoare, cu ninsori si temperaturi din ce in ce mai scazute. Cel mai probabil, incepand de luni, in Maramures, Transilvania, Oltenia, jumatatea de vest a Munteniei si in zonele montane, noptile si diminetile vor deveni geroase, iar o crestere de temperatura ar urma, in a doua parte a saptamanii viitoare. La noapte (joi / vineri) si vineri, va ninge in cea mai mare parte a Moldovei, jumatatea de est a Transilvaniei si la munte, dar si in zona deluroasa a Olteniei, a Munteniei si Delta Dunarii. De vineri seara, ninsorile se vor extinde ca arie; in jumatatea de sud a tarii, unde vor continua sambata, vor deveni  frecvente, se va depune strat de zapada si mai mare de 15…20 cm si va viscoli, vantul urmand sa sufle destul de tare. De altfel, vantul va avea intensificari, in sud si in sud-est, inclusiv in Capitala, chiar de vineri. Vant va fi si la munte, mai intens in zona inalta, unde riscul de avalanse va fi din ce in ce mai mare. Dupa acest episod de viscol, care pentru luna februarie este cat se poate de normal, mai vin si alte ninsori, de duminica incepand, in interiorul arcului carpatic si la munte, apoi si in celelalte regiuni, iar de luni sau mai degraba de marti, acestea vor fi mai prezente in jumatatea de rasarit a tarii, timp in care, in sudul Moldovei, Baragan si Dobrogea, va fi din nou vant si viscol.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Hai sa iti explic de ce nu ai prins bilete de 99 de euro la promotia TAROM

$
0
0
om-luna
[image name=line]
Banuiesc ca va sunt cunoscute masele de oameni in miscare browniana, la deschiderea unui nou super sau hipermarket, nu? Acel moment in care o bormasina sau o tigaie cu fundul din aluminiu triplu adeziv (bat si eu campii acum), se transforma subit in lumina calauzitoare a nordului. Ii dai branci celui din stanga, il tragi pe vecinul din dreapta, poate poate oi prinde si tu "ceva la promotie". (Probabil) Nu vei folosi niciodata produsul respectiv, dar e bine sa fie in casa. Ca nu se stie niciodata. Ceva asemanator s-a intamplat cand cei de la TAROM au anuntat promotia de 99 euro pe toate rutele externe. O actiune de marketing desfasurata numai pe pagina de mobil a companiei. Bilete care costau pana atunci 200-250 de euro, s-au injumatatit ori s-au redus chiar de 3 ori, dintr-o data. A urmat "imbulzeala" online, numerosi potentiali cumparatori raportand ca site-ul s-a blocat. Ca este imposibil de accesat. Evident ca am inceput si eu sa primesc, pe blog, pe mail, pe pagina de Facebook, intrebari, comentarii si chiar injurii. Cei din ultima categorie, sa fie sanatosi. Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! In cele ce urmeaza, o sa incerc sa explic, atat cat ma pricep, care au fost cele mai frecvente probleme cu care s-au confruntat aceia dintre voi care nu au reusit sa cumpere bilete la 99 de euro.   Mobil, nu stabil! Orice promotie are niste termeni si conditii. In cazul acestei actiuni, cei de la TAROM au dorit sa vanda biletele numai de pe site-ul mobil al companiei. Deci daca intrai de pe calculatorul de la munca pe adresa clasica www.tarom.ro, nu vedeai tarifele de 99 de euro. In schimb, daca pe acelasi calculator tastai m.tarom.ro, ajungeai in versiunea de mobil, si le puteai gasi. La fel de pe mobil sau tableta. Rationamentul e simplu. Cel mai probabil - nu sunt in departamentul de marketing sau vanzari al companiei - TAROM a dorit sa popularizeze rezervarile de pe dispozitive mobile. Odata ce ai achizitionat un bilet, este posibil sa revii din nou tot pe mobil si sa cauti altceva.   Ma ... pe el de site. Nu merge! Gandeste-te simplu. Ca tine sunt multi amatori de chilipiruri, desi nu stiu daca un bilet de 100 de euro pe o destinatie europeana e un mare ghiseft. Cand s-a aflat informatia, toata lumea a intrat pe site. Si nu cred ca 10% dintre ei au si cumparat din prima. Poate pentru ca erau la birou si nu aveau mult timp de cautat, poate pentru ca nu aveau banii pregatiti pe card, fie pentru ca nu vorbisera cu "doamna" in prealabil, sau pentru ca nu stiau daca au concediu in perioada respectiva. Si exemplele pot continua la nesfarsit. Este acea nevoie de a "valida" informatia. Da mai, asa e! Am gasit eu bilet la 99. E pe bune! In acest caz trebuia doar sa lasi sa treaca valul. Promotia s-a anuntat pe la ora 13. De pe la 16-17, lumea pleaca de la birou, iar "calea" ti-e deschisa.   Respecta regulile "Perioada minima de sedere la destinatie este de 4 zile sau noaptea de sambata spre duminica. Perioada maxima de sedere la destinatie este de 14 zile." Asta inseamna ca joi-sambata nu poti calatori si nici sa pleci luni si sa te intorci miercuri.   Am cautat in luna iulie si e 250 de euro un bilet Fiecare companie aeriana are niste clase tarifare. Ca sa simplic explicatia - primele 10 bilete de pe o cursa se vand la pretul promotional de 99 de euro, urmatoarele 10 la 129, apoi inca 10 la 149 de euro, s.a.m.d. De asemenea, pe masura ce se apropie ziua cursei, preturile cresc din ce in ce mai mult. Nu stiu exact cate bilete sunt in fiecare clasa tarifara a TAROM si cum se compun ele. Nici nu cred ca e atat de important pentru mine ca turist sa stiu ca am luat al 13-lea bilet din 17 posibile la promotie, nu? Imi zicea cineva la un moment dat - dar e imposibil sa confirm sau sa infirm, deoarece politica de vanzari a oricarei companii e la "secret" - ca ar fi 9 bilete la "oferta". Deci pe fiecare cursa sunt 9 bilete la 99 de euro. In exemplul de mai sus, al 10-lea se vinde automat mai scump. Deci daca vei vrea sa pleci in 21 iulie la Nisa, 4 persoane, si imi trimiti mesaj privat ca promotia e falsa, ca tu ai gasit la 220 de euro de persoana, desi ai respectat toate regulile, asta "nu bun"! Inseamna ca cineva a fost mai rapid decat tine si a cumparat acele prime bilete la pret promotional. Si acum intre noi fie vorba, cand ai vrea sa fie cererea cea mai mare pentru Coasta de Azur, pe 15 noiembrie? :p O alta problema e ca tu cauti 4 bilete, iar rezultatul cautarii iti afiseaza un pret de 129 de euro pe bilet, sau ceva apropiat de magicul 99. In acest caz, este posibil ca in sistem sa mai fie numai 2 bilete la 99. Tu, dorind 4, automat vei fi "aruncat" in urmatoarea clasa tarifara, cu toate cele 4 bilete pe care vrei sa le achizitionezi. Incearca sa cauti numai 3 pentru datele respective, sau 2. Vezi unde te lasa sistemul sa le iei la 99. Cumpara-le, apoi mai rezerva restul pana la 4. ;)   Am cautat spre Dubai si sunt mult mai scumpe Dubai-ul este, deocamdata, un mic Rai al turistului roman. La numai 4 ore de zbor de Bucuresti, gasesti cam tot ce iti place in materie de "facut nimic" (shopping, plaja si opulenta). Cum TAROM mai are o singura cursa in orarul de vara catre Emirate, sambata, sansele ca tu sa gasesti un bilet la pret minim sunt aproape nule. Sunt 4 zboruri dus pe luna si 4 intors. Acele bilete s-au dat - cel mai probabil - din primele ore ale promotiei. Ce ti se mai poate intampla? Calatoresti cu iubitul (a). Pe dus mai sunt 5 bilete in clasa tarifara minima, iar la intoarcere numai unul. Trebuie sa existe o compatibilitate intre clasele tarifare atat de la dus, cat si de la retur. Altfel nu ai cum sa obtii pretul de 99 de euro! Cate bilete mai sunt la pret minim, nu ai de unde sa stii. Nu iti spune nimeni. Poti doar incerca sa introduci cand faci rezervarea, diverse numere de pasageri (2, 3, 7 ... 9), ca sa vezi de unde creste pretul. Cauta Atena, spre exemplu. Un zbor nu foarte solicitat de turistul roman. Am validat in aceasta dimineata 9 bilete catre capitala elena, la mijloc de octombrie, la tariful minim. athens In concluzie, vanatoarea de bilete la promotie e un joc in care unii castiga, altii pierd. Iar ambele tabere sunt din randul turistilor. Daca unii cumpara la promotie, ceilalti nu mai gasesc acele bilete si platesc mai mult. Dar asta nu inseamna ca TAROM e neserios, sau ca Jurca "mascareste" capturile de ecran ale biletelor in Photoshop. Si apropo. Promotia mai e valabila pana pe 15 februarie, iar bilete mai sunt in sistem. Sa auzim de bine!   * Foto header: © Souvenirpixels | Dreamstime.com - Man Looking At Moon On Dock In Whistler Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Promo TAROM de Dragobete. Bilete la 99 de euro catre destinatiile externe

$
0
0
avion-tarom-2
[image name=line] Repede, pentru indragostiti si nu numai! TAROM continua cu succes, sper, seria de oferte. Compania aeriana nationala anunta un nou set de bilete la 99 de euro, cu toate taxele incluse, catre unele destinatii externe operate de companie.
  • Oferta este valabila pentru plecarile efectuate in perioada 19-26 februarie 2015.
  • Oferta este valabila pe toate rutele directe operate de TAROM cu avioane proprii, între Romania si orice  destinasie externa: intre Bucuresti si Amman, Amsterdam, Atena, Barcelona, Beirut, Belgrad, Bruxelles, Budapesta, Chisinau, Dubai, Frankfurt, Geneva, Istanbul, Londra, Larnaca, Madrid, Moscova, Munchen, Nisa, Paris, Praga, Roma, Salonic, Sofia, Stockholm, Tel Aviv, Valencia, Viena; intre Iasi si Londra (Luton), Bologna, Roma (Fiumicino), Tel Aviv, Torino, intre Sibiu si Munchen, intre Cluj - Napoca si Viena.
  • Perioada minima de sedere la destinatie este de 4 zile sau noaptea de sambata spre duminica. Perioada maxima de sedere la destinatie este de 14 zile.
  • Biletele pot fi achizitionate de site-urile www.tarom.ro şi m.tarom.ro,  de la agenţiile proprii TAROM şi agentii autorizati IATA.
  • La aceasta oferta, locurile sunt limitate.
tarom-dragobete "Marca romaneasca, cu traditie, TAROM va invita de Dragobete sa calatoriti cu bilete începând de la 99*euro/ pentru o calatorie dus-intors cu toate taxele incluse. Oferta este valabila pe toate rutele directe operate de TAROM cu avioane proprii, intre Romania si orice  destinatie externa. Sarbatoarea romaneasca a iubirii, Dragobetele este un bun prilej de a transmite aprecierea noastra tuturor celor care aleg compania TAROM ca partener de calatorie ", a declarat Christian Heinzmann, Director General TAROM. Din pacate nu am timp acum sa si validez cateva trasee, dar va rog pe voi sa lasati la sectiunea comentarii ce rute ati gasit si ce dificultati ati intampinat. Merci si bafta la cumparaturi! :)   * Foto header: © Ice962 | Dreamstime.com - Tarom Airbus A318 Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Lista promotiilor la bilete de avion de Valentine’s Day, Dragobete si nu numai

$
0
0
pescarusi
[image name=line] Ziua Indragostitilor - in varianta occidentala Valentine's Day, respectiv Dragobetele in spatiul mioritic - este un prilej excelent pentru companiile aeriene de a face actiuni promotionale. Nu va ganditi acum ca e un mare favor care li se face turistilor cu fluturasi in stomac. Pur si simplu, in lunile reci, exceptand perioada sarbatorilor de iarna, europenii nu prea zboara. Doar nu vei merge sa tremuri la -3 grade in Polonia sau sa admiri casutele colorate din Bruges in bataia vantului. Sau plimbari pe sub clar de luna prin Helsinki, la -15 grade.   TAROM - 99 de euro pe destinatiile externe, de Dragobete Despre oferta TAROM am scris astazi un articol intreg pe care il gasesti aici. Campania este valabila pentru plecarile efectuate in perioada 19-26 februarie 2015. tarom-dragobete   Voucher de 30 de euro reducere la Lufthansa Germanii de la Lufthansa au o promotie valabila numai astazi, 11 februarie 2015. Intri pe acest link, completezi nume, prenume si email, si primesti un voucher in valoare de 30 de euro, valabil pentru urmatorul zbor rezervat. Conditiile sunt urmatoarele:
  • Voucherul poate fi solicitat numai pe 11.02.2015.
  • Calatoria trebuie sa fie efectuata in perioada 11.02.2015 - 31.08.2015.
  • Voucherele sunt valabile numai pe zborurile operate de Lufthansa si partenerii Lufthansa Regional (inclusiv Lufthansa City Line).
lufthansa-voucher   Air France. Paris la 129 de euro, Caraibe si America de Sud la 599 Romanticii de la Air France nu puteau ramane mai prejos. Pe site-ul lor gasesti o minunatie de tarif de 129 de euro pe cursele Bucuresti-Paris. Am validat din prima un traseu la mijlocul lunii viitoare. promo-paris-martie In plus, francezii ofera preturi bune spre Bogota (Columbia), Guadeloupe (acolo unde merge Monica Tatoiu :P), Martinica si Insula Reunion. Conditiile acestor tarife sunt urmatoarele:
  • Perioada de vanzare a biletelor pana pe 15.02.2015.
  • Perioada calatoriei: de pe 28.03.2015 pana pe 30.11.2015.
  • Black out (nu se poate zbura): de pe 01.07.2015 pana pe 31.08.2015.
  • Sedere minima: 6 zile / "regula duminicii" .
  • Sedere maxima: 3 luni.
guadelupe   Lisabona, 200 de euro, cu bagaj, mancare pe saturate si mici atentii Din titlu ai inteles cam tot ce era necesar. Compania nu ti-am spus-o. TAP Portugal, "TAROM-ul" portughez.  Tariful de 200 de euro cuprinde tot ce-ti trebuie pentru un zbor de 4 ore pana in capitala lusitana. Impresii de calatorie cu TAP Portugal gasesti in articolul acesta. P.S. Am fost tare multumit de ei. 200-lisabona   Wizz Air. 20% reducere pentru posesorii Wizz Discount Club Si la Wizz Air e promotie de o zi. Numai astazi se reduc cu 20% zborurile pentru cei care au Wizz Discount Club. wizz-discount   Ryanair. 20 de euro catre Bruxelles Charleroi Cel mai mare low-cost european, irlandezii de la Ryanair, vin cu un pret imbatabil catre Charleroi (Belgia). 9,99 euro dus, si inca 9,99 euro la intoarcere. Preturile nu includ bagaj de cala. Am validat tariful minim chiar de Valentine's Day - 14 cu 17 martie 2015. Poti rezerva pana pe 13 martie 2015 si trebuie sa calatoresti pana la finalul lunii martie. ryanair-brussels-1 ryanair-brussels  * Foto header: © Derejeb | Dreamstime.com - Love Is In The Air Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Viewing all 357 articles
Browse latest View live