Quantcast
Channel: Mihai Jurca » Slider
Viewing all 357 articles
Browse latest View live

Unde fugim de frig in ianuarie. 15 bilete de avion cu preturi intre 49 si 99 de euro

$
0
0
cannes-ianuarie
[image name=line]
Va povesteam acum ceva timp despre "strategia" dupa care imi aranjez vacantele pe parcursul unui an. Si spuneam asa: "In luna ianuarie petrec o saptamana intr-o tara mediteraneana. Musai la mare, ca sa fie clima mai blanda. Nu e aglomerat, sunt 14-15 grade, iar preturile la cazare sunt mai mult decat acceptabile." Acum, ca se apropie acea perioada, iata si cele mai bune oferte pe care le-am gasit astazi pe site-urile companiilor TAROM, Wizz Air si Blue Air. Mentionez ca toate cursele sunt cu plecare din Bucuresti, iar preturile erau valabile in momentul in care am facut simularile.   Wizz Air In tariful de baza Wizz Air este inclus un bagaj de mana de 6 kilograme.
  • Larnaca si Malta - 218 RON (49 euro)
  • Bari - 228 RON (52 euro)
  • Napoli - 238 RON (54 euro)
  • Catania - 288 RON (65 euro)
  • Malaga si Barcelona - 358 RON (81 euro)
  • Valencia - 378 RON (86 euro)
  TAROM Pana maine, 31 octombrie, mai este valabila oferta de 100 de euro catre destinatiile externe operate de companie. In acesti bani sunt incluse toate taxele (bagaj de cala de 23 kilograme).
  • Atena, Nisa si Barcelona - 99 euro
  Blue Air In tariful de baza Blue Air este inclus un bagaj de mana de 10 kilograme.
  • Larnaca - 57 euro
  • Nisa - 72 euro
  • Barcelona - 87 euro
  • Malaga - 92 euro
[wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

La cel fel de local iei masa in Italia. Diferente intre ristorante, trattoria si osteria

$
0
0
specialitati-italia
[image name=line]
Zau ca niciodata cand am mers in Italia, desi vedeam scris peste tot ristorante, trattoria, osteria, tavola calda, nu mi-am pus prea in serios intrebarea care e diferenta intre aceste tipuri de carciumi. Ma gandeam ca cine vrea sa fie mai aparte, nu-i spune localului asa simplu, restaurant, ci osteria. Ca e mai exotic. Nu! L-am intrebat zilele trecute pe un nene barman din cartierul Trastevere din Roma si m-a lamurit. Iar explicatia pe care mi-a dat-o poate fi si un reper pentru turistii in cautare de localuri mai ieftine.
  • Ristorante. Restaurantul clasic care serveste mancaruri mai elaborate, are un meniu bogat, mese elegante, dar si preturi pe masura.
  • Trattoria. In acest fel de local simti adevarata savoare culinara a locului. Sunt carciumi mai mici, detinute de regula de o familie. Mama gateste, tata strange banii, iar copiii sau nepotii servesc la masa. Meniul nu este foarte variat. Se pune accentul pe retete si ingrediente locale. Trattoriile sunt mai ieftine decat restaurantele.
  • Osteria. Este un local fara mari pretentii. Te poti opri pentru a bea un pahar de vin local si a manca ceva simplu, dar bun, facut din ingrediente locale. Acum ceva timp, osteriile erau hanuri unde drumetii se opreau, serveau o friptura sau o portie de paste, eventual si innoptau. Osteriile de azi sunt un fel de carciumi de "cartier". Mesele pot fi lungi, asa ca va trebui sa stai si cu alti turisti sau localnici la masa.
In concluzie, incearca trattoriile cu mare incredere, pentru o experienta italieneasca vero. Dar nu sunt de ocolit nici micile osterii din cartiere. restaurant-italia-1 restaurant-italia-2 restaurant-italia-3 restaurant-italia-4 restaurant-italia-5 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Exemplu de meniu al zilei de 10 euro, in Roma, langa Pantheon

$
0
0
pizza-napoletana
[image name=line]
Cand foamea iti intuneca gandirea, iar hartia de 10 euro prinde puteri nebanuite, "patesti" cam asa:
  • una bucata bruschetta con pomodori - o felie de paine pe vatra, rumenita pe ambele parti, stropita cu ulei de masline din cel piscacios (iute), peste care vin de-a valma rosiile taiate marunt si frunzele de rucola;
  • urmeaza o pizza napoletana, mare cat o zi de sarbatoare; pizza napoletana=pizza margherita+anchois;
  • daca mai poti, si trebuie sa mai poti, ziua ti se insenineaza cu o portie de panna cotta - un desert facut din smantana, albus de ou si miere, aidoma unei budinci.
bruschete-cu-rosii pizz-cu-anchois panna-cotta   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti bilete ieftine de avion (1). Skyscanner, idei de destinatii

$
0
0
tabela-aeroport
[image name=line]
Incep de astazi un mic serial, dupa cum mi-o fi priceperea, in care o sa incerc sa trec in revista ponturile pe care le folosesc atunci cand ies la vanatoare de bilete de avion. Scrieri scurte, pentru ca stiu ca esti la serviciu si mai ai si alte lucruri de facut. Prima lectie - nu ai idee unde sa mergi? Hai sa vedem ce gasim pe Skyscanner. Skyscanner.ro este un motor de cautare de bilete de avion, camere de hotel si masini de inchiriat. Nu e un produs romanesc, desi domeniul .ro te-ar putea duce cu gandul la asta. Sistemul compara peste 1000 de linii aeriene pentru a gasi cele mai bune preturi, rute si combinatii posibile. Cea mai interesanta optiune este aceea ca poti cauta bilete de avion din Romania, sa zicem, catre Everywhere (pretutindeni). Sau din Bucuresti catre Spania. Depinde de cat de creativ esti. skyscanner-1 La plecare si sosire, poti alege fie datele exacte, fie luna in care vrei sa calatoresti. Daca esti foarte flexibil in stabilirea vacantelor, de ce nu ai bifa direct "tot anul" (2015), iar motorul iti va cauta cele mai ieftine zboruri posibile pentru anul viitor. Eu am ales plecari din Romania, spre Everywhere (daca nu pui nimic in casuta de destinatie, optiunea este automat activata), in toata luna noiembrie 2014. skyscanner-2 Cele mai ieftine zboruri sunt spre Italia. Mai precis o cursa Wizz Air de la Timisoara la Bari. skyscanner-3 Mai facem un pas si ne apare si calendarul zborurilor, in care vedem cand e cel mai avantajos sa calatorim. skyscanner-4 Aleg plecare pe 15 noiembrie, retur 3 zile mai tarziu. Aici trebuie sa fac o lamurire. Skyscanner se bazeaza pe ultimele cautari efectuate de clienti. Nu sunt preturi in timp real, pentru ca ar fi total infeicient sa cauti fiecare combinatie de curse din lumea asta, la fiecare 5 minute. De exemplu, ultima cautare pe ruta Timisoara-Bari a fost facuta de cineva acum 22 de ore. Pretul obtinut - 81 RON. skyscanner-5 Dar daca mergi si mai departe, sistemul iti va cauta pretul in timp real. De aici si micile diferente intre ce a vazut la inceputul procesului si pretul final obtinut. In cazul nostru, de la 84 RON, cat aveam initial, am ajuns la 78 RON. skyscanner-6 Si iata si verificarea, de pe site-ul companiei Wizz Air. skyscanner-7 * Foto header: © Alphonsusjimos | Dreamstime.com - Flight Departure Schedule Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum te deplasezi pe Coasta de Azur. Ponturi, preturi si trasee

$
0
0
cannes-croazeta-2
[image name=line]
Daca nu ai ajuns pana acum pe Coasta de Azur, cand rostesti Nisa, Monte Carlo, Cannes sau St. Tropez, aproape invitabil ti se lipeste de retina semnul $. De fapt ceva de genul $$$$$ - dupa cum arata in ghidurile turistice nivelul preturilor practicate de restaurantele scumpe (un $ inseamna ca e un local ieftin, cu cat creste numarul $-ilor, portofelul se goleste mai rapid). In ceea ce priveste transportul, preturile sunt de bun simt. Te asigur de asta. Deci, recomandarea mea este sa iti stabilesti cartierul general in Nisa - unde este si aeroportul - si sa faci excursii de o zi catre celelalte locuri de pe harta.
 

Coasta de Azur, cu trenul

Trenul este cel mai rapid mod de a calatori pe Coasta de Azur. Vara, poti face o vesnicie intre Nisa si Monte Carlo, spre exemplu, din cauza sirului interminabil de masini care stau bara la bara.
  • De la Nisa la Monte Carlo, cu trenul, ajungi in 21-23 de minute. Pretul unui bilet este de 3,80 euro.
  • Pana la Menton, statie aflata dupa Monte Carlo, faci din Nisa intre 32 si 37 de minute. Un bilet face 5,10 euro.
  • Tot cu trenul iti recomand sa mergi si catre Cannes sau Antibes. Pana la Antibes ai nevoie de 25-27 de minute (4,50 euro), iar pana la Cannes de 35-40 de minute (6,80 euro).
autobuz-nisa-monte-carlo

Coasta de Azur, cu autobuzul

Daca trenul este mai rapid, printr-un rationament de copil de 4 ani, autobuzul este mai incet. Dar si mai ieftin. Problema e ca in orice directie ai lua-o cu autobuzele companiei de transport local - Lignes d'azur - statiile sunt din cateva in cateva sute de metri. La un moment dat o iei razna de la atatea opriri. Parca ar fi microbuzele spre Voluntari.
  • Cu autobuzul 100, din Nisa pana in Monte Carlo, faci, daca nu e aglomerat, cam 40 de minute. Drumul este superb. Soseaua merge pe langa mare, tarmul fiind foarte inalt. Vara, cand masinile stau bara la bara pe aceasta ruta, drumul poate dura peste 2 ore. Deci mai bine alegi trenul. Pretul unui bilet de autobuz e 1,50 euro.
  • De la aeroportul din Nisa, exista si o linie expres catre Menton (numarul 110), care opreste si in Monte Carlo. Biletul costa 20 de euro.
  • Eze este un orasel aflat la jumatate de ora de Nisa, tot pe drumul spre Monte Carlo. Iti trebuie tot bilet de 1,50 euro, pentru autobuzul 82.
  • Pana la Antibes am facut greseala sa merg cu autobuzul 200, linia spre  Cannes. Biletul, tot 1,50 euro, ca de altfel pe majoritatea rutelor din zona Rivierei, insa statii "fara numar". Cred ca am facut o ora si vreo 20 de minute. Nu recomand!
  • In fine, pentru St. Tropez trebuie sa faci o combinatie de tren cu autobuz. Din Nisa iei trenul pana la St-Raphael-Valescure (cam o ora de mers, biletul costa intre 10 si 12 euro). De acolo mai mergi cu autobuzul 7601, pret de un ceas si vreo 20 de minute (biletul costa in jurul a 3 euro).
  * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

OFERTA Ryanair. Bucuresti – Londra 34 euro, Dublin la 40 de euro, Bruxelles la 30

$
0
0
aripa-ryanair
[image name=line]
Acum 2 saptamani va spuneam de ofera de zile mari spre Londra - 40 euro, cu Ryanair. Azi, irlandezii pluseaza. -25% reducere pe toate zborurile companiei din ianuarie 2015. Prin urmare, avem asa (cu plecare din Bucuresti):
  • Londra - 34 euro dus-intors, cu bagaj de mana
  • Dublin - 41 euro dus-intors, cu bagaj de mana
  • Bruxelles - 30 euro dus-intors, cu bagaj de mana
[wpsgallery] Tariful include numai bagajul de mana (10 kilograme). Daca vrei si bagaj de cala trebuie sa mai platesti inca:
  • 30 euro dus-intors pentru bagaj de cala de 15 kg
  • 50 euro dus-intors pentru bagaj de cala de 20 kg
Mare atentie! Reducerea e valabila doar azi.   * Foto header: © Paop | Dreamstime.com - Ryanair Wing Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Weekend Flight Search. Cum gasesti cel mai avantajos city break din urmatoarele 3 luni

$
0
0
tramvai-dresda
[image name=line]
Mereu am fost adeptul city breakurilor. Pe principiul "putin si bun". Si daca se poate si des, atunci e perfect. Poate si de aceea sunt cu ochii pe tot ce misca pe acest mod de petrecere a timpului liber, care castiga din ce in ce mai mult teren si la noi. Hai sa va povestesc azi despre optiunea Weekend Flight Search lansata de cei de la Vivolis - prima platforma full mobile de rezervari din Romania. Iti dai seama ca m-am jucat cu ea, am intors-o pe toate partile, am testat-o si am "rasverificat-o" pana am scris de ea. Ca aici nu ne batem joc. :P logo-vivolis Ce face de fapt acest WFS? Pai iti arata in ce week-end poti calatori la cel mai bun pret spre destinatia aleasa. Si am luat ca exemplu Viena, capitala Austriei. I-am spus aplicatiei ca vreau sa merg la Viena intr-un week-end din decembrie, sa plec vinerea si sa stau 2 nopti. Puteam sa aleg sa plec si joi sau sambata. Depinde de fiecare, cum isi poate lua liber de la serviciu. In semn de respect, aplicatia imi da urmatoarele sugestii. [wpsgallery] In week-end-ul 5/7 decembrie, cel mai ieftin bilet ar fi cu Air Serbia - 131 de euro. In week-end-ul 19/21 decembrie e mult mai scump - 244 euro, pentru ca se simte deja mirosul de cozonaci. Si tot asa, pentru toate cele 4 week-end-uri din decembrie. Daca te decizi asupra unei combinatii de zboruri, mergi mai departe si rezervi. De aici te descurci si singur. Pot repeta algoritmul pentru oricare din urmatoarele 3 luni. Cum sunt in noiembrie, inseamna ca pot cauta cele mai bune oferte pentru decembrie, ianuarie sau februarie. Smart, nu? Ma tot gandesc ce a mai ramas de inventat. Poate momentul in care va veni un ingeras Victoria's Secret si ma va scoate cu forta din casa la o prezentare? Si eu, ca un adevarat, voi refuza! :P   * Foto header: © Liseykina | Dreamstime.com - Yellow Tram At The Centre Of Dresden. Germany Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

La anul, as vrea sa ajung in urmatoarele 3 orase. Poate ne intalnim!

$
0
0
directii-europa
[image name=line]
Pentru ca blogul meu de travel tips si travel design ar fi apa de ploaie fara fidelitatea voastra, vin cu o noua rugaminte la voi. Vreau sa imi spuneti care sunt orasele europene in care va tot propuneti sa ajungeti si nu ati facut-o pana acum. M-am gandit sa fie 3, dar acum n-o fi foc nici daca bifati 4 sau 5. Facem un clasament, vi-l comunic si voua, apoi scriem mai mult despre destinatiile respective. Suna bine? Multumesc. Ma inclin! :) * Foto header: © McxasDreamstime.com - European Cities Distance Travel Sign Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Urcarea in cupola Bazilicii Sfantul Petru de la Vatican, nerecomandata claustrofobilor

$
0
0
bazilica-sf-petru
[image name=line]
Dragilor, arta (chiar ca) cere sacrificii. Iar ca sa ajungi in varful operei de arta, a se citi in varful Bazilicii Sf. Petru, iti trebuie un bun echilibru interior si oaresce conditie fizica. Vizita mea la Vatican a inceput intr-o dimineata racoroasa, dar senina de octombrie. De cum intri in Piazza San Pietro, te cuprinde un pic deznadejdea, vazand coada de turisti care pare ca nu se mai termina. Insa se avanseaza destul de rapid. Treci printr-o poarta de control, ca la aeroport, ca nu cumva sa introduci cine stie ce blestemat de dispozitiv terorist al lumii moderne, si iata-te ajuns in incinta bazilicii. De aici calea ti-e (aproape) deschisa catre cupola. In total, pana sus, sunt vreo 500 si ceva de trepte. Prima alegere: urci cu liftul pana la cupola, apoi pe jos, sau faci tot drumul pe jos? Diferenta este de 2 euro. cupola-1 Intre noi fie vorba, se ajunge mai repede pana la primul nivel pe jos (vreo 5 minute cred ca am facut). La lift trebuie sa astepti cu tot poporul care nu-si doreste sa arda carecumva aiurea vreo calorie in plus. Lasi in urma coada de la lift (30-40 de persoane, capacitatea liftului fiind de vreo 19-20 de oameni) si iata-te in prima spirala. Parca urci intr-o cochilie de melc. Un culoar cu scari late, putin inalte, situate cam din metru in metru. Singura problema e ca la un moment dat s-ar putea sa ametesti putin. cupola-2 Dupa vreo 5 minute de pas alert, se vede si luminita de la capatul tunelului. La propriu. Ai ajuns pe terasa exterioara de la baza cupolei. Aer curat, o priveliste nu foarte ofertanta, dar mai ales senzatia ca in continuare vei urca la fel. Gresit! cupola-3 Pe acele scari se intra in partea interioara a cupolei bazilicii. Atmosfera se schimba total. Dintr-o data esti suspendat in "turla bisericii", la vreo 70 de metri inaltime, oamenii se vad jos ca niste furnicute, iar in biserica este slujba. Parca te trec toti fiorii. cupola-4 cupola-5 cupola-6 Eh, si de aici incepe greul. Uita-te cu atentie la poza de mai sus. Imagineaza-ti ca tu va trebui sa ajungi pe exteriorul cupolei, in varf, urmand curbura constructiei. Ultima parte a traseului se parcurge printr-un culoar ingust, pe care incape o singura persoana. Pare testul perfect de claustrofobie. Daca ajungi sus fara sa ai senzatia ca te sufoci, ca vin peretii peste tine, ca esti legat de maini si de picioare, atunci nu cred sa ai probleme in alte imprejurari asemanatoare. O senzatie de disconfort la nivel mental este data de faptul ca pe masura ce urci, culoarul se ... inclina. Asta pentru ca - dupa cum iti spuneam - traseul urmeaza curbura cupolei. Din loc in loc apare cate o fereastra si o binemeritata gura de aer curat. [wpsgallery] Pentru a-ti da seama cat de ingust este culoarul, mi-am intins piciorul intr-una din pozele de mai sus, ca sa ai un reper. Iti dai seama ca a meritat efortul atunci cand iesi in sfarsit la aer, iar in fata ta se deschide superba panorama a Pietei San Pietro, cu Castelul Sant'Angelo si Tibrul la orizont. E exact privelistea pe care o vezi in vederile de la Vatican. cupola-7 Vei vedea si gradinile de la Vatican. cupola-8 cupola-9 cupola-19 La coborare, lucrurile stau mai bine, pentru ca nu mai e aglomerat. In cateva minute esti din nou cu "picioarele pe pamant", in Bazilica Sf. Petru. cupola-21 cupola-22 cupola-23 * Pozele le-am facut cu un aparat mirorless Sony Alpha a5100. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti bilete ieftine de avion (2). Ruta ideala si combinatii de zboruri

$
0
0
directii-avion
[image name=line]
Tare bine spunea un intelept ca toti suntem turisti prin viata. Diferenta e ca unii au harti mai bune. Sa incerc sa comprim in cateva articole experienta mea de peste 5 ani de "scormonitor" de oferte si tarife tentante, e exact cum ai vrea sa cuprinzi istoria Imperiului Roman intr-o brosura. Saptamana trecuta iti povesteam cum functioneaza serviciul Skyscanner. Daca nu ai citit articolul, iti recomand sa o faci, tocmai pentru a intelege mai usor "lectia" de astazi.   Cu harta in fata Daca n-ai lucrat intr-o viata anterioara la curtea vreunui rege, observand stelele si optimizand rutele comerciale, sau nu cunosti mai bine geografia Irlandei decat pe cea a Romaniei, afla ca (aproape) orice cautare trebuie sa inceapa cu un "uitat" pe harta. Da, da. Nu e rusine. O fac si eu mai de fiecare data. Pentru ca trebuie sa vezi ce variante ai. Si o sa iti dau un mic exemplu. Ai treaba la Bratislava, capitala Slovaciei. Desi pare greu de crezut, pe/de pe acest aeroport aterizeaza si decoleaza 10-12 curse pe zi. Foarte putin pentru o capitala UE. Si pe Baneasa se vanzoleau mai multe avioane. Dar harta iti arata ca la numai 60 de kilometri de aeroportul din Bratislava este Viena. Iar spre Viena ai zboruri directe din Romania. Deci are rost sa zbori cu escala pe nu stiu unde prin vestul Europei? As zice ca nu.   Tabelele de sosiri si plecari din aeroport Cum traim intr-o perioada ultra digitalizata, orice aeroport are pagina de internet. Multe dintre ele au si aplicatii pentru telefon sau tableta. Deci e o chestiune de cel mult 2-3 minute ca sa afli ce companii aterizeaza pe aeroportul respectiv. Bun. O sa ma intrebi "si la ce imi trebuie mie sa stiu ce curse aterizeaza pe aeroportul X?". In primul rand pentru a-ti face o idee asupra combinatiilor de curse pe care poti sa le faci. In al doilea rand pentru a afla daca vreo companie low-cost nu are cumva baza pe aeroportul respectiv (curse catre numeroase destinatii, operate de compania respectiva de pe acel aeroport). O sa aleg ca studiu de caz ruta Bucuresti - Tenerife, luna ianuarie. La o simpla cautare pe Skyscanner, obtin un pret de 1533 RON (345 euro). Plecare si retur in a doua perioada a lui ianuarie 2015. Combinatie de TAROM cu Air Europa, cu escala in Madrid. ab-1 Eu zic ca putem sa gasim ceva mai ieftin. In Tenerife sunt 2 aeroporturi internationale: Tenerife Nord (TFN) si Sud (TFS). Analizand sosirile de pe cele doua aeroporturi, desprind cateva concuzii:
  • pe TFN opereaza Ryanair, Vueling (low-costul Iberia) si Iberia - cam singura companie de linie care m-ar putea interesa (nu am ce face cu Finnair - escala la Helsinki)
  • pe TFS opereaza mult mai multe companii - din nou Vueling si Ryanair, AF, Austrian, chiar si TAROM pe timp de vara.
Deja sunt putin mai informat. Daca vreau combinatie de low-costuri, atunci cred ca drumul prin Spania ar fi cel mai indicat. Prin Barcelona, nu prin Madrid, pentru ca biletele din Bucuresti sunt mai ieftine catre prima destinatie. Si revenim la Skyscanner, pentru a afla care sunt cele mai ieftine curse dus-intors, din Tenerife. Voi bifa la caseta de plecari Tenerife (Oricare), ca sa nu ma limitez numai la aeroportul din sud sau la cel din nord. ab-2 Si ce credeam initial, iata ca se adevereste. Cu Ryanair "evadezi" cel mai ieftin de pe insula, spre Barcelona. Atunci hai pe site la Ryanair sa vedem ce gasim, cu plecare din Barcelona, pentru ca venim dinspre Romania. ab-3 Apoi trebuie sa adaugam si segmentul Bucuresti-Barcelona. Am cautat atat la Wizz Air, cat si la Blue Air, iar preturile sunt apropiate - undeva pe la 100-110 euro pentru un drum dus-intors, doar cu bagaj de mana. ab-4 TOTAL: 498 RON + 55,20 euro = 743 RON (168 euro) si o noapte (10 ore) de stat in Barcelona sau de dormit in aeroport. Oricum, mult mai bine decat sa dai 345 euro - cat gasisem initial. La aceasta suma poti sa mai adaugi bagaje de cala:
  • 113 RON / segment la Wizz Air (32 kg)
  • 15 euro / segment la Ryanair (15 kg)
Si cu bagaje, pretul total nu trece de 1100 RON (248 euro).   Concluzii si cateva precizari  Cand vrei sa mergi intr-o anumita destinatie, sunt zeci de combinatii de luat in calcul si un numar infinit de variante posibile. Ce te opreste sa ajungi la Oslo cu escala in Atena si in Barcelona? Eu am incercat in acest articol sa-ti propun un rationament. Nu am pretentia ca e cel mai bun. Important e sa stii care sunt criteriile tale de alegere. Vrei comfort si putine batai de cap in planificare, atunci alegi o companie de linie. Esti flexibil, urmaresti tarifele cele mai bune, atunci poti merge pe diverse alaturari de avioane, trenuri, transferuri. E foarte important sa stii si daca ai bagaj de cala. Fara valiza, companiile low-cost pot fi o optiune foarte buna. Dar daca zbori cu o escala, ai deja 4 segmente. La 15-20 euro bagajul/segment, inseamna ca avantajul low-costului fata de companiile de linie se reduce cu 60-80 de euro.   * Foto header: © Ffang | Dreamstime.com - Signpost And Buildings Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

TAROM transporta gratuit echipamentul de ski in aceasta iarna

$
0
0
partie
[image name=line]
Mutare inteligenta a celor de la TAROM. Compania anunta ca va transporta gratuit echipamentele de ski in aceasta iarna, impachetate sub forma unui bagaj suplimentar. Deci pe langa geanta de mana (10 kilograme) si valiza de cala (23 kilograme). Echipamentul sportiv de iarna este constituit din:
  • o pereche de schiuri
  • o pereche de clapari
  • o pereche de bete
  • sau o placa de snowboard si o pereche de bootsi (clapari)
Greutatea echipamentului nu trebuie sa fie mai mare de 23 de kilograme.  Dimensiunea nu conteaza. Oferta este valabila numai pe cursele operate de TAROM, cu avioane B737, A318 si A310 (deci nu si pe ATR-uri). Calatoria trebuie sa inceapa pana la data de 28 martie 2015.   * Foto header: © Bigandt | Dreamstime.com - Groomed Ski Slope Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Ce temperaturi sunt in ianuarie in Spania, Portugalia, Franta si Italia (zona de litoral)

$
0
0
mare-napoli
[image name=line]
Am mai spus si o mai spun - in ianuarie, cele mai bune alegeri pe care le poti face in materie de vacanta de relaxare, sunt orasele aflate pe malul Marii Mediterane. Sunt multe zile cu soare, temperaturile sar ziua peste bariera celor 10 grade, iar zapada se asterne o data la 5 ani. Si nu rezista mai mult de o zi, doua. Pentru ca tot mai multi m-au rugat sa fac o lista a locurilor unde se poate merge in ianuarie la plimbare, relaxare si mancare buna - fara sa-ti amorteasca oasele din cauza frigului, iata si rezultatul! Desi multe dintre orasele de mai jos le-am vizitat in luna ianuarie, am apelat la arhiva AccuWeather pentru a avea date exacte. Sa nu zici ca vorbesc din amintiri. Introduci orasul, apoi te duci la optiunea month si bifezi luna care te intereseaza. In speta january 2014. Sistemul iti afiseaza ce maxime si ce minime s-au inregistrat in fiecare zi. Mai precis de atat chiar ca nu se poate.
(click pe numele fiecarui oras, pentru statistici)   Lisabona. Asteapta-te la temperaturi cuprinse intre 13 si 16 grade la amiaza, respectiv 8-10 grade noaptea. Problema e ca in capitala Portugaliei cam bate vantul, din cauza apropierii de ocean. Maxima normala pentru o zi de ianuarie e de 13 grade, iar minima de 8 grade. Acestea sunt valori obtinute pe baza observatiilor din mai multi ani. La noi in tara, ANM ia ca referinta perioada 1981-2010.   Malaga. Andaluzia, draga de ea! In acest oras din sudul Spaniei maxima normala pentru o zi de ianuarie este de 15 grade, iar minima de 5 grade. In prima luna a lui 2014 a fost o singura zi cu 10 grade la amiaza, una cu 20 de grade, in rest numai temperaturi intre 12 si 18 grade.   Barcelona. In mod normal, la Barcelona sunt 6-7 grade dimineata, respectiv 13 la amiaza. Eu am fost de 2 ori in capitala Cataloniei in ianuarie. Acum 4 ani am prins 5 zile numai cu 15-16 grade, o temperatura inselatoare. Cum imi dadeam haina jos si ramaneam in ceva subtire, imi era bine cat era soare. Cand se innora si batea vantul disconfortul termic se instala.   Nisa. Coasta de Azur e ferita de vant. Nu acelasi lucru l-as putea spune de Marseille unde bate mistralul de te zapaceste. In zona Nisa - Monte Carlo - Cannes sunt cam 13-14 grade ziua si 4-5 grade noaptea.   Cagliari. In Sardinia nu am ajuns, dar statistica spune ca in Cagliari sunt 14-16 grade ziua si 7-8 grade noaptea. Mi s-a spus ca bate vantul destul de tare. Daca respectivul m-a mintit, va mint si eu la randul meu.   Catania. Acum vreo 7 ani, cand zburam cu Sky Europe la Viena, de pe Baneasa, la poarta alaturata se facea imbarcarea de Catania. Imi aduc aminte si acum de un domn, romano-italian, bronzat, cu parul cret, care imi spunea ca acum sunt 20 grade in Sicilia. Ca e "molto bene", ca lumea nu are griji. Nu stiu cu ce termometru masura domnul, dar la la 16-17 grade te poti astepta. Noptile sunt racoroase - intre 3 si 7 grade.   Bari. Intre 15 si 18 grade ziua, cam 8-9 grade noaptea si curse low-cost catre aceasta destinatie aflata la "calcaiul cizmei", in Italia.   Malta (Valletta). E probabil destinatia cu cea mai calda vreme in ianuarie, dintre orasele enumerate. Anul acesta au fost cel putin 14 grade la amiaza, in fiecare zi de ianuarie. Noaptea, temperatura este de 11-12 grade.   Split (Croatia). In zona Croatiei nu e chiar atat de bine in ianuarie. 10 grade media maximelor, 5 grade media minimelor.   * Foto header: © Aprescindere | Dreamstime.com - Amalfi Coast - Italy Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cele mai ieftine bilete de avion pentru decembrie. Intre 78 de lei si 40 de euro

$
0
0
poza-budapesta
[image name=line]
In prima parte a lunii decembrie inca se mai gasesc bilete foarte foarte ieftine de avion. City breakurile se vor fi incheiat, oamenii se concentreaza pe sarbatorile de iarna. Cautand in aceasta dimineata pe site-urile companiilor aeriene low-cost iata peste ce am dat:
  • Timisoara - Bari, 78 RON (Wizz Air)
  • Craiova - Dortmund, 78 RON (Wizz Air)
  • Arad - Milano, 108 RON (Wizz Air)
  • Timisoara - Milano, 138 RON (Wizz Air)
  • Bucuresti - Bruxelles, 26 EURO (Ryanair)
  • Targu Mures - Budapesta, 138 RON (Wizz Air)
  • Bucuresti - Londra, 40 EURO (Ryanair)
Practic sunt cele mai mici preturi posibile pentru a pleca din Romania. Cursele sunt dus-intors, cu toate taxele incluse, dar numai cu bagaj de mana. [wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

TRAVEL DESIGN. Traseu Bucuresti, Barcelona, Lisabona, Nisa – 144 euro

$
0
0
nice-above
[image name=line]
Stiti ca imi place sa ma joc cu destinatiile si tarifele. Iar cand am si o provocare, cu atat mai bine. Zilele trecute, doamna mea ma ruga sa le dau o idee de traseu unor colegi de serviciu pentru ianuarie-februarie. Undeva unde nu e frig. Si uite asa s-a nascut un traseu de 12 zile, prin 3 dintre cele mai ravnite zone ale Europei - Barcelona, Lisabona si Coasta de Azur. Iar pretul ... fara prea multe comentarii. Temperatura in aceste destinatii, undeva pe la 13-15 grade, poate cu un mic plus pentru Lisabona.   Bucuresti - Barcelona
  • Wizz Air, 8 februarie 2015
  • pret bilet fara bagaj de cala - 179 lei
  • pret bagaj de cala - 63 lei, total 242 lei (55 euro)
  Barcelona - Lisabona
  • Vueling (low-costul companiei Iberia), 12 februarie 2015
  • pret bilet fara bagaj de cala - 30 euro
  • pret bagaj de cala - 15 euro, total 45 euro
  Lisabona - Nisa
  • easyJet, 16 februarie 2015
  • pret bilet fara bagaj de cala - 41 euro
  • pret bagaj de cala - 22 euro, total 63 euro
  Nisa - Bucuresti
  • Blue Air, 19 februarie 2015
  • pret bilet fara bagaj de cala - 33 euro
  • pret bagaj de cala - 18 euro, total 51 euro
  TOTAL FARA BAGAJ CALA : 144 euro TOTAL CU BAGAJ CALA : 214 euro [wpsgallery] La aceste preturi va trebui sa mai adaugi si noptile de cazare. La Barcelona se sta lejer la un hotel de 3 stele cu 45 de euro pe noapte (2 persoane). La Lisabona e un pic mai ieftina o camera la un hotel de 3 stele - cam 35-40 euro/noapte. In fine, Nisa (cu excursii de o zi la Monte Carlo, Antibes, Eze sau Cannes). Sa socotim cam 55 de euro/noapte, tot la 3 stele.   * Foto header: © Alvaroennes | Dreamstime.com - Amazing Nice Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Largo di Torre Argentina, piata cu cele mai multe pisici din Roma

$
0
0
pisici-roma
[image name=line]
Una din regulile de aur ale Facebook-ului spune ca daca vrei sa iei o caruta de like-uri la o postare, e musai sa scrii ceva ultra-mega-intelgento-haios, sa postezi o fotografie un copil sau ... cu o pisica. Desi nu incurajez ultimele doua metode, sunt cele care dau roade mai mereu. Asa ca hai s-o zic la sentiment! :P Daca (mai) ajungi la Roma, dupa vizita la Pantheon, poti da o fuga si pana in piata Largo di Torre din Argentina. Nu cred sa fie mai mult de 5 minute de mers lejer, ca de vacanta. In aceasta piata vei descoperi ruinele a 4 temple construite intre secolele 2 si 4 i.Hr. Dar nu la ruine te trimit (ca e plina Roma de ele), ci la pisicile care populeaza zona. Sunt feline fara adapost, ingrijite si hranite de membrii unui asociatii de voluntari. Asa ca trai neneaca pe capul lor. Albe, gri, patate, vargate, negre ca in superstitiile romanilor, micutele patrupede stau rastignite pe zidurile ruinelor, privind impasibile cum sunt fotografiate de turistii curiosi. Ce mai, lenea in persoana. Am citit pe diverse site-uri ca in total ar fi cam 250 de suflete, dar iti marturisesc ca nu am vazut mai mult de 20. Poate mai dormeau prin adapost sau se adeveresc zvonurile cum ca acest sanctuar ar urma sa dispara, din cauza unor motive legate de normele de sanatate publica. Nu ai voie sa hranesti pisicile, desi multi turisti o fac, ignorand panourile care interzic acest lucru. Scrie acolo negru pe alb ca multe pisici au murit calcate de masini, deoarece paraseau incinta si urmareau "sursa de hrana". largo-di-torre-argentina-1 largo-di-torre-argentina-2 largo-di-torre-argentina-3 largo-di-torre-argentina-4 largo-di-torre-argentina-8 largo-di-torre-argentina-6 largo-di-torre-argentina-7 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Metroul din Roma. Garnituri mai rablagite ca pe linia B, rar ti-e dat sa vezi

$
0
0
metrou-roma
[image name=line]
Oameni buni. Metrou si trenuri ca ale noastre, putine orase europene se pot lauda ca au. In Romania era problema aurolacilor si a cersetorilor acum cativa ani, dar, in mare, s-a rezolvat. Unde mai pui ca aproape toate trenurile de metrou sunt de ultima fita. Sa vedeti la italieni ce cotete umblatoare au pe linia B, deschisa in 1955. "Rivalizeaza" cu cele de la Budapesta - daca ati fost - pe linia care mergea de la aeroport catre oras. Iata si cateva fotografii, ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba. Apropo, in coperta articolului este tot un metrou de pe linia B. metrou-roma-1 metrou-roma-7 metrou-roma-8 Si statiile sunt foarte vechi si aglomerate. Sa vezi miscare browniana seara, pe la 6, in statia Termini (Gara Centrala). Biliard cu cateva sute, chiar mii de bile. De "vis"! Linia A, in schimb, desi este si ea aglomerata mai toata ziua, arata civilizat - garnituri de metrou noi, statii mai de "Doamne ajuta". Am tinut sa fac aceste precizari ca sa stii pe unde sa-ti alegi cazarea cand vei ajunge la Roma, ca sa nu-ti strici ziua aiurea. In plus, pe linia A, sunt si majoritatea punctelor de interes turistic (Vatican, Piata Spagna, Barberini). Nu am apucat sa circul pe linia C, inaugurata saptamana trecuta (9 noiembrie 2015). metrou-roma-2 metrou-roma-3 metrou-roma-4 metrou-roma-5 metrou-roma-6   Cat costa calatoria cu metroul in Roma Pe site-ul ATAC Roma sunt trecute toate preturile care te intereseaza. Biletele sunt valabile pe toate mijloacele de transport in comun din Roma:
  • bilet metrou Roma valabil 100 de minute - 1,50 euro
  • bilet valabil o zi (pana la ora 24) - 6 euro
  • bilet valabil 3 zile - 16,50 euro
  • bilet valabil 7 zile - 24 euro
  * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Salina Turda. Bowling, biliard si constructii SF, la 130 de metri sub pamant

$
0
0
salina-turda
[image name=line]
Mi-a fost dat sa vizitez multe locuri "wow" la viata mea. Fabulos e un cuvant prea mic, prea cuminte, prea secat de continut, in incercarea de a caracteriza ce s-a construit la Salina Turda. S-o luam inginereste. Zacamintele de sare s-au format in Transilvania cu vreo 13,5 milioane de ani in urma. Practic oriunde ai fora dincolo de Carpati, ai da de sare. Numai ca stratul nu are aceeasi grosime peste tot. Sunt zone unde are 400 de metri adancime/inaltime, sunt regiuni - cum este si zona Turda - unde stratul e de 3 ori mai gos, deci 1.200 de metri. Ai un bulgare imens de sare, incepi sa-l exploatezi! Romanii scoteau sarea in conformitate cu "tehnica" momentului - camere mici, piramidale, de 20-30 de metri adancime si 10-12 latime. Apoi, in timpul maghiarilor si austriecilor (stapanirea habsburgica), s-au construit majoritatea "camerelor" de exploatare pe care le vizitam noi astazi. Si cam gata cu istoria! [wpsgallery] In 2010, dupa investitii de vreo 6 milioane de euro, salina a fost transformata intr-un edificiu futurist. Parca esti intr-un film SF. Nu iti vine a crede ca s-a putut face asa ceva in Romania. Dupa ce platesti 20 de lei la intrare, cobori in zona coridoarelor din salina. Un culoar ce-ti da impresia ca nu se mai termina. Are in jur de un kilometru, dupa cum o arata panourile de orientare. De pe acest culoar incep mai multe ramificatii. salina-turda-2 Sala ecourilor. O "camera" a salinei in care iti poti striga ofurile. Fiecare strigatura genereaza 12-13 ecouri. Sala Crivacului. Crivacul este un dispozitiv de extractie, asamblat in 1881 in incaperea respectiva. Un fel de "motor", actionat cu ajutorul cailor. Centrul de tratament. Unde probabil ca m-oi duce si eu cand vor incepe sa-mi scartaie balamalele. Dar spectacolul adevarat este in Mina Rudolf, de unde sunt majoritatea fotografiilor. Coborarea se face cu ajutorul unui lift cu pereti de sticla. E putin infricosator pentru cei care se stiu cu rau de inaltime. Daca nu suporti liftul, o poti lua "per pedes", pe scarile de lemn. Panourile de orientare spun ca se coboara in 3 minute si se urca in alte 6 minute, cele 13 etaje cu scari de lemn. salina-turda-3 Arhitectii care au gandit amenajarea interioara a salinei, au dat lovitura cu constructiile futuriste din lemn (cred ca de brad) si corpurile de iluminat, de mare bun gust. In "hala mare" poti sa te dai in carusel, sa joci biliard, minigolf, tenis de masa sau bowling. Nu intelegeam de unde se auzeau bubuielile generate de aruncarea bilelor de bowling (chestiunea cu ecoul). Se pot face si evenimente in salina, gratie amfiteatrului de 180 de locuri construit intr-un colt al Minei Rudolf. Vrei romantism? Cobori si mai jos, in Mina Terezia, cel mai adanc punct al salinei (-112 metri). Acolo a fost amenajat un mini-lac, pe care te poti plimba cu barca. salina-turda-1 Pentru o vizita completa a salinei, ai nevoie cam de o ora, o ora si jumatate. In interiorul salinei, temperatura este de 10-12 grade. Deci nicio diferenta fata de ce era afara (jumatatea lui noiembrie). Dar trebuie sa fie tare bine vara, cand sunt 35 de grade afara. Si sa nu uit, inainte de final. Din buricul Clujului, pana la intrarea in salina, sunt fix 33 de kilometri, iar in aceasta ai acces gratuit la internet (WiFi).   * Fotografiile din articol sunt realizate cu un aparat Sony Alpha a5000. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Turul culinar al Clujului. Ce restaurante si mancaruri mi-au pus capac!

$
0
0
mancare-cluj
[image name=line]
Doamne, lung mai pare drumul de intoarcere de la Cluj la Bucuresti. Cand treci prin toate anotimpurile, fazele zilei si trebuie sa fii atent la toti "meseriasii" care tin musai sa-ti pipereze cu sicane, mersul rectiliniu uniform de om linistit. Doar vii de la Cluj! Din patria oamenilor linistiti. Si cum conduci asa, ai timp berechet sa iti pui intrebari. Dar de ce aia? De ce nu ailalta? Din tot valmasagul de interogatii, una nu mi-a dat pace tot drumul - de ce nu se marketeaza Clujul ca oras culinar? Ca mancaruri traditionale sunt, slava Domnului! Iar de nu erau de prin partile locului, timpul a avut grija sa "stramute" si cate un gulas, un paprikas, sau vreo alta minunatie ungureasca, din tinutul aflat la cativa pasi distanta. Si ca sa nu zici ca fac din tot articolul o scriitura fara noima, hai sa iti spun ce si cum cu mancarea la Cluj. Mai toate localurile bune, renumite, de "fita" - ia-o cum vrei - sunt aflate in piata centrala, langa catedrala Sf. Mihail. cluj-mancare-13 Camino. Dupa nume, e usor sa iti dai seama ca e un loc ca "acasa". Sincer sa fiu, mi s-a parut cel mai cald si primitor local din Cluj. Fete de masa inflorate, covoare pe jos, mai multe incaperi cu un grad sporit de liniste si intimitate. In surdina se aude muzica portugheza sau cubaneza. Desi meniul e subtirel, format din paste, salate si cateva preparate de-ale locului (gulyas, papricas, coaste de porc), portiile sunt generoase, iar gustul e deosebit. "Echipa" a testat gulyasul Martei, paste si un tort crumble de prune. Nota 10. Restaurantul Camino il gasesti in Piata Muzeului, cea mai veche piata din Cluj, o zona cu aer medieval. cluj-mancare-4 cluj-mancare-3 cluj-mancare-2 cluj-mancare-1 cluj-mancare-5 Baracca. Un restaurant modern, cu influente culinare italienesti, rafinament si multi straini. Ceva gen Masterchef. Este total opus fata de Camino. Aici mergi ca sa impresionezi si mananci ceva mai rafinat. Am testat platoul cu bruschete asortate, pastrav cu vegetale si cotlet de porc iberic cu crema de fasole si ceapa caramelizata. Vinurile pornesc de pe la 48 de lei (sticla). cluj-mancare-6 cluj-mancare-7 cluj-mancare-8 cluj-mancare-9 cluj-mancare-10 cluj-mancare-11 cluj-mancare-12 Toulouse. Un fusion frantuzit intre cafenea si braserie. Parca se simt si influente belgiene, respectiv britanice. Mai mereu plin, localul e ideal pentru o pauza de bere sau de o cafea. Am servit ceva de sezon - o placinta cu dovleac, servita cu frisca. Unul dintre barmani imi spunea ca cel mai cerut fel de mancare este burgerul gigantic. Il cred pe cuvant pana la proba contrarie. :) cluj-mancare-14 cluj-mancare-15 cluj-mancare-16 Indigo. Poate cel mai bun restaurant inian in care am mancat. Ce? Nu mai stiu. Denumirile preparatelor sunt imposibile. Pui in toate felurile, amestecat cu curry si legume, plus o salata din iaurt si legume. Localul se afla in zona campusului universitar, deci nu e mare fita. Mare atentie la hainele cu care esti imbracat. Vei mirosi din cap pana in picioare a prajeala. cluj-mancare-18 cluj-mancare-19 cluj-mancare-20 Bricks (M)eating Point. Un local care desi foarte laudat de multi, nu mi-a spus mare lucru. Un meniu de pranz banal - pui tandoori cu orez si clatite cu branza dulce reci (deci nu calde). Servirea este rapida, iar locul arata bine. cluj-mancare-21 cluj-mancare-23 cluj-mancare-23 Cabinet de Vin & Cocotte. Un loc elegant, modern, in care poti savura un pahar de vin. Ai de unde alege. cluj-mancare-17 Crush. Un winebar care arata tare bine si promoveaza vinurile romanesti de calitate. Nu am servit nimic. Doar am intrat. crush-cluj * Fotografii realizate cu Sony Alpha a5000. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Orasul Cluj-Napoca, vazut de sus. Ziua si noaptea. Feleacul si Cetatuia

$
0
0
cluj-vedere
[image name=line]
Stiti bine ca locurile "inalte" sunt printre primele pe care le vizitez in fiecare oras in care ajung. Pornesc inginereste. De la general spre particular, nu? Cel mai bine e sa ajungi la Cluj noaptea. Cum vii dinspre Turda, imediat ce iesi din comuna Feleacu (pe deja celebrul deal al Feleacului), vezi cam asa ceva. dealul-feleacului Mai mai ca ai zice ca esti intr-o mare capitala europeana, intens luminata. Dar dimensiunea orasului tradeaza aceasta idee. Ziua, e musai sa urci pe dealul Cetatuia, la Bevedere, numele hotelului cu iz comunist din varful colinei. In mijlocul vederii troneaza Catedrala Sf. Mihail din buricul targului, iar daca te uiti in dreapta, vei vedea stadionul modern care s-a construit la Cluj. Un fel de farfurie zburatoare. cetatuia-1 cetatuia-2 cetatuia-4 cetatuia-3 Un localnic imi spunea ca vara e deschisa si turla catedralei, de unde poti trage cateva cadre si tot atatea guri de aer de inaltime. Daca mai stiti si alte locuri, imi puteti lasa un mic comentariu. 10x! :) * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti bilete ieftine de avion (3). Cand zbori cel mai ieftin intr-un an

$
0
0
aeroport-pista
[image name=line]
Din experienta mea, pentru ca nu o sa-ti vorbesc aici din carti, cele mai bune oferte de bilete de avion le-am intalnit pentru finalul lui octombrie si cea mai mare parte a lunii noiembrie. Este perioada cea mai aglomerata la serviciu pentru multa lume, vremea se raceste in Europa si asteptam sarbatorile de iarna. Si va povesteam in acest sens, despre biletele de 30-35 de euro spre Londra. Dus-intors. Majoritatea in noiembrie. Asa ca incerc sa creionez cateva idei despre Dead Zones (perioadele in care zbori cel mai ieftin) si despre felul in care ajungi la biletele alea ieftine pe care cu totii ni le dorim.
  • Bilete foarte ieftine de avion (in special la companii low-cost) gasesti pentru calatorii facute de la mijlocul lunii octombrie, pana spre finalul lunii noiembrie. Vei vedea in aceasta perioada si o avalansa de reduceri.
  • Primele zile din decembrie mai pot oferi surprize placute pe anumite destinatii. E perioada in care multi dintre noi asteaptam sarbatorile si nu suntem dispusi la cheltuieli suplimentare. In plus, pleci undeva pe 10 decembrie, s-ar putea sa stai acasa de Craciun si Revelion.
  • Efectul "diaspora". De pe 13-14 decembrie (in functie de cum cad weekendurile in luna respectiva), romanii care muncesc in strainatate incep sa vina acasa, pentru a sta cu familia. Uita-te de curiozitate pe tarifele curselor Roma-Bucuresti, operate de Blue Air, in luna decembrie. Este perioada in care e ieftin sa te duci catre Italia sau Spania, dar nu ai cum sa te intorci la un pret rezonabil. "Valul" va fi in sens invers dupa 2-3 ianuarie, si se potoleste de abia pe la mijlocul lunii ianuarie.
roma-bucuresti
  • Dupa jumatatea lunii ianuarie este o noua perioada buna de a calatori, mai ales ca e perioada reducerilor la imbracaminte. Iata calendarul curselor Bucuresti - Londra din ianuarie, operate de aceeasi companie.
bucuresti-londra
  • Apoi incep sa creasca preturile. Dar nu cu mult. Gandeste-te ca parca ti se face de o plecare pe la mijloc de februarie, doar a trecut mai bine de o luna de la sarbatorile de iarna. Nu? Vezi ce faci cu Valentine's Day. Perioada 14 februarie, plus-minus cateva zile, aduce bilete mai scumpe.
  • Cum se dezmorteste natura dupa sezonul de iarna, exact asa se "dezgheata" si tarifele spre destinatiile europene. A se citi "se maresc". Mai intai sudul (Spania, Italia), apoi centrul si nordul Europei. Daca vrei sa mergi in Norvegia la final de martie, stai linistit ca nu se scumpeste biletul. Nu e cerere asa mare.
  • Pastele. Atentie in ce zi cade sarbatoarea pascala intr-un an. Se repeta migratia de la Craciun. Atentie si la Pastele Catolic, care poate aduce in Europa centrala si de vest (catolica) fluctuatii de pret. Iata cat costa un bilet Oslo-Bucuresti, cu o saptamana inainte de Paste (care anul viitor va fi pe 12 aprilie), la Wizz Air.
oslo-bucuresti
  • Biletele sunt mai ieftine in zi de sarbatoare. Este o teorie care se verifica in general. Nimeni nu si-ar dori sa faca ziua de Craciun in avion, Pastele sau Revelionul. Asa ca poti "vana" aceste zile.
  • Luna mai si cea mai mare parte a lunii iunie aduce tarife moderate. Inca mai poti gasi oferte avantajoase.
  • In iulie si in august sunt cele mai scumpe bilete, pentru ca cererea este mare. In plus, august e luna de concedii in Italia. Asa ca atentie la "migratia" de vara, care se termina (retur spre Italia) pe la 10 septembrie (plus si minus aceasta zi).
  • Din septembrie preturile incep sa scada usor, pe masura ce concediile se termina, iar vremea rece se instaleaza.
  • Am observat ca pentru destinatiile de "vara" insulare (Malta, Sardinia), preturile sunt excelente - la low cost - mai tot timpul anului, cat esti in off season. Asta pentru ca iarna e o singura cursa pe saptamana, iar cand spui Malta, o asociezi automat cu soarele si cu plaja. Si daca nu poti sta la plaja, esti "captiv" pe insula timp de o saptamana.
  * Foto header: © Xeemmedia | Dreamstime.com - Airport Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Viewing all 357 articles
Browse latest View live