Quantcast
Channel: Mihai Jurca » Slider
Viewing all 357 articles
Browse latest View live

Cum poti afla cat de vechi este avionul cu care urmeaza sa zbori

$
0
0
air-canada
[image name=line]
La fel cum masinile noastre personale au placute de inmatriculare, se intampla si in cazul avioanelor. Numai ca "numerele" aeronavelor nu sunt metalice si nu sunt amplasate in fata si in spate. Ci aproape de coada avionului. Probabil ca ai vazut in ultima ta vacanta, inainte de a te urca in avion, o serie formata din 5 litere. Ceva de genul YR-ABC. Primele doua litere reprezinta indicativul de tara, iar urmatoarele 3 sunt seria de inregistrare. YR este indicativul Romaniei. Este echivalentul B-ului din numerele de inmatriculare ale masinilor din Bucuresti, sau al AG-ului de la masinile argesenilor. Asa ca toate aeronavele TAROM vor avea o inmatriculare de genul YR- ... si alte 3 litere. La fel, aeronavele Blue Air, pentru ca e o companie romaneasca. Avioanele Wizz Air, spre exemplu, au HA in fata, deoarece compania este maghiara, desi are baza si in Romania. In cazul Frantei, indicativul este F si asa mai departe. inmatriculare

Foto: AF / TAROM

Stiai ca poti afla aproape tot istoricul aeronavei cu care vei zbura? Hai sa te invat cum. Inainte de asta, vreau sa fac o precizare. Numarul de inmatriculare il poti vedea e abia la imbarcare. Nu apare pe boarding pass sau in momentul in care faci booking pentru un bilet de avion.   Ce pasi trebuie sa urmezi? 1. Intri pe site-ul PlaneSpotters.net, la sectiunea Airlines by Country si alegi tara dorita, in cazul nostru Romania. 2. Iti apar companiile inregistrate la noi, precum si lista avioanelor din flota respectiva. Te uiti dupa indicativul pe care il vezi pe coada. Hai sa alegem, spre exemplificare, aeronava TAROM - YR-BGF. yrbgf 3. Aflam detalii legate de acest avion. Tipul aeronavei este Boeing 737-700, primul zbor a avut loc in martie 2001, are varsta de 14 ani si este activ in flota TAROM. Avionul a fost botezat "Braila", iar din 2011 este vopsit in livery-ul aliantei Sky Team. Iata si o fotografie cu el, poate l-ati vazut pe Aeroportul Otopeni. :) braila

Photo Copyright: Jan Seller on PlaneSpotters.net

4. Putem alege un avion cu istoric mai incarcat. Spre exemplu YR-BAC de la Blue Air. Ei bine, acest avion are 28 de ani si a zburat, inainte de a fi achizitionat de Blue Air, pentru companii din Australia, Noua Zeelanda, Insulele Norfolk, Vanuatu. Deci si-a facut "veacul" prin emisfera sudica. yrbcc Conform PlaneSpotters.net, companiile romanesti opereaza avioane cu varsta cuprinsa intre:
  • TAROM - Intre 5,8 si 23, 1 ani. Varsta medie a flotei este de 14,3 ani.
  • Blue Air - Intre 17,2 ani si 28,6 ani. Varsta medie a flotei este de 23 ani.
  • Carpatair - Doua avioane de 23,2 si 23,7 ani.
In general, datele prezentate sunt foarte exacte. Daca se strecoara vreo greseala, asta e. Nimeni si nimic nu e perfect pe lumea asta. Ideea e ca instrumentul e util daca nu suferi de frica de avion. In fond, decat sa stii ca zbori cu un avion de nu stiu cate zeci de ani, mai bine stai in banca ta. Ce zici? :)   * Foto header: © Banol2007 | Dreamstime.com - Air Canada Plane. Sky. Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Masina inchiriata cu 60 de euro. Platit in final de cateva ori mai mult

$
0
0
masina-inchiriata
[image name=line]
Ce imi spune un coleg de munca, ieri!? Ba, sa vezi ce mi s-a intamplat. Am fost cateva zile in Belgia. Am zburat la Charleroi si am inchiriat o masina din aeroport. Un Opel Corsa, pe benzina, motor de 1.2 litri. Cea mai lenesa cu putinta. Am rezervat masina cu 130 de euro pe net, din Romania. Cand am ajuns la fata locului sa ridic masina, mi-au blocat in total pe card 270 de euro (130 inchirierea si 140 pentru asigurari si alte garantii). Mi-au dat-o cu rezervorul plin, am adus-o cu rezervorul plin, si mi-au mai dat inapoi 55 de euro la final. Concluzia? 3 zile cu o masina de capacitate mica prin Belgia au costat 215 euro, fata de pretul "vazut" de 130 de euro. Nu l-am intrebat numarul de kilometri, dar cati putea sa faca intr-o tara pe care o strabati in 3 ore de la un capat la altul!? Aaaa! Si sa nu uit! Asigurarea nu includea si despagubiri pentru pasageri, in caz de accident.   Excursia mea portugheza Masina inchiriata tot asa, pe net de la Goldcar. Un VW Polo, care evident ca nu era disponibil la sosire, transformat intr-un Fiat Punto tot de 1.2 litri, tot lenes si tot pe benzina. Pretul pentru 4 zile era 260 de lei, aproximativ 60 de euro (58, 7 mai exact), ca sa calculam mai usor. La sosirea in Lisabona mi se pun in fata doua posibilitati.
  1. Platesc 85 de euro, un fel de CASCO care include orice dauna posibila (puteam sa sar si cu masina in ocean), si nu mi se mai returneaza nimic la final.
  2. Las 1.200 de euro garantie, dar pentru orice zgarietura sau avarie provocata masinii, mi se retine din mia de euro lasata la inceput.
O aleg pe prima, pentru ca ar fi insemnat sa stau cu multi bani blocati pe card si sa mai stau si cu emotii ca cine stie ce se poate intampla. Oricum, partea funny e ca in cea de-a doua zi a excursiei mi-am dat seama ca tabla de pe usa portbagajului era infundata (daca nu-mi atragea atentia doamna, nu o vedeam nici in 100 de ani), iar in ultima zi aveam sa constatam amandoi - tot la observatia Cristinei - ca antena de pe masina este rupta si lipsa la apel. Platea Jurca toate astea, daca alegea varianta 2? Le platea, normal. Ca erai pus sa iti faci singur constatarea la primirea masinii. Si era chior, si nu vedea! Deci, sa revenim la calcul:
  • 60 euro - inchirierea masinii
  • 85 euro - asigurare
  • 80 euro - plinul masinii (trebuia sa aduci masina cu rezervorul cat mai gol cu putinta)
  • 6 euro (1,5 euro/zi) - transponderul (cititor de taxe de autostrada, amplasat pe parbrizul masinii, care inregistreaza toate taxele care trebuie platite; se citeste electronic la final si se achita contravaloarea)
  • 15 euro - inca o alimentare pe drum
TOTAL : 245 de euro pentru 1.050 de kilometri prin Portugalia, plus alti vreo 15-20 de euro taxe de pod si de drum. Si am intrat pe autostrada numai cativa kilometri.   Concluzia Pretul pe care il vezi initial, cand rezervi masina, este departe de cel platit la final. Iti recomand sa le dai un mail celor de la care inchiriezi masina pentru a-ti face un calcul detaliat inainte de rezervare. Fii atent daca ai kilometri nelimitati la inchirierea respectiva, daca se aplica suprataxe de drop-off (mai ales daca predai masina in alt loc decat cel de unde ai luat-o), cand returnezi masina (daca treci de termenul limita, poti fi taxat pentru inca o zi de inchiriere), daca e deschis sau nu centrul de inchiriere la ora dorita de tine, s.a.m.d. Pentru mine, toate astea nu au fost o surpriza, dar am scris articolul in special pentru cei care nu au mai inchiriat masina pana acum, si care vad masini "starting from 9 euro/day". Ca sa fac o gluma, 9 ori 3 nu fac niciodata 27 la companiile de rental cars. :P   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

O calatorie cu taxiul la Londra, la acelasi pret cu un drum facut cu metroul

$
0
0
taxi-londra-1
[image name=line]
Ador orasele care au simboluri. Iar daca aceste simboluri au si un istoric incarcat in spate, cu atat mai bine. Londra are Big ben-ul, autobuzele supraetajate, taxiurile londoneze, soldatelul imbracat in haina rosie de la Buckingham, si as mai putea adauga cateva liniute la aceasta lista. Hai sa iti povestesc o realitate interesanta, legata de taxiurile din Londra. Eram langa Tower of London, dupa o zi istovitoare de marsat pe Southbank - malul sudic al Tamisei. Era momentul sa mergem spre hotelul amplasat in centru, langa Victoria Station. Variante, vreo 3 la numar (atatea am identificat) - autobuz, metrou, taxi. Fara numar de telefon de UK, nici nu am mai incercat sa cumparam bilete prin SMS si alte nebunii. Oricum parea o operatiune mult prea complicata pentru o minte obosita si nedormita de mai bine de 16 ore. Zic e simplu! Coboram, noi baietii, la statia de metrou de peste drum, cumparam bilete, care sunt valabile si pe metrou si pe autobuz, si ne urcam in mijlocul de transport suprateran, ca doar mai vedem ceva pe geam. Ne dam drumul in statia de metrou, ne postam in fata unui ticket machine, si da-i cu calculele. Ca sa iei metroul sau autobuzul, chiar si o singura statie, iti trebuie un Oyster - cardul de transport londonez. Minimum 5 lire credit pe Osyter, din care ti se scade fiecare calatorie, plus inca 5 depoziti obligatoriu. Total 10 lire de persoana, ori 4 "rumani" la Londra, deci 40 de lire. Cand validam tichetul ni se scadeau 2,30 lire. Scump domne, scump. Cu restul de bani ce mai facem, ca doar ne-am propus sa luam Londra la pas? Un bilet single costa vreo 4 lire si 60 de penny sau 80, nu mai stiu exact. Iar nu era combinatie. Asa ca hai neninca la taxi, ca ajungem mai repede si ne facem si damblaua cu ocazia asta. In Londra, faimoasele taxiuri negre, se iau din strada. Ridici mana, o agiti putin si e aproape imposibil sa nu se opreasca cineva sa te ia. Ne suim noi frumos si ... la bulivar, birjar, la bulivar! Cabina taxiului e separata de cea a soferului printr-un plexiglas. Ai doar un mic ghiseu (vezi mai jos unde poza pe care scrie CASH ONLY) prin care platesti, la final. Ceasul de taxat e pus sus, la vedere si iti arata in orice moment cat ai de platit. Nu te mai tine buzunarul, te dai jos. Dar nu a fost cazul. taxi-londra-12 Imaginati-va ca am mers pret de 8 statii de metrou, de la Tower on London pana la Gara Victoria. Distanta, aproximativ 4,3 mile (7 kilometri), pret final - fix 13 lire. Adica putin peste 3 lire de persoana. Tare, nu? Aproape acelasi pret pe care l-am fi platit daca aveam deja Oyster de metrou. Si ca sa termin cu calculele iti mai spun doar ca "taxa de pornire" e de 2,40 lire, iar ceasul merge din 20 in 20 de penny. Se tarifeaza ca la noi, in functie de timp si de distanta. Povestea taxiurilor in Londra e foarte interesanta. Primele taxiuri au aparut undeva la inceputul aniilor 1600 - fiind trase de cai. Spre exemplu, in 1636, numarul  lor a fost fixat la 50, un exemplu de prima regula in taximetrie. Spun prima regula, pentru ca astazi, fiecare sofer, cand obtine atestatul de taximetrist, trebuie sa cunoasca la perfectie strazile Londrei si ce pub-uri, magazine, restaurante, scoli, spitale se afla pe ele. Exista un manual care trebuie invatat din scoarta in scoarta. Nu e chiar ca la noi. Iar soferii sunt oameni care inspira incredere. Si inainte de a te lasa sa admiri pozele cu taxiurile londoneze, iti mai spun doar ca desi par "old school", masinile nu sunt deloc vechi. Forma si designul retro s-au pastrat, dar masinile sunt relativ noi. taxi-londra-2 taxi-londra-3 taxi-londra-4 taxi-londra-5 taxi-londra-6 taxi-londra-7 taxi-londra-8 taxi-londra-9 taxi-londra-10 taxi-londra-11   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Vila Nova de Milfontes. Aici as sta o saptamana la mare si la soare

$
0
0
vila-nova-de-milfontes
[image name=line]
Una, poate doua saptamani, in fiecare vara. Pentru ca de la 3 in sus, in majoritatea cazurilor, te numesti somer. Concediul, da, despre dragul de el e vorba aici. Mare, plaja si soare. Nu ca e greu sa alegi destinatia? Ar fi buna o plaja cu nisip cat mai fin, dar nici plajele pietroase din Croatia nu au omorat pe nimeni. Sau nu am auzit eu pana acum. Sa fie mancarea buna, dar nici prea scumpa, ca doar esti in vacanta. Si trebuie sa incerci din toate cate putin. Seara, un vin sub clar de luna, dar si un clubulet dupa, asta asa, cat sa ai unde sa spui "cum era pe vremea mea/ta ...". Destinatia pe care v-o propun azi - Vila Nova de Milfontes - e pentru spalat pe creier. A nu se citi creiere spalate. O saptamana, nu mai mult. Un mic orasel de pe coasta vestica a Portugaliei, la vreo 2 ore de mers cu masina de Lisabona, cam la jumatatea distantei intre capitala Portugaliei si litoralul sudic - Algarve. tap-portugal Aici nu o sa gasesti hoteluri inalte de sticla sau prea multi straini galagiosi - care se duc tinta catre Algarve. Imagineaza-ti o fix Vama Veche, dar numai cu partile ei bune. Plajele cu nisip extrem de fin, apa curata ca lacrima si surferii (e o zona excelenta pentru practicarea acestui sport) sunt cei 3 ambasadori ai locului. Mai amintim de un estuar si de castelul cocotat pe un mal abrupt, deasupra Oceanului Atlantic. Stradutele din Vila Nova de Milfontes sunt inguste, cu casute in stil andaluz - mult alb, chenare viu colorate si liniste. Muuuulta liniste. Am luat si noi un pic din ea, acasa. De zile mari e spectacolul valurilor care se sparg in larg, cu un zgomot industrial infundat, parca de combinat siderurgic. Gata cu vorbaria. Acum, imagineaza-te cu Ipod-ul un urechi. Si-i dai PLAY melodiei de mai jos. In fata ta e oceanul. vila-nova-milfontes-1 vila-nova-milfontes-3 Si cobori, si cobori. Esti pe plaja. Calca. Fara frica! vila-nova-milfontes-5 vila-nova-milfontes-4 The Ocean. vila-nova-milfontes-8 vila-nova-milfontes-6 vila-nova-milfontes-7 vila-nova-milfontes-9 vila-nova-milfontes-10 vila-nova-milfontes-13 vila-nova-milfontes-15 vila-nova-milfontes-14 vila-nova-milfontes-11 vila-nova-milfontes-12 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

O noua categorie tarifara la Wizz Air, cu bagaje incluse si check-in la aeroport

$
0
0
aripa-wizz
[image name=line]
Probabil ca ati vazut ca pe site-ul Wizz Air, atunci cand cauti un zbor, a aparut o categorie noua de tarif "Plus Fare". Este o optiune suplimentara la tariful de baza (pretul doar cu bagajul de mana inclus) de pana acum. In plus fata de biletul de avion, daca alegi "Plus Fare", ai inclus in pret un bagaj de cala de 32 kg, un bagaj mare de cabina, check-in la aeroport, WIZZ Flex pentru modificarea datei de calatorie, selectarea locului in avion si prioritate la imbarcare. Iesi mai ieftin decat daca ai cumpara pe "bucati" toate aceste facilitati. In aceste conditii, produsele WIZZ Premium si Premium Plus au fost intrerupte. Si am facut o simulare pentru un zbor Bucuresti - Barcelona, in luna iunie. wizz-plus Hai sa aleg si tariful BASIC si sa adaug optiunile separat, pana ajung la tot ceea ce contine pachetul PLUS:
  • bilet de avion / +579 lei
  • bagaj mare de mana / +63 lei
  • bagaj de cala de 32 kg / +158 lei
  • check-in la aeroport / +44 lei
  • Wizz Flex / +44 lei
  • selectarea locului in avion / +7 lei (am ales cel mai ieftin loc)
  • prioritare la imbarcare / +9 lei
TOTAL : 904 lei calcul * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

PROMO Wizz Air. Un bilet plus al doilea gratuit

$
0
0
wizz-2seat
[image name=line]
Compania aeriana low-cost Wizz Air si-a schimbat identitatea grafica (logo, livery-ul aeronavelor). Drept urmare, evenimentul trebuia onorat cu o promotie. Si una chiar foarte buna, de tipul 1+1, catre toate destinatiile deservite de companie.  Un cuplu care calatoreste cu Wizz-ul plateste un bilet la pret normal, iar pentru al doilea se plateste numai taxa de administrare (70 RON). Am validat promotia pe un zbor Bucuresti - Milano, la mijlocul lunii iunie. wizz-2seat-1 Ce trebuie sa stii despre aceasta promotie:
  • valabila numai astazi, 19 mai 2015, pe orice destinatie
  • nu mai mult de 6 pasageri / rezervare (deci 3 bilete "gratuite")
  • pentru locurile "gratuite" se plateste o taxa de administrare (70 lei)
  • un pasager care calatoreste singur nu beneficiaza de nicio reducere.
  * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti cel mai ieftin bilet de avion din urmatoarele 5 luni

$
0
0
mihai-jurca
[image name=line] Cred ca primesc de cel putin 5 ori pe saptamana intrebarea "unde gasesc si eu un bilet ieftin de avion spre Londra?". Sau spre Barcelona. Si sunt exact ca cei din reclamele la medicamente. Dupa ce spun ce au de spus despre pilulele promovate, trebuie sa informeze pe repede inainte ca acest produs este un medicament si ca se recomanda citirea prospectului, etc. In cazul meu, trebuie sa il conving pe interlocutor ca notiunea de "bilet ieftin" e ceva abstract. Daca el a stat si a cautat doua zile si doua nopti pe pagina unei companii low-cost si a gasit un bilet de 220 de euro, ca deh, vrea sa plece la mare in varf de sezon, nu prea am ce scamatorii sa fac pentru el. - Pai pentru tine ai gasit altadata cu 80 (euro)! - Afirmativ, dar calatoream in miez de februarie, nu la final de iulie. Ce vreau sa lamuresc din capul locului. Companiile aeriene vand biletele de avion prin intermediul agentiilor proprii, pe paginile lor de internet si prin sistemele de rezervare. Sunt sisteme la care au acces numai agentiile, la fel cum exista "motoare" de cautare pe care isi poate exersa talentul de "flight hacker" oricine. Bucuresti - Roma, cu plecare pe 20 si retur pe 26 ale lunii. La oricare sistem ai apela, din cele amintite mai sus, pretul obtinut va fi in mare, acelasi. Cel mult diferente de 10-15 euro, in functie de comisionul fiecarui site si de deal-urile negociate cu compania. Deci sub acel 220 de euro despre care irti spuneam, nu am cum sa cobor. Oricate cunostinte (a nu se citi PCR - pile, cunostinte, relatii) as avea in domeniu. In schimb, te-as putea indruma spre o alta companie, alte date, sau spre alte rute de zbor (poate mai adaugam o escala si obtinem un bilet mai ieftin). Sper ca m-am facut inteles in privinta sintagmei "mai ieftin". Ca sa nu povestim pe uscat, iti propun sa facem un exercitiu impreuna. Sa vezi cum "gandesc" situatia. Sunt pe pagina Vola.ro, cea mai mare agentie online de turism din Romania.   1. Unde si cand zburam? Roma, poate cel mai la indemana city-break pentru turistii romani. Am ales o plecare la mijloc de septembrie, desi, vei vedea, sunt flexibil in functie de tariful obtinut. Daca gasesc mai ieftin, mai aman un pic excursia. vola-1   2. Rezultatele cautarii Cel mai bun pret pentru zilele respective a fost gasit la o cursa Blue Air (102 euro). Insa daca arunci o privire in caseta +/- 3 zile, vei vedea ca sistemul ne sugereaza o economie de 24 de euro, daca suntem flexibili. vola-2   3. Optiunea +/- 3 zile Click pe butonul indicat si o prima veste cu adevarat buna. In loc de 102 euro, pot zbura cu numai 78, daca schimb putin planul de bataie. Nu mai calatoresc pe 17/24, ci pe 19/23 septembrie. vola-3   4. Calendar tarife Dar poate pretul ti se pare in continuare unul mare. Oare exista si ceva mai ieftin spre Roma? Caseta "calendar tarife" ar trebui sa ne ajute. Click pe ea, alegi o luna din urmatoarele 5 disponibile, et voila! 48 de euro, in luna noiembrie. Inca un click pe data de plecare, iar sistemul iti spune care sunt datele disponibile de retur pentru acest pret minim. Sunt cele cand apare 0 euro in caseta de la retur. De aici mai departe, rezervarea decurge normal. Trebuie introduse datele personale si efectuata plata. vola-4   5. Alerta tarife Poate nici acest 48 de euro nu e pe placul nostru. Am auzit noi candva, ca un prieten si-a luat bilete cu 25 de euro la Roma, dus-intors. Si se jura ca nu a mintit! vola-5 OK. Setezi alertele de tarif, adica in ce luni vrei sa calatoresti, cam cate zile si, evident, bugetul de care dispui. Pe urma astepti vestile bune. O sa fii anuntat pe e-mail imediat cum apare un zbor care sa se potriveasca preferintelor tale.  Deci esti la curent cu toate promotiile pe destinatia respectiva fara sa stai cu ochii pe oferte toata ziua. Oricum nu strica sa ai setate cateva alerte pe destinatii mai scumpe. Pui, sa zicem, un 500 de euro pe Los Angeles, Bangkok sau Buenos Aires. Nu te costa nimic si ... cine stie! Daca la un moment dat pretul scade sub cel indicat de tine, vine mail-ul si ai si plecat. vola-6 Acest articol a fost scris in colaborare cu Vola.ro, cea mai mare agentie de turism online din Romania.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Unde faci plaja in Atena. Tramvaiul care merge pe malul marii

$
0
0
plaja-atena
[image name=line] Sunt sigur ca daca as chestiona mai multe persoane, pe strada, foarte putine dintre ele ar asocia Atena cu plaja. Si asta poate datorita faptului ca Grecia are atatea insule si plaje superbe, incat capitala tarii ar fi ultimul lucru unde te-ai duce sa te tolanesti la soare. Perceptie totusi gresita. In Atena sunt plaje. Ca sa intelegem cum stau lucrurile. Am pus mai jos harta tramvaiului rapid din Atena. Sunt 3 linii care merg in "triunghi". Una din Piata Syntagma (centrul Atenei) pana la Voula (intre punctele 1 si 2 de pe harta). Alta linie pleaca din Voula si merge pana in portul Pireu (punctul 3), iar cea de-a treia leaga Pireul de Syntagma. Pare logic, nu? Liniile au fost inaugurate cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2004, iar grecii se mandresc cu acest lucru. Spun ca este cea mai frumoasa linie de tramvai din Europa. Subscriu, intr-o mare masura. 26 de kilometri de linie d-aia draguta, cu iarba intre sine, de-a lungul marii. harta-metrou-atena

Sursa harta: athens24.com

Zona care ne intereseaza pe noi este cea situata intre Edem - unde ajunge tramvaiul care vine din centru la malul marii - si Voula/Glyfada. Poti cobori in orice statie si merge la plaja.

plaja-atena-3

Zona seamana izbitor cu ceea ce gasim in Romania, la mare. Sunt plaje cu sezlonguri, umbrelute, terase de fite, dar si parcele de nisip unde vine omul cu geanta grigorifica ticsita de doze de Mythos, isi parcheaza masina ca la Vama Veche si traieste "visul atenian" cu 5 euro pe zi. Si sa fac si precizarea de rigoare, apa cristalina, de culoarea smaraldului, nu gasesti in Atena. Pentru asta trebuie sa mergi in insule.

Iata un exemplu de plaja "a la Vama Veche", la Paralia Glyfadas.

plaja-atena-1

plaja-atena-2

Deci daca ajungeti prin Atena, recomandarea mea e sa va suiti in tramvai - cu mare atentie la "meseriasii" care fura din buzunare (am vazut vreo 2 "echipe" care dadeau tarcoale turistilor straini cu ditamai geamantanele dupa ei) - si sa cobori acolo unde iti place cum arata. Se vad foarte bine plajele din tramvai.

Dupa cateva zile petrecute la plaja in Loutraki (mi-am depasit propriul record de stat la soare), nu imi mai ardea de bronzat, mai ales ca eram rosu ca un rac. Deci doar am vazut, nu am si incercat. :P

Dupa plaja, poti lua tramvaiul catre Pireu, pentru un pranz/cina in portul Microlimano. Arunca un ochi si pe Tripadvisor pentru plajele din Atena.

plaja-atena-5 plaja-atena-6 plaja-atena-7 plaja-atena-8 plaja-atena-9 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

“Salut, sunt Mihai, calator profesionist”. Prima mea reclama TV

$
0
0
volaro
[image name=line] Formula "calator profesionist" este deocamdata o metafora, dar niciodata nu stim ce ne rezerva viitorul. Calatoriile sunt si vor ramane marele meu hobby. Acel "ceva" care ma incarca de fiecare data si imi da putere de munca. Probabil ca unii dintre voi - cei care se uita mai des la TV - ati vazut primul meu spot comercial, de care, intre noi fie vorba, sunt tare mandru. Este o reclama la ce altceva, decat bilete de avion!? Pentru Vola.ro. Este practic o recunoastere a muncii mele de aici, de pe blog, de aproape 2 ani si jumatate. Am filmat pe Chroma key, acel perete verde pe care prezentam si rubrica meteo atunci cand eram la un alt post de televiziune. Grafica este ulterior adaugata din calculator. Pe Chroma key practic nu vezi nimic. Prezinti in orb. Filmarile au durat vreo 5 ore cu tot cu pauza de sushi. :P Inca aproape o saptamana de montaj si bibileala, si iata rezultatul, care de acum ma obliga sa fiu si mai bun. Si poate si un pic mai ordonat. * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Stockholm. Cat de “luminoasa” e noaptea in cea mai lunga zi a anului

$
0
0
stockholm-midnightsun
[image name=line] Ieri a fost cea mai lunga zi a anului in emisfera nordica. 21 iunie este data de la care ziua incepe sa scada, iar noaptea sa creasca. Daca la Ecuator, ziua este egala cu noaptea pe toata durata anului, in schimb, cu cat te duci catre nord, diferentele intre noapte si zi cresc. Iarna predomina intunericul, iar vara lumina. Tarile scandinave, Finlanda, Islanda si Rusia sunt statele europene cele mai "ciudate" din acest punct de vedere. In nordul extrem, soarele poate sa nu coboare sub linia orizontului in miezul verii. E de la sine inteles ca iarna nu e firicel de lumina afara. Iata cum a aratat cea mai lunga zi in acest an la Stockholm, capitala Suediei. De fapt cea mai scurta noapte, pentru ca asta e interesant. Capturile sunt facute pe Webkameror.se, cel mai bun site suedez de camere live. noapte-stockholm 22:00 - E lumina afara aproape ca in toiul zilei. 23:00 - Se aprind luminile in oras. Miezul noptii - Se vede foarte clar in ce parte e rasaritul si unde e apusul, dupa lumina de pe cer. 01:00 - E noapte in Stockholm si nu prea. 02:00 - Se crapa de dimineata. 03:00 - E din nou zi. Asadar nu exista noapte in adevaratul sens al cuvantului, in aceasta perioada. Culoarea mai inchisa e pentru noapte, bleul pentru zi. vara-sto-1 Conform datelor astronomice, soarele rasare la 3 si jumatate dimineata si apune dupa ora 22. Dar stim prea bine ca bezna nu se lasa imediat dupa apus, ci mai dureaza un timp. vara-sto-2 Mai in nord, la Jukkasjärvi, acolo unde an de an se face hotelul de gheata, noaptea nu exista in miezul verii. Doar o lumina mai slaba. Aceasta este o captura de la ora 2:06. jukkasjarvi-2-noaptea In fine, intr-unul dintre cele mai nordice puncte al Europei continentale, la Nordkapp in Norvegia, soarele nu apune deloc. nordkapp-vara * Foto header: captura Webkameror.se Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Am zburat Paris – Los Angeles cu Airbus A380, cel mai mare avion din lume

$
0
0
airbus-380
[image name=line] Sunt tare fericit! Mi-am mai facut o dambla. Am zburat in sfarsit cu cel mai mare avion comercial din lume, Airbus 380, pe scurt A380. In momentul in care scriu acest articol, de plictiseala evident, ma aflu intr-o aeronava Air France, undeva deasupra Hudson Bay din Canada, la o inaltime de “numai” 11.887 metri. Pana la destinatie mai mancam cateva paini bune - 4 ore si 10 minute (3520 de kilometri) din totalul de 10 ore si 35 de minute, cat dureaza cursa Paris – Los Angeles. Interesant e faptul ca la aceasta inaltime sunt doar -45 de grade, in conditiile in care deasupra Europei, in mai toate cursele pe care le fac - si au avioanele afisaj - sunt in jurul a -60 de grade, la peste 10 mii de metri altitudine. In fine, date statistice pe care nimeni nu le va mai tine minte. af-380

Foto: BriYYZ on Wikimedia Commons

Daca m-ai pune la repezeala sa compar A380 cu ceva, fara sa stau prea mult pe ganduri ti-as spune ca aduce cu un ferry boat. Unu la mana ca e imens. Doi, ca e pe “straturi”. 2 etaje pe care se desfasoara cele 4 clase de confort – Economy, Premium Economy, La Premiere si Business. In total 516 scaune. Iar in momentul in care la imbarcare vezi signalistica si acele burdufuri pe care scrie “main deck” (puntea principala) sau “upper deck” (etajul superior), iti dai seama ca e lucratura serioasa, nu gluma. airbus-a380-1 Clasa Economy, locul in care circula cei care nu sunt trimisi de sefi in delegatie, sau nu au biznisuri aducatoare de belsug, este impartita in mai multe compartimente. Pe mijloc sunt randuri de cate 4 scaune, iar pe laterale sunt randuri cu cate  3. Ca sa iti dai seama de dimensiunea avionului, imagineaza-ti un Airbus 320 sau un Boeing 737 (cum sunt majoritatea celor care zboara in Europa), caruia ii adaugi un sir central de 4 scaune in linie si un copil mic care plange la ore fixe. Deh, dezavantajul mai multor suflete laolalta. Tocmai ce a inceput un nou recital. Decolarea este incredibil de lina. Dupa ce ruleaza pe pista o bucata buna de timp, avionul se ridica deasupra Parisului fara a-ti lasa acea impresie ca iti vine sangele in cap, ca te sufoci, ca ametesti, pe care o ai in primele 2 minute de la desprinderea de sol. Nici nu te dezmeticesti bine si iata avionul la 3.000 de metri altitudine, indreptandu-se catre altitudinea de croaziera. Partea faina la avioanele mari e ca ai camere pe avion. A380-ul Air France are 3 – una in fata (vezi ce vad si pilotii), una pe burta avionului (asta ca sa ma enervez ca nu am vazut inghetata Groenlanda din cauza norilor) si alta pe coada avionului (vezi toata aeronava exact ca intr-un joc pe calculator). Sunt disponibile de la imbarcare pana la aterizare. airbus-a380-4 Odata ajuns la 11.000 de metri, mesele sunt aproape singurele momente care mai sparg monotonia zborului. Pacat ca sunt numai 2 mese. Una imediat dupa decolare, iar cea de-a doua pe finalul calatoriei. Dar a nu se intelege, Doamne fereste, ca intre cele doua ospaturi mori de foame. Totul incepe cu o mica gustare, un aperitiv (cativa biscuitei sarati si o bautura). Un fel de tuica dinaintea mesei de la romani, cat sa-ti vina pofta de mancare. In cateva minute vine si masa calda, principala. Pui cu curry si cous-cous, salata jamaicana, camembert, unt sarat, o salata de fructe si o briosa cu visine. Suficient cat sa te ia motaiala dupa. airbus-a380-3 Pe zborurile lungi, cheia succesului este reprezentata de modul in care reusesti, sau nu, sa iti gestionezi timpul. Majoritatea doarme. Ii urasc! Cativa butoneaza vlaguiti displayul din fata lor, si nu stiu ce sa aleaga. Un film de Oscar (apropos, erau foarte multe filme bune si noi), o muzica, un documentar. Batranelul din fata mea joaca table. Si nu e roman! :P In tot avionul e intuneric. Parasolarele sunt lasate, si cum ii vine vreunuia ideea proasta de a ridica fie si numai cat un lat de palma acea bucata de plastic, privirile taioase ale vecinilor de compartiment sunt atintite catre el. Dar nu ti-e rusine…!? airbus-a380-5 Si pentru ca din nascare nu am fost vreun linistit care sa-si gaseasca prea usor locul, ma bag in seama cu seful de cabina de la Economy. Un domn in jurul a 60 de ani, care inspira atata siguranta si buna dispozitie. Zboara de 35 de ani, iar la anul iese la pensie! Pare foarte incantat de tot ce i s-a intamplat de-a lungul vietii la Air France. Spune cu atata satisfactie ca este o companie care are cu adevarat grija de angajati. 75 de ore trebuie sa zboare in fiecare luna, mai putin cica fata de cei de la British sau Lufthansa. Cand a inceput sa zboare, imi povestea acest domn, avea layover (sedere la destinatie) si de 21 de zile la Bangkok, in Thailanda. Ce mai vremuri … Si daca mai punem la socoteala faptul ca in Franta sindicatele lucratorilor in aviatie sunt foarte puternice (ati numarat de cate ori de intrerupe activitatea pe aeroport in fiecare an?), rezolvam ecuatia zambetului sau molipsitor. airbus-a380-2 A380-ul zboara spre Los Angeles cu un echipaj format din 21 de persoane (piloti si stewarzi). Fiecare insotitor de bord are dreptul la doua ceasuri si jumatate de odihna. Exista un compartiment special in spatele avionului - CRC (crew rest compartment) – dotat cu paturi , perne, paturi, sistem de entertainment precum cel al pasagerilor, echipamente de siguranta, etc. airbus-a380-6 Sunt doua lucruri care nu-mi plac la aceste zboruri. In primul rand ca e racoare in avion, din cauza aerului conditionat. Pe masura ce se instaleaza si oboseala, senzatia se accentueaza. Va vand un pont! Cereti echipajului o sticla de plastic cu apa calda, iar ziua vi se schimba cu 180 de grade (am invatat si eu de la doamna mea, fosta stewardesa). Al doilea inconvenient, daca il pot numi asa, e ca pe toata durata zborului, in bucatarie gasesti tot felul de “rontonele” si sucuri. Si rozi la ele de plictiseala. Sunt la liber toate. Ni s-a servit chiar si inghetata. Ne pregatim de ultima masa si de aterizare. Ultimele cateva zeci de minute se petrec parca deasupra unui peisaj selenar - Las Vegas, Death Valley, etc. airbus-a380-7 airbus-a380-8 airbus-a380-9 airbus-a380-10 airbus-a380-11 airbus-a380-12 airbus-a380-13 airbus-a380-14 airbus-a380-15 airbus-a380-16   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prima zi in Los Angeles. Hollywood Boulevard, stelele si un burger monstruos

$
0
0
hollywood
[image name=line] Dupa o noapte in care am numarat oi pe pereti si mai mult am calculat - cat e ora in tara, la cat m-am culcat, cat ar trebui sa mai dorm - am iesit in sfarsit prin Los Angeles. Prima destinatie - Hollywood Boulevard. Acea artera mare, tare si celebra, de la televizor, dar scurta, concentrata, aglomerata si relativ dezamagitoare, la fata locului. De unde stau (zona Van Nuys), pana pe Hollywood Boulevard e cale de 20-25 de minute (vreo 18-20 de kilometri). Cu UBER-ul pentru ca este cea mai avantajoasa, dar si singura, cale de transport. Am uitat sa va spun ca aici distantele sunt imense, iar daca nu ai masina esti fiul ploii. Ar mai fi taxiul, dar e mai scump. Si uite ca vine Jay, un tip de culoare pe la 28, pana in in 30 de ani, tuns scurt, militareste, cu un BMW Seria 3. Ii plac masinile nemtesti pentru ca ii dau putere. El e om de actiune, nu batranel. Nu si-ar lua nici in ruptul capului un "dric" americanesc, mare si greoi, care consuma cat un tanc la mers de voie. Cica s-a mutat de vreo 2 ani in LA, din New York. Nu ii mai placea clima si, in plus, acum e mare impresar. Da, da. Conduci un pseudotaxi si il duci pe Jurca la "bulivar" pe 15 dolari si 30 de centi! Bun asa! In fine, ajungem si pe Hollywood Boulevard. Totul graviteaza in jurul Dolby Theatre, locul unde se decerneaza, din 2002, Oscarurile. Efectiv sunt numai cateva sute de metri in care sa te invarti, desi stele sunt pana hat departe pe trotuar. Recunosc ca ma mai uit din cand in cand la filme, dar nu cred ca am recunoscut 10% din numele pavate pe jos. Vedetele sunt concentrate in fata Dolby Theatre, iar la Michael Jackson e omor. stea-hollywood hollywood-3 hollywood-2 Pe Hollywood Boulevard gasesti (aproape) orice. Mimi, fete semidespuiate care te invita la o poza si/sau sa cumperi/asa vizitezi ceva, Minionii - cu care am observat ca e o dementa totala acum in State - asiatici, dragii de ei, dornici sa capteze cu aparatele lor performante orice cornisa, orice detaliu, din toate unghiurile posibile si imposibile. Mai adaugam cativa pseud0-artisti wannaa-be, care fie bat "tobele" pe cateva galeti de lavabila, fie iti vara pe gat un CD cu 5 sau 10 dolari. Dar omul, daca il intrebi, e artist! Sa fii sanatos mai baiete. hollywood-15 Muzica si spectacolul made in USA sunt la tot pasul. Totul e glam, sclipicios, se doreste impunator. In orice magazin intri, o domnisoara foarte amabila te preia, te intreaba cum te cheama si iti arata si ce nu a avut vreodata pe stoc. Un lucru e clar. La capitolul spectacol, americanii sunt piesa. Ce nu mi-a placut? E plin de ciudati, de "homelessi". Dar vorba cuiva - "This is America! Welcome to US!". homeless-hollywood In afara de locul unde se decerneaza premiile Oscar, mai poti vedea Chinese Theatre si mall-ul de unde se vede semnul HOLLYWOOD. Stam la coada ca sa termine chinezii. :P hollywood-7 hollywood-8 hollywood-9 Toata povestea asta dureaza in jur de 2 ore, cu conditia ca doamna ta, draga cititorule, sa nu descopere magazinul Victoria's Secret de langa Dolby Theatre, ca e jaleeeeeeeeee. Dar exista antidot pentru orice. Fata in fata cu magazinul de lenjerie, e un fast food demential - Johnny Rockets. Un local 100% american. Si rezolvi ecuatia in doi timpi si trei miscari. (2,99 USD Pepsi cu reumplere de cate ori vrei, 12 USD burgerul, zambete gratuite din partea chelnerilor). burger-hollywood Ca o concluzie, e un loc care trebuie bifat, dar sa nu pleci dezamagit. hollywood-13 hollywood-12 hollywood-11 hollywood-6 hollywood-5 hollywood-4 hollywood-1 hollywood-16 hollywood-18 hollywood-17 politie-hollywood monroe-hollywood hollywood-14 stea-hollywood-2 Eu am terminat de scris si ma duc la somn. Voi, probabil, cititi acest articol. Am venit sa traiesc visul american cu Air France si il fotografiez cu un Canon 70D.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.roMultumesc!

Promo TAP Portugal. Lisabona 170 euro, New York cu 486 euro, plus alte reduceri

$
0
0
tap-portugal-pro
[image name=line] Se implinesc 3 ani de cand TAP Portugal opereaza zborul direct Bucuresti - Lisabona. Momentul trebuie musai marcat printr-o promotie cum se cuvine. Asa ca de maine (29 iunie) pana vineri (3 iulie) la miezul noptii, biletele catre destinatii din Portugalia, Spania, Insulele Capului Verde, Maroc, America de Nord si Latina sunt cu 15% mai mici.   Cum poti cumpara un bilet cu 15% reducere
  • intri pe www.flytap.com si iti alegi destinatia dorita;
  • introduci codul promotional TAPRO0615 in casuta aferenta (de regula e introdus automat, tu doar verifica acest aspect)
  • dupa ce iti alegi datele de calatorie, click pe "continuare" si de abia atunci vei vedea tariful redus cu 15%
Reducerea de 15% se aplica din tariful final cu taxe incluse.   Perioada calatoriei
  • Portugalia, Spania, SUA. America Latina - intre 1 septembrie 2015 si 19 decembrie 2015, dar si 11 ianuarie - 16 martie 2016
  • Insulele Capului Verde - intre 15 august 2015 si 14 decembrie 2015, dar si 11 ianuarie - 31 martie 2016
  • Maroc - intre 15 iulie 2015 si 19 decembrie 2015, dar si 11 ianuarie - 31 martie 2016
  Promotia incepe la miezul noptii. Iata si o lista a tarifelor minime, preturi sub care nu poti cobori, oricat ai cauta in sistem: PORTUGALIA
  • Lisabona:  170 euro
  • Porto si Faro: 191 euro
  • Funchal (Madeira): 287 euro
  • Terceira (Azore): 276 euro
  • Ponta Delgada (Azore): 281 euro
INSULELE CAPULUI VERDE
  • Insula Sal / Praia / Sao Vicente: 502 euro
  • Boa Vista: 504 euro
MAROC
  • Casablanca:  320 euro
  • Tanger si Marrakech: 313 euro
SUA
  • New York:  486 euro
  • Miami:  554 euro
America Latina
  • Sao Paolo: 564 euro
  • Rio de Janeiro: 631 euro
  • Brasilia, Belo Horizonte: 762 euro
  • Manaus, Belem: 799 euro
  • Fortaleza, Natal, Poro Alegre, Recife Salvador: 802 euro
  • Panama City: 823 euro
  • Caracas: 871 euro
  • Bogota: 873 euro
  * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Zona de zgarie-nori din Los Angeles si un cocktail la inaltime

$
0
0
los-angeles-downtown
[image name=line] Hola, amigos! El este George. George Garcia. Viata lui este desprinsa parca din filmele de Hollywood. Este nascut in Alaska, din parinti portoricani. S-a mutat cu familia in Japonia, apoi in Germania, pentru ca tatal sau lucra in US Air Force. La 20 de ani a revenit in Florida, iar din octombrie s-a mutat pe cealalta coasta a Americii, in Los Angeles. S-a cunoscut cu Cristina, prietena mea, acum 9 ani, cand amandoi lucrau in Disneyland-ul din Orlando (Florida). Cam multe date, nu? L-am cunoscut si eu. Un baiat de la fantastic in sus. Am ramas mut in momentul in care ma intreba "ce faci?". "Esti bine?". Toate in romana. George stie sa numere perfect in romana pana pe la 8 (9, nu-si mai aducea aminte cum se pronunta), plus alte intrebari si raspunsuri simple. Si toate astea tinute minte de acum 9 ani de la Cristina. ;) los-angeles-downtown-1 Dupa experienta mediocra de pe Hollywood Boulevard, am mers spre centru, downtown, cum spun americanii. E zona cu zgarie nori, locul unde se ridica cele mai importante cladiri de business si administrative din oras. Sa tot fie vreo 9 statii cu metroul de la Hollywood/Vine pana in Pershing Square. By the way, ce ciudat suna! Sa mergi cu metroul prin Hollywood. :)) Numai asta nu mai facusem. In metrou, lume cam pestrita si cativa turisti cu ochii mari, precum lemurii. Realitatea este ca in zona LA nu merge aproape nimeni cu autobuzul si metroul. Toti au masini, distantele fiind foarte mari. La metrou vezi multi cetateni mai putin sau mai mault dubiosi sau iti mai vine un damf de iarba. LA, baby! Si iesim noi de la metrou, cand ... ce sa vezi? Politistii tocmai ce incatusasera un cetatean de culoare. Habar n-am unde s-a produs divergenta de idei intre cele doua parti. Cert e ca tacea malc, pe asfaltul incins. los-angeles-downtown-2 Procedura e simpla. Unii il imbolizeaza, pompierii il ridica. Posibil sa fi fost ranit, nu stiu! los-angeles-downtown-3 Dar sa revenim la ale noastre. M-am distrat copios pe seama lui George ca nu stie centrul Los Angelus-ului. A trebuit sa-si sune un amic, pentru a afla la ce statie sa coboram si pe unde sa mergem. Noroc cu mine, master of the internet! Mi-am adus subit aminte ca am vazut eu odata intr-un documentar, ca in LA poti vizita gratuit cladirea primariei si ca la etajul 27 e un fel de turn 360, de unde poti admira orasul. Doi agenti de ordine/politisti ne-au controlat ca la aeroport. Apoi, calea ne e deschisa catre varf, amestecandu-ne cu angajatii primariei! los-angeles-downtown-7 los-angeles-downtown-15 los-angeles-downtown-13 los-angeles-downtown-11 De ce iti spuneam ca e fain sa incepi vizitarea downtown-ului cu acest loc? In primul rand pentru ca ofera o priveliste fantastica. In al doilea rand, in toate directiile in care privesti, ai niste pancarte pe care scrie ce cladiri vezi. Deci poti face un plan bun de bataie. Odata planul facut, te tragi in poza la pupitrul de mai jos si ... valea! Apropo, George, iti place unde te-am adus? :P los-angeles-downtown-17 3 oameni diferiti mi-au spus in cateva zile acelasi lucru. America e tara tuturor posibilitatilor. E un loc pentru fiecare in Los Angeles. Dovada stau persoanele fara adpost care se odinesc pe peluza din fata primariei. Stau ei in LA? Stau! :P los-angeles-downtown-18 De la "nivelul solului", centrul orasului Los Angeles este destul de ordonat si curat. Dar lipsesc oamenii! La Starbucks, in schimb, mereu este coada. Si cum eu si George nu suntem mari cafegii, ne asezam frumos pe doua scaune aproape lipite de vitrina magazinului, in asteptarea doamnei mele. 30 de oameni in total, inauntru, cred ca nu gresesc daca spun ca vreo 20 de fizionomii, preocupari, tatuaje, diferite. In LA fiecare este un personaj. Cum vezi in filme! Si se pune verde la semaforul de peste drum. Din gramada odonata se desprinde un "agitat", nebarbierit, relativ murdar, imbracat in niste haine ponosite. Loveste en passant cu umarul un hispanic, intra in cafenea, se duce la doua domnisoare care isi savurau in liniste cafeaua semi-inghetata, se uita inspaimantator la ele, se apleaca, ridica un servetel stantat cu urme de talpi si iese incantat. Ce-i cu asta mai Georgica? Isi pierduse actele de proprietate ale penthouse-ului de la etajul 66 si nu le mai gasea? Wilshire Grand Tower este cea mai inalta cladire din LA, urmata de US Bank Tower. Prima are 335 de metri, in timp ce locul 2 se ridica numai pana la 310 metri. Daca te uiti in fotografia de mai jos, in acea poza alb-negru, vei vedea cele mai inalte cladiri din oras. Sunt stranse intr-un manuchi. los-angeles-downtown-14 Vazute seara, sunt fabuloase. Mai ales ee pe rooftop-ul Perch, un bar situat la etajul 16 al unei cladiri din Pershing Square. (12-13 dolari un cocktail, 6-7 dolari o bere la 0,33 ml, atmosfera - de petrecere exclusivista). los-angeles-downtown-27 Si daca tot ajungi seara in centrul LA-ului, du-te musai in zona LA Live (langa Staples Center - sala de baschet a celor de la Los Angeles Lakers), unde poti lua masa si sta la un pahar de vorba. :) Ma retrag, am de scris un alt articol. Nota 9/10 pentru centrul LA-ului. los-angeles-downtown-4 los-angeles-downtown-5 los-angeles-downtown-6 los-angeles-downtown-8 los-angeles-downtown-9 los-angeles-downtown-10 los-angeles-downtown-12 los-angeles-downtown-19 los-angeles-downtown-20 los-angeles-downtown-21 los-angeles-downtown-22 los-angeles-downtown-23 los-angeles-downtown-24 los-angeles-downtown-25 los-angeles-downtown-26 Am venit sa traiesc visul american cu Air France, companie care zboara la Los Angeles cu Airbus A380 - cel mai mare avion de pasageri din lume.  Si il fotografiez (visul) cu un Canon 70D. airbus-a380-7 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Desertul Mojave si Zzyzx Road. Cum ti se scurge energia la 47 de grade Celsius

$
0
0
mojave
[image name=line] Zzyzx Road. Nu sunt nebun si nici nu m-am atins de bautura! Acest drum chiar exista, in California, cum mergi de la Los Angeles catre Las Vegas. Curtis Howe Springer, cel care a botezat in 1944 aceasta bucata de drum de 7,2 kilometri, a fost cat se poate clar. A vrut ca Zzyzx sa fie ultimul cuvant in alfabetul limbii engleze. Ma crucesc de rationament si trec mai departe la poveste. Fantastic e faptul ca acest drum trece prin desertul Mojave. Iesi din autostrada 15 (Los Angeles - Las Vegas), virezi dreapta si aterizezi in locul unde ai impresia ca se termina lumea. Stanga, dreapta, fata, spate, numai praf, pietre si vegetatie desertica. Chiar si liniile galbene de pe axul drumului, pe care le vezi in pozele de mai jos - se termina cand dai de semnul Mojave National Preserve. Pentru noi, europeni, in SUA este relativ greu sa te orientezi la distante, volume, greutati sau temperaturi. Cum totul este in mile, trebuie sa stai si sa calculezi ce inseamna ca la 1/2 mile trebuie sa virezi dreapta. La fel cu produsele din supermarket. Ce inseamna 2 livre de portocale sau 16 oz de Cola. Asa nu stiam nici cat inseamna cele 117 grade Fahrenheit pe care mi le arata in desert displayul masinii. Un lucru este sigur, insa. Simteai ca ti se taie picioarele la fiecare doi pasi pe care ii faci si ca incepi sa vezi neclar. Incepusem sa punem pariuri daca nu va aparea si un coiot trecand drumul agale. Doar suntem in parohia sa. Ploaia este o raritate in desertul Mojave. Citeam ca in 1986 au cazut numai 38 l/mp de apa in zona. Cu alte cuvinte cat ar ploua in Romania intr-o luna secetoasa. In desert nu are rost sa te afunzi mai mult de 2-3 kilometri, faci rapid cateva poze si ai plecat. Caldura te omoara. Iar cand ajungi in Las Vegas intri pe net si transformi. 117 grade Fahrenheit = 47,22222 grade Celsius. Cati de 2 dupa virgula? Cati vrei. mojave-1 mojave-2 mojave-3 mojave-4 mojave-5 mojave-6 mojave-7 mojave-8 mojave-9 mojave-10 mojave-11 mojave-12 Am venit sa traiesc visul american cu Air France si il fotografiez cu un Canon 70D. Compania nationala aeriana franceza zboara la Los Angeles cu Airbus A 380, cel mai mare avion de pasageri din lume.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cu masina prin SUA. Reguli (unele usor ciudate) de circulatie in California

$
0
0
circulatie-california
[image name=line] De cum am stabilit ca plecam in America in vacanta de vara, am inceput sa creionez o schita de traseu. In mintea mea de european, Los Angeles-ul mergea vizitat cu autobuzul, metroul, eventual un taxi, un UBER si, evident, la picior. Numai ca m-a adus rapid doamna cu picioarele pe pamant. Distantele in California sunt uriase si fara masina nu ai ce sa faci. Zau? Las ca vedem noi! 24 iunie, ora 13:30. Ies in fata Aeroportului LAX (Los Angeles). Dupa 11 ore de stat in avion sunt nauc. Parca totul e pe fast forward. Masinile, microbuzele, autocarele - care mari, care mici - parca vin peste mine. E clar, sunt ca o jucarie care maraie pentru ultima oara inainte de epuizarea bateriei. circulatie-california-16 Si iata ca vine si autocarul care ne va duce catre Sherman Oaks (un mic orasel in apropiere de LA). Prima lectie de circulatie in California - pietonul, stapanul nostru! Daca de altceva te mai iarta politia, desi nu cred, afla ca daca nu ai dat prioritate unui pieton, sau nu-l lasi sa treaca (aproape) pe unde vrea el, ai incurcat-o! O sa ramai uimit de cat de atenti sunt toti soferii cu tine, daca esti pe jos. Spre exemplu, daca virezi spre dreapta, trebuie sa lasi pietonii sa puna piciorul pe trotuar, de abia apoi te pui in miscare. O alta lectie e ca in California, nu stiu daca si in alte state americane, semaforul este pus dupa intersectie. Deci daca vezi rosu, va trebui sa te opresti cu cateva zeci de metri mai devreme, nu in mijlocul intersectiei. circulatie-california-6 Langa semafor vei vedea mereu si o placuta cu numele strazii cu care se intersecteaza artera pe care te afli. circulatie-california-5 O regula interesanta fata de ceea ce stim noi in Europa, e ca daca ajungi intr-o intersectie in care toata lumea are semnul STOP, plus o placuta dedesubt pe care scrie 4 Way Stop, se trece in ordinea sosirii. Cine a facut full stop (nu se mai invart rotile) primul, trece primul. Daca doua masini opresc simultan in intersectie, desi teoretic e aproape imposibil, se aplica prioritatea de dreapta. Dar hai sa revenim la virajul la dreapta. Daca e rosu, poti totusi face dreapta, cu mentiunea ca trebuie sa te opresti (full stop), numeri in minte pana la 3, apoi virezi. Chiar daca esti singur pe strada. Virajul la stanga acum. Ti se pune verde, dar masinile vin pe contrasens. Normal, trebuie sa le dai prioritate. Inaintezi de la semafor si astepti pana se elibereaza calea, fara a intoarce rotile spre directia de deplasare. Un pic mai altfel fata de ceea ce vezi la noi, nu? Si, ca sa nu uit, o alta precizare. Chiar daca ai verde, dar blochezi intersectia, patesti ce scrie pe placuta de mai jos. Ca la noi, nu? :)) circulatie-california-8 In America, 99% dintre masini sunt automate, asa ca daca ai de gand sa vii sa conduci aici, nu ar fi rau sa exersezi un pic acasa. Autostrazile, efectiv te ingrozesc, la inceput, ca sofer. Ai impresia ca masinile au o miscare browniana, accelerata. Se merge pe unele portiuni si pe 7-8 benzi, asa ca daca esti langa axul drumului si vrei sa iesi pe un EXIT, trebuie sa te pregatesti din timp. Ai de taiat cateva benzi bune. Poate fi momentul propice pentru a incasa o amenda, pentru ca nu ai voie sa tai mai multe benzi o data. La fel, nu ai voie sa "crosetezi benzile" (sa slalomezi printre masini, cand pe o banda, cand pe alta). circulatie-california-17 Desi nu vezi politia, oricand te poti trezi cu Highway Patrol-ul (poltia autostrazii) in spate si esti tras pe dreapta. Nu iti mai ramane decat sa te legitimezi, sa ramai in masina si sa astepti procesul verbal. Care vine, negresit. Cand mergi pe autostrazile cu trafic intens, vei vedea ca banda de langa axul drumului este de CARPOOL. Ce inseamna asta? Ca pe ea au voie numai masinile cu macar 2 oameni inauntru si motociclistii. Asta in conditiile in care majoritatea masinilor din California au doar soferul la bord. Conduci asadar, vezi semn de Carpool, intri pe acea banda, si vreme de 2-3 mile nu mai poti sa iesi. La fel, nu poti intra daca esti pe benzile de langa Carpool. Este practic o incurajare a celor care calatoresc mai multi in masina. Daca esti prins calatorind de unul singur pe Carpool, primesti o amenda de 300-400 de dolari. Sunt panouri care iti spun cat este pedeapsa pecuniara, peste tot. Sunt atatea lucruri pe care daca nu ti le spune cineva, nu ai de unde sa le stii. Cand intri pe autostrada, daca drumul e foarte aglomerat, poti sta la un stop pe care nu trece decat o singura masina la fiecare verde. Daca ai banda de Carpool, poti sa treci fara semafor. Mare atentie, regula spune ca atunci cand intri pe autostrada trebuie sa ai viteza coloanei de masini, asa ca da-i gaz! circulatie-california-7 Panotajul stradal este excelent. Ti se de mura in gura. Multe semne au si indicatii pe ele, tocmai ca sa stii ce trebuie sa faci. Iata si alte reguli de care trebuie sa tii cont:
  • Masinile de interventie (pompieri, politie) sunt sfinte. Daca iti apar in cale, tragi dreapta si ai incremenit. Te opresti direct.
  • La fel masina care transporta copii la scoala. Daca isi aprinde luminile rosii din spate si cade semnul de STOP in lateral, ai inghetat.
  • Parcarea se face numai in locurile special amenajate. Ai calcat marcajul de parcare, esti amendat.
circulatie-california-10
  • Atentie unde parchezi! Daca bordura e vopsita in rosu, inseamna ca oprirea si parcarea sunt interzise. Albastrul este pentru handicapati, verdele desemneaza o zona cu timp limitat (15 minute - 2 ore), iar galbenul este pentru aprovizionare.
circulatie-california-9 circulatie-california-4 circulatie-california-11
  • Parcarea la plaja sau in centrul Los Angeles-ului este destul de scumpa. dai cam 12-20 de dolari pe zi. Prima jumatate de ora poate costa 4-5 dolari, a doua la fel, iar de pe la a 3-a, a 4-a jumatate, ajungi deja la tariful de full day.
  • Pe jos vei vedea aceste cercuri. Sunt niste senzori care spun cat de aglomerat este un drum (daca sunt sau nu masini pe cercuri) si regleaza semafoarele in functie de valorile de trafic. Foarte smart!
circulatie-california-2
  • La pietoni vei vedea acest semn, cand e "verde". La rosu apare omuletul rosu si o palma care iti face semn sa stai. Sa nu treci.
circulatie-california-1
  • Cateodata vei vedea un chicken lane - o banda (ca o alveola) cu marcaje galbene, care se face langa axul drumului. este o banda pe care poti intra pentru a face la stanga.
  • Daca vezi o masina de politie care face S-uri pe autostrada, inseamna ca se doreste incetinirea traficului. Se intampla acest lucru atunci cand drumul este foarte aglomerat. Evident ca nu ai voie sa depasesti.
  • Dupa ce intri intr-un stat pot exista puncte de control, ca la vama. Ori esti oprit, ori nu. Spre exemplu cum vii de la Las Vegas spre Los Angeles, cum treci din Nevada in California, este un punct de control agroalimentar. Sa nu aduci te miri ce seminte, animale, alimente.
  • Limita de viteza este afisata peste tot. De regula, e de cel mult 65-70 de mile/ora, pe autostrada. Asta inseamna cam 105-110 km/ora.
  • Pe unele autostrazi poti intalni un Fast Track - benzi pe care poti circula numai daca platesti.
circulatie-california-15 Una peste alta, este poate cel mai civilizat trafic pe care l-am vazut pana acum. Nu se claxoneaza, nu se dau flash-uri. Daca semnalizezi ca vrei sa treci pe alta banda, imediat esti lasat. Panotajul e la inaltime, iar drumurile sunt foarte bune. In California nu exista masina mica, desi s-au cam dus zilele cand benzina era mai ieftina decat apa. Totusi am alimentat si cu 3,09 dolari/galon, adica in jurul a 81 de centi pentru un litru. Pretul mediu e insa pe la 3,35 dolari/galon. Un galon are 3,78 litri. circulatie-california-14 circulatie-california-13 circulatie-california-12 circulatie-california-3 Am venit sa traiesc visul american cu Air France si il fotografiez cu un Canon 70D. Compania nationala aeriana franceza zboara la Los Angeles cu Airbus A 380, cel mai mare avion de pasageri din lume.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum cumperi bilete de avion la jumatate de pret, pentru 500 de rute aeriene

$
0
0
avion-decolare
[image name=line] Hai ca azi am un pont tare de tot pentru voi. Si marturisesc ca asteptam de ceva vreme aceasta mutare pe piata. Dar nu intuiam cine o va face primul. Si ca sa nu vorbesc in gol, voi porni de la un exemplu, ca doar asa v-am obisnuit. Sa zicem ca vreau sa merg o saptmana in Tenerife. Stiti voi, insula care tine de Spania si se gaseste in Oceanul Atlantic, undeva in dreptul granitei de sud a Marocului. Un loc unde vremea este mereu prietenoasa, indiferent de anotimp. Din Bucuresti catre Tenerife nu exista zboruri directe. Asta inseamna ca va trebui zburat cu una sau chiar doua escale. Daca vei cauta direct pe site-urile unor companii de linie (nationale), un astfel de bilet nu va costa mai putin de 380-420 de euro. Se poate insa mult mai bine, 131 de euro (+15 euro taxa de serviciu). vola-smart-1 Si acum sa explic cum se ajunge la acest pret. Companiile aeriene de linie fac parte din niste aliante. KLM e cu Air France, TAROM, Delta, Czech Airlines, Aeroflot, s.a.m.d. in Sky Team. Concurentii lor directi sunt Star Alliance (Turkish Airlines, Swiss, Lufthansa, Austrian Airlines, TAP Portugal, LOT Polonia, SAS, etc). Intre alte companii pot exista diverse parteneriate la capitolul vanzare de bilete de avion. Dar nu vei vedea sa ti se vanda un bilet cu o companie facand parte din Sky Team pana la Viena si una Star Alliance mai departe (intr-o rezervare unica). Problema e ca liniile low-cost, cele care ofera tarifele cele mai mici, nu fac parte din aceste aliante. Si era nevoie ca si ele sa fie folosite intr-un mod inteligent. Cei de la Vola.ro au lansat Smart Connection, un sistem unic pe piata romaneasca si in Europa de Est. Smart Connection inseamna, practic, combinarea mai multor zboruri, in general de la companii aeriene diferite, care in mod normal nu se pot combina in sistemele de rezervari existente pe piata. Rezultatul este un zbor mixt si tarife chiar de 2-3 ori mai mici decat prin alte sisteme de rezervari sau agentii din tara. Revenind la exemplul Bucuresti - Tenerife. La tariful de 131 de euro (de mai sus), zbori Bucuresti – Milano cu Ryanair, iar de acolo mai departe cu easyJet. Si la retur sunt aceleasi companii. In coltul din dreapta sus apare semnul „Smart Connection”, semn ca e o oferta foarte avantajoasa. Daca debifam optiunea din panelul din stanga, observam ca cea mai buna oferta la o companie de linie ar fi cu cei de la British Airlines390 de euro. vola-smart-2 Bun. Si a venit intrebarea mea – si daca un low-cost intarzie, ca se mai intampla, ce faci, pierzi si urmatoarea conexiune din aceasta cauza? O alta treaba excelenta. Garantia Smart Connection, care protejeaza clientii in cazul in care pierd o conexiune pentru ca unul dintre zboruri a fost anulat sau a avut intarzieri. In acest caz, Vola.ro ofera suport 24/7 si se obliga sa achite chiar si de trei ori contravaloarea biletului initial pentru a cumpara clientului aflat in aceasta situatie un nou bilet de avion care sa permita continuarea calatoriei. Dezavantajul, sau avantaj pentru unii, e ca intre zboruri pot exista escale mai lungi. Asta pentru ca o companie low-cost poate avea numai un zbor pe zi catre o anumita destinatie. Si daca tu ajungi la Milano Bergamo la 11.10 (ca in exemplul de mai sus), iar avionul urmator pleaca la 12.40 de pe Malpensa, sigur nu ai timp sa prinzi conexiunea. Dar ai timp sa petreci lejer 24 de ore intr-un oras in care poate nu ai ajuns pana atunci. Si doar esti in vacanta. Deci trebuie sa mai platesti si o cazare in plus. Daca esti grabit atunci trebuie sa alegi pretul de aproape 3 ori mai mare cu British Airways. Depinde, repet, de fiecare turist. Isi doreste un pret excelent sau rapiditate si confort. vola-smart-3 Pretul cu Smart Connection pentru un bilet dus-intors spre Palma de Mallorca incepe de la 86 euro, pentru Tenerife de la 129 euro, pentru Lisabona de la 86 euro, iar pentru Marrakesh de la 100 de euro. Toate preturile sunt la cel putin jumatate fata de orice alt bilet existent pe piata. (click pe fiecare oras pentru a vedea preturile minime) Acest articol a fost scris in colaborare cu Vola.ro, cea mai mare agentie de turism online din Romania.   P.S. Iata si o varianta pentru "carcotasi", catre Palma de Mallorca. Fara schimbari de aeroport, fara nopti suplimentare de cazare. Acum sigur voi fi injurat ca se ajunge seara si se pleaca prea devreme dimineata. Dar niciodata nu o sa-i pot multumi pe toti. palma-146   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Promo Ryanair. Oferte excelente catre Londra, Bruxelles, Italia, Dublin si Madrid

$
0
0
aripa-ryanair
[image name=line] Salutare, salutare! Ryanair, al mai mare operator low-cost european, implineste 30 de ani. Asta inseamna party! Si promotii. Acestea sunt preturile de la care poti incepe sa-ti croiesti drum catre una din cele 7 destinatii deservite de companie, din Bucuresti. 1985-ryan Evident ca trebuie sa mai adaugi si returul. Din pacate sunt in aeroport si nu am suficient timp sa validez prea multe tarife. Dar iata ce am gasit pentru voi. Preturile includ numai bagaj mic de mana. Pentru bagaj de cala se plateste suplimentar. Rezervarile trebuie facute pana pe 12 iulie 2015. Perioada de calatorie este cuprinsa intre septembrie 2015 si ianuarie 2016.
  • Londra - 55 euro (in luna noiembrie)
  • Bruxelles - 36 euro (tot in noiembrie)
  • Madrid - 72 euro (noiembrie)
londra-55   bruxelles-36 madrid-72 P.S. Daca gasiti preturi mai bune, lasati va rog un comentariu mai jos, cu datele si pretul. Multam fain!   * Foto header: © Paop | Dreamstime.com – Ryanair Wing Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum se vede rasaritul din avion, deasupra Groenlandei

$
0
0
groenlanda
[image name=line] All good things come to an end. Cele doua saptamani de vacanta in SUA s-au terminat. Suntem in A380-ul care ne duce la Paris. 9 ore si jumatate dureaza drumul, cam cu un ceas mai putin decat la dus. Aceeasi decolare lina. Aeronava Air France se ridica deasupra norilor si incepe sa urmareasca linia punctata imaginara desenata pe monitoarele din spatarele scaunelor. Cele 3 camere amplasate pe coada, burta si nasul avionului, transmit in permanenta imagini LIVE cu tot ce e notabil imprejur. Traseul este cat se poate de clar. Decolare din Los Angeles, o scurta iesire pe Pacific, turn around catre continent, apoi Salt Lake City, Canada, Hudson Bay, o bucata deasupra Atlanticului, pana in Groenlanda, apoi sudul acestei insule, iar ocean si revenire pe uscat in nordul Scotiei. Urmeaza Glasgow, Manchester, Londra, Canalul Manecii si manevrele finale, in apropiere de Paris. Fiind un zbor de noapte (plecare la 15:30 din LA si aterizare la 10:45 in Paris) si vara in emisfera nordica, lucrurile par un pic stranii. Avionul merge catre intuneric, iar acesta galopeaza inspre noi. Asta inseamna ca noaptea va dura aproape la jumatate in drumul nostru catre Europa. Dar partea interesanta de abia acum vine. Zburand de la vest catre est, geamurile din dreapta ale avionului sunt catre Ecuator (unde e noapte), iar cele din stanga sunt mereu catre Polul Nord (unde e vara e ziua continua). Asa ca pe dreapta a fost lumina pe toata durata zborului. Nu stiu daca am fost foarte concis, dar cu siguranta ai inteles ce doream sa reliefez. In avion, notiunea de timp se pierde. Nu mai stii cat e ora. Ceasul de pe mana a ramas pe fusul Californiei, la destinatie sunt 9 ore in plus, iar pe noi ne intereseaza mai degraba ora locala aratata de monitoarele din avion. Poate nici macar asta. De baza e timpul ramas pana la aterizare. E 2:30, timp local (deasupra zonei in care zburam). Avionul ajunge la cateva zeci de kilometri de tarmul sudic al Groenlandei. Aproape toata lumea doarme in avion. Pe ici, pe colo, cate un insomniac isi face de lucru cu un film, pe care poate ca il vede pentru a doua sau a treia oara. Dar ce sa faci? Timpul trebuie omorat intr-un fel. Merg in spatele avionului pentru a arunca un ochi pe hubloul obturat de parasolarul coborat de stewarzi. E si asta o tehnica a insotitorilor de bord - inchizi toate sursele de lumina in avion, pentru ca lumea sa poata sa doarma si sa ai mai putina agitatie. ;) Cand, ce sa vezi afara? O imagine desprinsa parca din istorisirile SF. Un cer de un portocaliu neverosimil si o mare de gheata, invelita la exterior (la tarm) de o crusta de pamant negru. Suntem la o aruncatura de bat de Groenlanda. Din loc in loc, pe luciul apei, plutesc mici/mari blocuri de gheata. Totul este incremenit. Si amortit de aerul rece al nordului. Undeva, acolo jos, se vede o luminita. Poate fi ceea ce noi, europenii, numim o casa. In fine, cel mai probabil un cort din piei de ren sau foca. Desi pare greu de crezut, pe tarmul acestei insule care apartine de Danemarca, sunt si cateva orasele unde traiesc oameni mici de statura cu un chip mongoloid. I-am vazut acum cativa ani pe aeroportul din Copenhaga, asteptand cuminti imbarcarea in Air Greenland. Pare SF? Nu? Dar adevarat. Splendida priveliste nu se lasa prea mult dezvaluita, pentru ca o patura groasa de nori se trage ca o cortina in fata scenei. Imediat se va face lumina afara. Mai sunt 5 ore pana la Paris, timp de alte 2 filme si o masa. groenlanda-1 groenlanda-2 groenlanda-3 groenlanda-4 groenlanda-5 groenlanda-6 groenlanda-7 groenlanda-8 groenlanda-9 groenlanda-11 groenlanda-12 groenlanda-10 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Plajele din Los Angeles. Santa Monica, Malibu, Venice Beach, Santa Barbara

$
0
0
santa-monica
[image name=line] California. Moamaaaa cum suna! Te imaginezi direct cu patratele pe abdomen, alergand alaturi de Pamela Anderson si David Hasselhoff pe nispiul incins al plajelor din Malibu. In acest timp, esti admirat de grupuri de blonde iscoditoare, care se inghiontesc si chicotesc la fiecare tresarire a vreunui muschi pe corpul Adonis-ului, adicatelea TU, hollywoodian. Suna bine, da? Hai sa ne trezim! Atmosfera de pe plajele din zona Los Angeles nu seamana nici pe departe cu ce vedem in cinematografe. Cred ca si de aici vorba aia ca "vezi bai Ninja ca nu e ca in filme?". Recunosc ca m-am pacalit si eu (putin) inainte de a pleca in vacanta, dar tot ma duceam. Mai cu seama ca nici nu sunt cel mai mare fan in viata al statului la plaja. Daca ar fi sa fac un portret robot al plajelor de langa Los Angeles, ti le-as descrie cam asa:
  • nisip fin, de culoare deschisa
  • mergi pana te uita sfantul pana ajungi la apa (sunt foarte late)
  • nu sunt amenajate ca la noi (umbrele si sezlonguri)
  • apa oceanului nu e azurie, seamana leit cu Marea Neagra
  • curentii marini sunt destul de puternici (cand se retrage apa, simti cum te "trage" de picioare
  • aceeasi apa este foarte rece, chiar si vara (avea 17,8 grade la final de iunie)
  • la fiecare cateva sute de metri e un post de salvamar, cum vezi in filme
  • piste pentru alergare si biciclete, la intrarea pe nisip
  • NU ai voie sa: bei bere pe plaja, sa fumezi pe plaja, sa intri cu caini pe plaja, sa faci gratar pe plaja. In schimb, in unele locuri, miroase a "iarba".
  • parcari langa toate plajele (15-20 de dolari pe zi)
  • aproape toate plajele au si un pier (un ponton) pe care lumea se plimba, se pozeaza, bei un suc, tragi cu pusca in ratuste, mananci ceva, sau admiri artistii ambulanti (cam ca la noi la balci, dar toate putin mai aliniate)
Si acum sa trecem la poveste. Am vizitat vreo 4 plaje in apropiere de Los Angeles - Santa Monica, Venice, Malibu si Santa Barbara (la mai bine de o ora si jumatate de mers cu masina). Prima lectie pe care trebuie s-o stii e ca in acea parte a globului, la ocean, nu ai ce cauta la plaja pana la 10-11 dimineata. E racoare si innorat/incetosat. Americanii ii spun fenomenului marine layer. Un smog, o pacla, care se formeaza deasupra suprafetelor intinse de apa, care intra si in continent si se risipeste spre miezul zilei.   Plaja din Santa Monica Ajungem la plaja din Santa Monica, parcam si luam pulsul zonei. Sincer sa fiu, ma asteptam la multe fapturi 90-60-90, si "patratosi", ca asa e in filme. :P De unde? Din cauza faptului ca plajele nu sunt amenajate ca in alte zone ale lumii (inclusiv la noi), cred ca nici localnicii nu se inghesuie prea mult la stat la soare. Sau nu o fi in cultura lor, nu stiu ce sa zic. Imaginea cea mai des intalnita pe plaja din Santa Monica este cea a familiei de mexicani (sunt foarte multi in California), care isi instaleaza dimineata cortul de soare pe plaja, scaune rabatabile, catel, purcel, si o tona de mancare (chipsuri si nachos). Cam ca la noi la gratarele de la Cernica. De ici, de colo, un mic radiut, mestereste cateva acorduri latino-americane. Mai sunt grupuri de tineri cu ghiozdanul langa si copii, pesemne aflati in tabere. Curajosii isi inmoaie picioarele in apa rece ca gheata. Putin mai in larg, cativa surferi, incearca sa prinda valul potrivit, pentru cele 2-3 secunde glorie la verticala (cat stau in picioare pe placa). Intram si pe pier, cred ca simbolul plajelor californiene. Multa galagie, roiuri de turisti, negustori ambulanti si artisti. Intr-un colt, o domnisoara o imita pe Amy. Amy Winehouse. Langa mine, un pustan se infrupta cu pofta dintr-un hot-dog de 4 dolari. Ceea ce place ochiului e relaxarea toatala si zambetele de pe fetele americanilor. Se vede ca nu sunt afectati de cei schumpirea oualelor cu 25 de bani. Coboram inapoi pe plaja, si ne dezmortim oasele pe nisipul afanat. Desi nu e soare, pielea se coloreaza in nuante de rosu aprins. Vezi de ce era buna o umbrela? De unde s-o iei, ca turist de 2 ore?   Zuma Beach, unde s-au filmat episoade din Baywatch Vreo 3 ore sa zic ca am stat in total in Santa Monica. Apucam faimosul PCH-ul (Pacific Coast Highway). Autostrada care pleaca din San Diego si se duce spre San Francisco. Pe langa ocean. In apropiere de Malibu, se merge bara la bara. Daca ai Harley Davidson si o atitudine pe masura, treci linistit pe linia care desparte cele doua benzi de pe sensul de dus. Lumea din Malibu este "de calitate". Se vede ca multi au o situatie materiala buna, dupa masinile pe care le conduc. In Malibu se gaseste Zuma Beach, plaja pe care s-au filmat multe episoade de Baywatch cu Pamelutza Anderson. E o plaja linistita si cocheta.   Venice Beach Venice Beach este Vama Veche a zonei LA-ului. Cand vezi cele mai multe graffitti-uri pe pereti, inseamna ca ai ajuns in Venice. Nici palmierii de pe plaja nu au scapat de sprayurile artistilor strazii. Pe pietonala nu zici ca esti in SUA. Magazine cu prosoape, saloane de tatuaje, mici gherete cu mancare, se imping una intr-alta, intr-un tablou care oboseste ochiul. Miroase a "fum", desi nu a luat foc nimic. 15 minute mi-au ajuns. La bulivar, birjar, la bulivar!   Santa Barbara Eh, da. 9,50, ca sa nu zic 10! Eleganta, rafinata, Santa Barbara este cea mai frumoasa destinatie de litoral pe care am vazut-o in toata California. Parca esti in Monte Carlo, desi topografia locului e diferita. Foarte fain la aceasta plaja e ca practic nu intri direct in ocean. Intre pier si marina (zona cu yachturi) este un mic golfulet, protejat, iar apa este mai calda si fara valuri. Deci e o zona foarte buna pentru cei cu copii. Dupa o plimbare pe plaja si pe pier, seara nu se putea incheia mai bine, decat cu o masa cu fructe de mare la Brophy Brothers, un resturant cu o priveliste fantastica. Dar mai multe despre Santa Barabara, intr-un articol separat. Iata si poze din fiecare zona despre care ti-am vorbit. Le-am pus unele dupa altele, in ordinea din titlu, tocmai din dorinta de a nu trunchia foarte mult textul. Iti dai seama cand treci la alt set de fotografii dupa poza cu denumirea plajei. :) Spor la scrollat! :) santa-monica-1 santa-monica-2 santa-monica-3 santa-monica-4 santa-monica-5 santa-monica-6 santa-monica-7 santa-monica-8 santa-monica-9 santa-monica-10 santa-monica-11 santa-monica-12 santa-monica-13 santa-monica-14 santa-monica-15 santa-monica-16 malibu-1 malibu-2 malibu-3 malibu-4 malibu-5 malibu-6 malibu-7 malibu-8 venice-beach-1 venice-beach-2 venice-beach-3 venice-beach-4 venice-beach-5 santa-barbara-1 santa-barbara-2 santa-barbara-3 santa-barbara-4 santa-barbara-5 santa-barbara-6 santa-barbara-7 santa-barbara-8 santa-barbara-9 Am plecat sa traiesc visul american cu Air France si il fotografiez cu un Canon 70D. Compania nationala aeriana franceza zboara la Los Angeles cu Airbus A 380, cel mai mare avion de pasageri din lume.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Viewing all 357 articles
Browse latest View live