[image name=line]
Acum cativa ani, marea mea dezamagire in materie de turism, era ca din Romania nu exista o mai mare varietate de destinatii low-cost. Companiile au ales sa mearga pe caile deja batatorite de romanii plecati la munca in strainatate (mai ales destinatii din Italia si Spania, ceva mai putine catre Anglia, Franta si Germania). Dar e normal, si nu le condamn. Zbori catre zonele unde este cererea cea mai mare.
Oricat m-as fi dat de ceasul mortii ca nu e zbor low-cost catre Praga, ca Viena a fost mentinuta pentru scurt timp in orar, sau ca ar fi mers un zbor direct si catre Sankt Petersburg, nu se rezolva nimic. Asa ca lasa Jurca lamentararile deoparte si vezi ce-i de facut.
Romanul are o vorba - "in orice rau e si un bine". Si tine numai de noi sa vedem mereu partea plina a paharului, nu jumatatea lui goala. Faptul ca un aeroport care deserveste o cursa low-cost este la 100 de kilometri de destinatia mult visata, poate fi deranjant. Transfer anevoios, timp pierdut, poate si mai multi banuti cheltuiti pana la destinatie. Partea buna e ca daca nu vrei sa mergi in orasul respectiv, optica se suceste cu 180 de grade. Optimistul va spune ca poti pleca intr-o alta directie, nu mai stai blocat, in autocar, in aglomeratia de la intrarea in orasul respectiv, etc.
Si o sa merg aplicat, cum v-am obisnuit. Cu exemple.
Aeroportul Brussels South Charleroi. Langa orasul Charleroi, la 46 de kilometri sud de capitala Belgiei, "casa" a doua mari companii low-cost. Una dintre ele - Wizz Air.
Bruxelles-ul nu este una dintre destinatiile europene care sa te dea pe spate. Un oras totusi elegant, in anumite zone un mix intre arhitectura de pe Calea Victoriei din Bucuresti si bulevardele istorice ale Parisului, fieful institutiilor europene (parlamente, comisii, ministere, etc).
In cel mult doua zile poti "absorbi" tot ce e fain in capitala belgiana. Cu berea e mai greu, pentru ca la cate soiuri si marci sunt, si la o tarie de 7-8%, corpul si mintea flutura rapid steagul alb.
Belgia nu inseamna numai/mai deloc Bruxelles. Farmecul si adevaratele frumuseti ale tarii apartin micilor orase imprastiate uniform pe harta statului nu mai mare decat Muntenia noastra. Belgia e o tara pe care in 3 ore ai traversat-o, drept urmare si distantele sunt de bun simt.
Asadar, dupa ce aterizezi la Charleroi, trebuie sa te hotarasti incotro a apuci.
In 48 de ore, am reusit sa fac traseul Charleroi - Bruges - Gent - Bruxelles - Charleroi.
Bruges este poate cel mai frumos oras belgian. Parca te intorci in timp. Un oras vechi (zona centrala) construit pe canale, cu case de caramida rosie, terase si restaurante la care e musai sa servesti o portie de midii cu cartofi prajiti, o gofra belgiana ca desert si un pahar de bere de abatie. Am scris ce poti face in 24 de ore in Bruges, aici.
La un sfert de ora de mers cu trenul de Bruges, este orasul Oostende, pe malul Marii Nordului. O plimbare cu tramvaiul de coasta, al carui traseu este de vreo 60 de kilometri, face toti banii.
La intoarcerea din Bruges catre Bruxelles, ne-am oprit pentru cateva ore in Gent. Tot asa, ora medieval, cu castel in buricul targului, curse cu barcuta pe canale, mancare excelenta si spirit de poveste. Mai multe despre Gent, poti citi intr-un articol scris anul trecut.
Prin 2008, cand eram mai tanar si mai fara bani, am mers la Amsterdam via Charleroi. Zbor cu Wizz Air, transfer catre Bruxelles, apoi tren catre Amsterdam (cam 2 ore si 45 de minute de mers). Puteam cobori din acel tren si la Rotterdam.
Sunt persoane care zboara la Charleroi pentru a merge in Luxemburg, deoarece cursele companiilor de linie, cu plecare din Romania, sunt cu escala si mult mai scumpe. La compania de autocare Flibco poti gasi, daca faci rezervare din timp, si bilete la 5 euro catre Luxemburg. Pomana curata daca te gandesti ca e un drum de aproape 3 ore.
Cu masina inchiriata din aeroport, lucrurile sunt si mai simple. Iata cateva distante de la Aeroportul Charleroi:
- Paris - 283 km
- Bruges - 146 km
- Amsterdam - 260 km
- Rotterdam - 202 km
- Koln (Germania) - 208 km