[image name=line]
Ieri a fost cea mai lunga zi a anului in emisfera nordica. 21 iunie este data de la care ziua incepe sa scada, iar noaptea sa creasca.
Daca la Ecuator, ziua este egala cu noaptea pe toata durata anului, in schimb, cu cat te duci catre nord, diferentele intre noapte si zi cresc. Iarna predomina intunericul, iar vara lumina.
Tarile scandinave, Finlanda, Islanda si Rusia sunt statele europene cele mai "ciudate" din acest punct de vedere. In nordul extrem, soarele poate sa nu coboare sub linia orizontului in miezul verii. E de la sine inteles ca iarna nu e firicel de lumina afara.
Iata cum a aratat cea mai lunga zi in acest an la Stockholm, capitala Suediei. De fapt cea mai scurta noapte, pentru ca asta e interesant. Capturile sunt facute pe Webkameror.se, cel mai bun site suedez de camere live.
22:00 - E lumina afara aproape ca in toiul zilei.
23:00 - Se aprind luminile in oras.
Miezul noptii - Se vede foarte clar in ce parte e rasaritul si unde e apusul, dupa lumina de pe cer.
01:00 - E noapte in Stockholm si nu prea.
02:00 - Se crapa de dimineata.
03:00 - E din nou zi.
Asadar nu exista noapte in adevaratul sens al cuvantului, in aceasta perioada. Culoarea mai inchisa e pentru noapte, bleul pentru zi.
Conform datelor astronomice, soarele rasare la 3 si jumatate dimineata si apune dupa ora 22. Dar stim prea bine ca bezna nu se lasa imediat dupa apus, ci mai dureaza un timp.
Mai in nord, la Jukkasjärvi, acolo unde an de an se face hotelul de gheata, noaptea nu exista in miezul verii. Doar o lumina mai slaba. Aceasta este o captura de la ora 2:06.
In fine, intr-unul dintre cele mai nordice puncte al Europei continentale, la Nordkapp in Norvegia, soarele nu apune deloc.
* Foto header: captura Webkameror.se
Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧