[image name=line]
De multe ori, ideile de articole imi vin cand mai stau de vorba cu amicii. Ma contraziceam saptamana trecuta cu cineva pe tema
curselor low-cost. Interlocutorul meu spunea ca el nu zboara cu astfel de companii, din cauza faptului ca au avioane vechi si ca ... nu vrea sa moara. Replica mea instantanee: "cand s-a prabusit ultimul low-cost?". Nu mi-a raspuns. Nu mai stia nici el pesemne.
Manat in lupta de aceasta contra, am zis ca ar fi bine sa pun pe doua coloane ce e bine si ce e rau la
low-cost.
Avantaje curse low-cost
- Preturi mai mici decat la cursele de linie, in cele mai multe cazuri, pentru pretul efectiv al biletului (exceptand bagaje si catering la bord).
- Desi pentru unii pare greu de crezut, multe companii low-cost au o flota tanara, tocmai pentru ca nu-si permit ca avioanele sa se strice des si sa stea la sol.
- Multe oferte promotionale.
- Cu low-costul poti zbura one-way mai ieftin decat la companiile de linie. Acestea din urma vand, de regula, bilete dus-intors. Iar daca vrei sa iei numai dus, poti plati chiar mai mult decat ai fi platit pentru un dus-intors.
- Curse fara escala, si in orase unde companiile nationale nu ajung. Sau ajung cu costuri mari (ex. Malmo, Torino, Malaga).
- In aeroporturile mici te deplasezi repede. Totusi pot fi timpi suplimentari de asteptare la controlul vamal.
- Aeroporturile secundare sunt ideale pentru a-ti inchiria o masina si a te duce in zona de "countryside" (la tara), daca nu te calatoresti exclusiv pentru orasul respectiv.
Dezvantaje curse low-cost
- Platesti pentru orice serviciu aditional pe durata zborului (mancare, bautura, scaune preferentiale).
- Platesti pentru bagajul de cala. La unele companii si pentru bagajul de mana de dimensiuni mai mari.
- Platesti excesul de bagaj la aeroport. Am observat ca de abia asteapta cei de la check-in si de la imbarcare sa nu-ti intre bagajul de mana in "cubul" de masurare pentru a te suprataxa.
- Cursele low-cost zboara in general pe aeroporturi secundare, aflate la mai mare distanta de oras decat in cazul aeroporturilor principale pe care zboara companiile de linie.
- Program limitat. Pe multe relatii, zborurile sunt doar de 2-3 ori pe saptamana, nu zilnic.
- Zboruri sezoniere. Iarna, unele destinatii "de vara" ies din program.
- Check-in online. Daca ai uitat sa-l faci din timp, vei plati extra pentru serviciul din aeroport.
- Scaunele nu se rabateaza (nu se dau pe spate), tocmai pentru ca spatiile dintre scaune sunt mai mici, si in acest fel incap mai multe randuri de scaune.
- Deoarece un avion poate face si 6 segmente intr-o zi (3 curse dus-intors), cursele sunt predispuse la intarzieri.
- Pe timpul iernii, au prioritate la degivrare, pe aeroporturile mai mari cursele de linie, care platesc "mai bine". Asta inseamna ca poti avea din nou intarzieri.
- Duty-free-uri micute si putine magazine in aeroporturile secundare.
De calitatea factorului uman nu o sa discut. Am intalnit si cabin-crew de la companii de linie care sa nu fie foarte amabili. Deci asta tine de dispozitia fiecaruia in ziua aborului.
Prima companie low-cost a fost
Southwest Airlines, in 1971, iar prima companie care a oferit bilete ieftine transatlantice a fost
Loftleiðir (companie islandeza) in 1973.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!